'Duitse student kost Nederland miljoenen'

Nederland betaalt zeker honderd miljoen euro voor Duitse studenten die de laatste jaren in het Nederlandse hoger onderwijs zijn gaan studeren. Omdat er maar weinig Nederlanders bij de oosterburen studeren, betaalt Duitsland maar een fractie van het Nederlandse bedrag. Dat constateert het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen berekeningen aan de hand van het rapport 'Internationalisering in het onderwijs in Nederland, 2007' dat vorige week werd gepubliceerd.

Het evenwicht tussen Nederlandse studenten in Duitsland en omgekeerd is de laatste jaren volgens de krant ernstig verstoord. Dit jaar proberen zestienduizend Duitse studenten hun diploma in Nederland te halen. Rond 2002 lag dat aantal nog onder de vijfduizend. Het aantal Nederlanders dat in Duitsland in het hoger onderwijs studeert, ligt al jaren op ongeveer 1700.

Duitsers komen volgens het dagblad naar Nederland omdat de opleidingen goed staan aangeschreven en omdat de lessen in het Engels worden gegeven. Nederlanders mijden de Duitse scholen omdat de meeste lessen daar in het Duits worden gegeven.

Het bestuur van de Universiteit Maastricht verdedigt het internationale beleid in de krant. Jongeren zouden door de uitwisselingsprogramma's hogere cijfers halen, de internationale mix zou belangrijk zijn omdat steeds meer werk vereist dat over de landsgrenzen heen wordt gekeken en de universiteit wil dat alleen de besten worden toegelaten.

Het Maastrichtse gemeenteraadslid Roxanne van Wunnik heeft in de krant kritiek op het internationale beleid. Volgens haar worden inwoners uit de eigen regio hierdoor gedwongen in Tilburg te studeren.