Neff op overtuigende wijze Europees kampioen mountainbike, Tauber zesde

Jolanda Neff heeft op overtuigende wijze de titel gepakt op het Europees kampioenschap mountainbike. De Zwitserse wereldkampioene had aan de finish meer dan twee minuten voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot. Het brons ging naar Githa Michiels. Anne Tauber moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Anne Tauber had een goede start. De Nederlandse, die afgelopen maand nog het NK moest laten schieten, was als vijfde weg. Halverwege de eerste ronde moest ze de eersten toch laten rijden en kwam ze na de eerste ronden als zevende door op 41 seconden van Jolanda Neff.

Eva Lechner had de kopstart genomen in de eerste ronde, maar de 33-jarige Italiaanse werd al snel gepasseerd door Neff. De Zwitserse wereldkampioene kwam als eerste door na de eerste ronde gevolgd door Pauline Ferrand-Prévot en Gunn-Rita Dahle Flesjå. Begin van de tweede ronde leek Ferrand-Prévot de aansluiting te maken met Neff, maar kwam net te kort.

In het vervolg van de wedstrijd bleef Neff haar voorsprong stelselmatig uitbouwen op de eerste achtervolgers, zeker nadat de Noorse Dahle Flesjå te maken kreeg met een gebroken ketting, waardoor ze podiumplek kon vergeten.

Tauber reed lang op de vijfde plaats met uitzicht op het brons. Samen met de Belgische Githa Michiels reed ze in de achtervolging op de Zwitserse Linda Indergand, die lang op de derde plaats reed. Tauber moest halverwege de vierde ronde afhaken bij de Belgische, die op haar beurt naar de Zwitserse toe reed en haar meteen achterliet.

Voor plaats vier en vijf moest Tauber ook de Poolse Maja Włoszczowska en de Duitse Elisabeth Brandau laten gaan, maar dat speelde zich af op meer dan drie minuten van Neff, die voor de derde keer uit haar carrière het Europees kampioenschap won. Ferrand-Prévot werd op meer dan twee minuten tweede, maar had het wel meer dan één minuut voorsprong op de Belgische Michiels die knap als derde over de finish kwam.