Visstroper op heterdaad betrapt

De politie heeft vanochtend vroeg in een jachthaven in Langelille een 61-jarige Duitser op heterdaad aangehouden voor visstroperij. Dit alles gebeurde in nauwe samenwerking met de FUMO en de NVWA.

Vorig jaar kreeg de politie al signalen dat in de wateren rondom Langelille mogelijk een visstroper actief zou zijn. Onderzoek leverde toen helaas niets op. De afgelopen periode kwamen er weer meldingen. Agenten besloten om het gebied extra in de gaten te houden. Gisteravond zagen ze hoe de Duitser in de weer was met visdraad, haken en aas. Hij plaatste een zogenaamde aal hoekwant. Vanochtend vroeg kwam de man terug om zijn vangst binnen te halen. Toen hij met zijn bootje in de jachthaven aanmeerde, werd hij aangehouden door een medeweker van de FUMO en een agent.

In een emmer zat een grote paling. Die werd direct teruggezet. In de vriezer van zijn vakantieverblijf werden vervolgens diverse pakketten ingevroren paling gevonden. Het sterke vermoeden bestaat dan ook dat man al langer aan het stropen is. Een medewerker van de NVWA en een agent hebben vervolgens in het water gezocht naar meer aal hoekwanten. In totaal werden er drie aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Visstroperij
Visstroperij heeft een nadelige invloed op de visstand. Bovendien kan er illegaal veel geld mee worden verdiend. Stroperij is strafbaar gesteld als een economisch delict. Uit vervolgonderzoek moet duidelijk worden hoe lang de man zich precies bezig heeft gehouden met visstroperij.

Visstroper op heterdaad betrapt (Foto: politie.nl)
Visstroper op heterdaad betrapt (Foto: politie.nl)