Rozetruidrager Yates wint negende etappe Giro, Dumoulin beperkt schade

Simon Yates heeft de negende rit in de Giro d'Italia gewonnen. De De rozetruidrager in de Giro was in een sprintbergop te sterk voor Thibaut Pinot en zijn ploeggenoot Esteban Chaves. Tom Dumoulin kwam in de bergrit naar Gran Sasso d'Italia als achtste binnen op twaalf seconden van Yates. De Engelsman heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 38 seconden op de renner van Sunweb. Chris Froome verloor meer dan een minuut op de winnaar.

Direct vanuit de start ontstond er een kopgroep van veertien renners: Tim Wellens (Lotto Fix ALL), Manuele Boaro, Giovanni Visconti (beiden Bahrain Merida), Simone Andreetta (Bardiani-CSF), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Davide Ballerini en Fausto Masnada ( beiden Androni Giocattoli-Sidermec) Natnael Berhane (Dimension Data), Gianluca Brambilla en Laurent Didier (Trek-Segafredo), Hugh Carthy (EF Education First-Drapac), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale) en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia).

De aanvallers kregen meteen de ruimte van het peloton en de voorsprong liep op naar de acht minuten. Mitchelton-Scott, de ploeg van leider Yates, bleef rustig het tempo bepalen en het leek erop dat de vroege vluchters vooraan voor de zege mochten gaan rijden.

Dat wel buiten Astana gerekend. De ploeg van kopman Miguel Angel Lopez zette zich op kop en reed al snel een paar minuten van de voorsprong af. Op dertig kilometer van de meet was het verschil al teruggebracht onder de vier minuten. In de laatste dertig kilometer kreeg Astana de hulp van Mitchelton-Scott en de voorsprong bleef maar zakken.

Op de slotklim naar Gran Sasso d'Italia vond Masnada het niet snel genoeg gaan. De jonge Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec reed weg in de kopgroep, die op dat moment nog maar bestond uit Boaro, Brambilla, Cherel, Visconti en Carthy.

Astana en Mitchelton-Scott zagen kansen op de ritzege en met nog drie kilometer klimmen werd Masnada als laatste vluchter gegrepen. Ondertussen was er al een stevige uitdunning in het peloton. De groep bestond nog maar uit een twintigtal renners, waar Dumoulin zich goed vooraan stand hield.

Van de grote namen kwam eerst Fabio Aru in de problemen, de Italiaans kampioen verloor 1.14 op de winnaar en staat in het algemeen klassement al op 2.36. Ook Chris Froome moest passen op de slotklim. De renner van Team Sky moest één minuut toegegeven in de negende etappe.

Vooraan was het Pinot die als eerste versnelde. De Fransman, die vorig jaar vierde werd in de Giro, kreeg geen ruimte. Door de versnellingen moest Dumoulin wel passen en kon op eigen tempo terugkomen. In de laatste kilometer plaatste Pozzovivo zijn versnelling en ditmaal moest Dumoulin definitief passen. De nummer twee in het algemeen klassement verloor aan de streep twaalf seconden.

Yates had alles onder controle en met de finish inzicht zette hij zijn sprint in en won vrij gemakkelijk voor Pinot en zijn ploeggenoot Chaves. In het algemeen klassement heeft de Engelsman nu 32 seconden voorsprong op Chaves. Dumoulin volgt op 38 seconden van de rozetruidrager.