Toerisme Caribisch Nederland neemt af

Het aantal inkomende toeristen op zowel Sint-Eustatius en Saba als Bonaire is in 2017 gedaald met respectievelijk 5 procent, 9 procent en 5 procent. Een goed toeristisch jaar in de eerste acht maanden werd op Sint-Eustatius en Saba ongedaan gemaakt door de komst van orkaan Irma. Op Bonaire waren operationele problemen bij een regionale luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk de reden dat het aantal inkomende toeristen in 2017 lager lag dan in 2016. Dit meldt het CBS.

In 2017 kwamen 128.500 toeristen per vliegtuig naar Bonaire, 5 procent minder dan in 2016. Operationele problemen van een regionale vliegtuigmaatschappij lagen hier waarschijnlijk aan ten grondslag. De meeste toeristen hadden de Nederlandse of Amerikaanse nationaliteit. Het cruisetoerisme in Bonaire groeide wel, met maar liefst 88 procent tot 407.000 passagiers. Bonaire heeft zich sterk ingezet om meer cruises naar het eiland te trekken. Daarnaast nam ook het aantal cruisepassagiers in het Caribisch gebied als geheel toe.

Sint-Eustatius: 5 procent minder toeristen per vliegtuig
De eerste acht maanden van 2017 groeide het aantal inkomende toeristen op Sint-Eustatius met 10 procent vergeleken met dezelfde periode in 2016. Deze groei werd echter geheel ongedaan gemaakt door de komst van de orkaan Irma in september waardoor veel toeristen wegbleven. November en december vertoonden wel enig herstel. Uiteindelijk kwam het aantal toeristen dat in 2017 per vliegtuig naar Sint-Eustatius vloog 5 procent lager uit dan in 2016: 10,5 duizend inkomende toeristen in 2017. Er moet rekening mee worden gehouden dat de cijfers ook het zakelijk toerisme omvatten. Dit betekent dat rijksambtenaren en hulpverleners, die niet op Sint-Eustatius wonen, bij de inkomende toeristen worden meegeteld. Er zijn geen grote verschuivingen in 2017 opgetreden als het gaat om de nationaliteit van de toeristen.

Saba: 3 procent meer toeristen per boot
De eerste acht maanden had Saba 5 procent meer inkomende toeristen per vliegtuig vergeleken met dezelfde periode in 2016. Deze groei werd echter tenietgedaan door de komst van de orkaan Irma. Ondanks een licht herstel in november en december, kwam het aantal vliegtoeristen in 2017 ongeveer 9 procent lager uit dan in 2016: 8,4 duizend inkomende toeristen in 2017 (inclusief zakelijke reizigers). Ook bij Saba waren er geen substantiële verschuivingen in de aandelen van de nationaliteit van de toeristen die per vliegtuig kwamen.
Het aantal passagiers dat per ferry of per jacht naar Saba kwam, nam in 2017 met 3 procent toe. Vooral in december kwamen er veel passagiers met de boot of een ferry.