Viviani wint tweede etappe Giro d'Italia, Dennis nieuwe leider

Elia Viviani heeft de tweede rit van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors klopte in de massasprint zijn landgenoot Jakub Mareczko en Sam Bennett uit Ierland. Rohan Dennis  pakte onderweg drie bonificatieseconden en is de nieuwe de leider in het algemeen klassement.

Lars Bak (Lotto FixAll), Davide Ballerini (Androni – Sidermec) kregen vroeg in de etappe de ruimte van het peloton. De voorsprong van het tweetal liep op naar een ruime halve minuut en toen maakte Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) de sprong naar voren. Hij zou snel aansluiten bij de twee vooraan en samen kregen ze een voorsprong van meer dan drie minuten op het peloton.

Op negentig kilometer van de streep nam BMC de kop van het peloton. Snel ging de voorsprong naar beneden en aan de voet van het enige klim van de dag op 75 kilometer van de finish was het verschil nog maar vijftien seconden. Enrico Barbin (Bardiani-CSF) maakte de oversteek en kwam als eerste boven op de klim van Zikron Ya en is daarmee de eerste leider in het bergklassement.

BMC bleef het tempo strak houden tot aan de tussensprint op zestig kilometer van de streep. Rohan Dennis kwam als eerste over de streep, waarmee hij drie bonificatieseconden pakte en de leiderstrui overnam van Tom Dumoulin. Ook Victor Campenaerts probeerde het, maar hij kwam te kort in de tussensprint. Daarna probeerde hij het nog via een aanval, maar werd al snel ingerekend.

Nadat de rust was teruggekeerd in het peloton ging Boivin opnieuw in de aanval. De Canadees kreeg ditmaal anderhalve minuut op het peloton, maar op vijftien kilometer van de streep was zijn aanval voorbij.

Op vijf kilometer van de streep kreeg Wout Poels te maken met een lekke band en verloor veertig seconden daarmee. In de slotfase waren er ook nog late uitvallen, maar niemand kon weg geraken. . EF Education First trok de sprint aan voor Sacha Modolo, maar het was Jakub Mareczko die van ver aanging. Elia Viviani had het goede wiel te pakken en sprintte vervolgens makkelijk naar de zege.

Rohan Dennis is de nieuwe leider (Pro Shots / Action Images)
Rohan Dennis is de nieuwe leider (Pro Shots / Action Images)