'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in

De omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli (34) moet zeven jaar de cel in omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin heeft opgelicht. Dat heeft een rechtbank in New York vrijdag bepaald.

Shkreli werd vorig jaar al schuldig bevonden. Hij gebruikte aandelen Retrophin voor een soort piramidezwendel. Het geld dat hij daarmee ophaalde gebruikte hij om zijn eigen schulden af te lossen. Daarvoor had de openbare aanklager tegen hem minstens vijftien jaar gevangenisstraf geëist.

Het was niet de eerste keer dat Shkreli, bij het grote publiek beter bekend onder zijn bijnaam 'Pharma Bro', in opspraak kwam. In 2015 verhoogde hij als baas van farmaciebedrijf Turing van de ene op de andere dag de prijs van een medicijn voor aidspatiënten van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. Pas na grote ophef kwam hij op dat besluit terug.

Shkreli is ook wereldwijd bekend als de enige bezitter van het album Once Upon a Time in Shaolin van de Wu-Tang Clan. Hij kocht de plaat in 2015 voor het duizelingwekkende bedrag van 2 miljoen dollar. Once Upon a Time in Shaolin werd daarmee in een klap het waardevolste album ooit. In het koopcontract stond dat Shkreli de muziek de komende 88 jaar niet mag delen met anderen. Daar hield hij zich echter niet altijd aan. Diverse keren liet hij al fragmenten horen op internet.

'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in
'Pharma Bro' Shkreli zeven jaar de cel in (Foto: BuzzE)