López wint etappe naar Sierra Nevada, Kelderman derde

Miguel Ángel López heeft de etappe naar Sierra Nevada gewonnen. De Colombiaan was samen met Alberto Contador weggereden op de voorlaatste klim. Op de laatste klim reed hij weg bij de Spanjaard en zou solo aankomen. Wilco Kelderman werd derde op 47 seconden.

Met nog negentig kilometer te gaan zou er uiteindelijk een kopgroep van acht renners wegrijden van het peloton: Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (QuickStep), Tom Van Asbroeck (Cannondale), Sander Armée (Lotto-Soudal), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros), Anthony Perez en Stéphane Rossetto (Cofidis) en Nelson Oliveira (Movistar). De kopgroep zou een maximale kopgroep van drie minuten krijgen van het peloton.

Met nog zestig kilometer was de voorsprong teruggelopen tot één minuut en dertig seconden. Op de eerste klim, de Alto de Hazallanas, was Peter Stetina die voor de aanval koos in het peloton. De Amerikaan van Trek-Segafredo kreeg Romain Bardet en Adam Yates met zich mee. Ook Steven Kruijswijk zou de sprong naar voren maken. In de kopgroep zou Armée wegrijden bij zijn medevluchters.

Aan de voet van de Alto del Purche, de voorlaatste klim van de dag, kwam Kruijswijk samen met Yates en Bardet aansluiten bij de laatste vluchter van de dag Armée. Het peloton waar Astana de leiding had genomen volgde op één minuut.

In het peloton zou Contador versnellen in het peloton. De Spanjaard kreeg López met zich mee. De twee zouden al snel een halve minuut pakken waar Sky het tempo bepaalde. De Spanjaard en de Colombiaan zouden bij Kruijswijk en Bardet komen, die Yates moesten rijden. In de afdaling naar de slotklim toe zouden ze de voorsprong uitbouwen naar meer dan één minuut.

Vicenzo Nibali zou in de groep van de favorieten op de slotklim in de aanval trekken. De nummer twee van het algemeen klassement zou een tiental seconden voorsprong krijgen, maar Sky had het onder controle. Door de versnelling slonk het verschil tussen de groep Contador en de andere favorieten naar 45 seconden. Yates had met nog acht kilometer één minuut op de groep van Contador.

Met nog zes kilometer te rijden was het López die het tempo verhoogde. Eerst moest Kruijswijk eraf en niet veel later ook Contador en Bardet. Met nog vier kilometer te gaan zou hij bij Yates komen, die compleet stil stond. Bij de groep van de favorieten bepaalde Wout Poels het tempo voor Froome.

López zou solo aankomen op de Alto Hoya de la MoraIlnur.  Zakarin versnelde op twee kilometer van de meet in de groep van de favorieten. De Rus van Katusha - Alpecin zou tweede worden op 36 seconden van de Colombiaan. Kelderman werd derde op 47 seconden. De Nederlander zakt wel een plaats in het algemeen klassement.