FIFA onderzoekt geclaimde bonus van Neymar en vader

Wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt of Neymar en zijn vader recht hebben op een enorme loyaliteitsbonus, die Barcelona dan zou moeten betalen.

Neymar senior beweert dat hij volgens het contract van zijn zoon bij Barcelona een bonus van 26 miljoen euro zou ontvangen als de speler op 31 juli 2017 nog bij de Catalanen zou voetballen. Dat was ook zo, maar Barça weigert de bonus over te maken. De club meent dat er nog enkele aanvullende voorwaarden zijn.

De FIFA laat aan Sky Sports weten dat het de zaak in onderzoek heeft. "Daarom zijn we niet in staat om erop te reageren", aldus een woordvoerder. Bronnen van de Engelse zender zeggen dat Neymar zich 'erg slecht' voelt over de niet betaalde bonus. Begrijpelijk, want in Parijs moet de spits met slechts een kleine drieduizend euro als uursalaris flink op een houtje bijten.

Josep Vives, woordvoerder van Barça, claimde onlangs dat er drie voorwaarden voor de bonus waren. Neymar mocht de maand voor 31 juli niet hebben onderhandeld met andere clubs. Bovendien moest hij aantonen dat hij zijn contract in Camp Nou respecteerde en tot slot hadden de partijen afgesproken dat Barcelona de bonus niet voor 1 september zou betalen.

Deze zaak bij de FIFA staat los van de 8,5 miljoen euro die Barça dan weer van de Braziliaan eist. In oktober vorig jaar kreeg Neymar dat bedrag toen hij zijn verbintenis bij de Catalanen verlengde tot medio 2021. Barça klaagt Neymar aan wegens contractbreuk en de club wil die bonus dus terug.