Van Vleuten domineert op Izoard in 1e etappe La Course

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft donderdag met flink vertoon van macht de eerste twee etappes van La Course gewonnen. De vrouwenwedstrijd die rondom de Tour de France gehouden wordt kent nu voor het eerst twee etappes: donderdag een korte rit van 68 kilometer naar de Col d'Izoard, waar de mannen 's middags ook finishen, en zaterdag een achtervolgingswedstrijd voor de top-20 van donderdag.

De Nieuw-Zeelandse tijdrijdster Linda Villumsen opende de serieuze aanvallen en begon als eerste aan de zware slotklim, hoewel het een kwestie van tijd was voor ze werd bijgehaald door het snel uitdunnende peloton. Favorieten als Van Vleuten, Megan Guarnier, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma zaten er nog wel bij, terwijl de Britse Lizzy Deignan het tempo bepaalde.

Een kleine vijf kilometer onder de top koos Van Vleuten het hazenpad, wat na twee keer aanzetten lukte. Deignan, Longo Borghini en Shara Gillow probeerden in de achtervolging te gaan, maar tegen de overmacht van Van Vleuten was niemand opgewassen. Aan de top had ze 43 seconden voorsprong op Deignan en 1:23 minuten op Longo Borghini. Guarnier en Gillow gaven allebei ongeveer anderhalve minuut toe. 

Van Vleuten zegeviert op de Izoard (Pro Shots/George Deswijzen)
Van Vleuten zegeviert op de Izoard (Pro Shots/George Deswijzen)