Servicekanon Querrey slaat titelverdediger Murray uit Wimbledon

Tennisser Sam Querrey heeft op Wimbledon voor een forse stunt gezorgd. De Amerikaan sloeg in de kwartfinales niemand minder dan titelverdediger en nummer één van de wereld Andy Murray naar huis, tot verdriet van het Britse thuispubliek.

Voor Murray was er aanvankelijk weinig aan de hand. Hij brak Querrey's eerste servicegame, bepaald geen sinecure, en trok de set naar zich toe. In het tweede bedrijf brak hij Querrey's service op 3-3 opnieuw, maar dit keer sloeg de Amerikaan terug. Dat deed hij gelijk daarna nog eens, waarmee hij de stand gelijk trok.

De derde set leverde een vroege break op voor Murray, maar Querrey brak hem richting het einde terug en sleepte er een tiebreak uit, die door Murray gewonnen werd. Dat was gelijk het laatste wapenfeit van de Brit, want vanaf de gewonnen tiebreak kwam hij er geen moment meer aan te pas.

In een dikke twintig minuten pakte Querrey de vierde set, waarin Murray nauwelijks tegenstribbelde. Set vijf duurde vervolgens al niet veel langer: Querrey gaf welgeteld één punt weg op zijn service - op het moment dat hij voor het eerst op matchpoint stond - en maakte het soepel af: 3-6, 6-4, 6-7 (4), 6-1, 6-1.

Het Amerikaanse servicekanon draait al een goede tien jaar mee in de top-100 van de wereld, maar op Grand Slams bleven grote successen uit. Een enkele achtste finale en vorig jaar op Wimbledon de kwartfinales waren zijn voornaamste wapenfeiten, maar daar mag hij nu een halve finale aan toevoegen.

Querrey lanceert weer een kanonskogel af op Murray (Pro Shots/Action Images)
Querrey lanceert weer een kanonskogel af op Murray (Pro Shots/Action Images)