Na 10 jaar weer WK-medaille voor Nederlandse taekwondoka

Voor het eerst in tien jaar heeft Nederland op het tweejaarlijkse wereldkampioenschap taekwondo weer een plekje in de medaillespiegel. In het Zuid-Koreaanse Muju plaatste Reshmie Oogink zich woensdag zeer overtuigend voor de halve finales in de klasse tot 73 kilogram, waarmee ze verzekerd is van minimaal brons.

Oogink had een bye in de eerste ronde, waarna ze met 12-4 korte metten maakte met de Spaanse Cecilia Castro. In de achtste finales stond ze tegenover Zahra Pouresmaeil uit Iran, na Zuid-Korea het sterkste taekwondoland ter wereld. Oogink had er weinig oog voor en stuurde haar opponente met 15-2 van de mat af. De Kroatische Iva Rados had in de kwartfinales ook weinig in te brengen tegen de Nederlandse, die met 20-10 zegevierde.

Donderdag worden vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd de halve finales gehouden, waarin Oogink het opneemt tegen Petra Matijasevic uit Macedonië of voormalig olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië.

Voor Jeroen Wanrooij zit het toernooi erop. In de klasse tot 87 kilogram won hij overtuigend met 14-7 van Daniel Safstrom uit Australië, maar in de achtste finales was de Zuid-Koreaan In Kyo-don met 16-1 veel te sterk voor de Nederlander.

Oogink (blauw) op de Spelen van vorig jaar in actie tegen de boomlange Cambodiaanse Sorn Seavmey (Pro Shots/Action Images)
Oogink (blauw) op de Spelen van vorig jaar in actie tegen de boomlange Cambodiaanse Sorn Seavmey (Pro Shots/Action Images)