F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Daniel Ricciardo heeft zeer verrassend de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. In een race in de straten van Baku waarin enerverende actie en drama elkaar voortdurend afwisselde profiteerde de Australische Red Bull-coureur optimaal van de pech van anderen. Valtteri Bottas snoepte met de Mercedes luttele meters voor de streep plaats twee nog af van Williams-coureur Lance Stroll. Max Verstappen viel al snel uit met technische problemen.

Vorig jaar was de race in de straten van Baku saai, maar dit seizoen trokken de coureurs alles uit de kast. Dat begon al direct na de start waar Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas elkaar in de tweede bocht raakten. Het zorgde voor een beschadigde Ferrari en een Mercedes die met een kapotte voorvleugel naar de pits moest. Bottas verloor hierdoor een ronde. Sebastian Vettel profiteerde hiervan door achter Lewis Hamilton aan te sluiten, daarachter volgden Sergio Perez en Verstappen.

De Nederlander voerde na tien ronden de druk op Perez op en op het moment dat hij dacht de aanval in te kunnen zetten ging zijn Red Bull opnieuw stuk. De reden was dat de olietemperatuur te hoog opgelopen was doordat zijn auto rotzooi had opgepikt. Teamgenoot Ricciardo had rotzooi in de koeling van zijn voorremmen gekregen, waardoor Red Bull besloot hem vroeg binnen te halen. De Australiër kwam vrijwel als laatste weer naar buiten.

De start van de Grand Prix van Azerbeidzjan (Pro Shots / Action Images)
De start van de Grand Prix van Azerbeidzjan (Pro Shots / Action Images)

Pas daarna begon het drama echt met safetycars die elkaar opvolgden door crashes, een code rood en een clash tussen Hamilton en Vettel die hoog opliep. Een gestrandde Toro Rosso van Daniil Kvyat zorgde voor de eerste SC, waarna de coureurs hun eerste stops maakten en Bottas zijn ronde achterstand terugkreeg. Bij de herstart leek Vettel te slapen, maar de Duitser kon zich net verdedigen tegenover Perez.

Direct hierna was weer een safetycar vanwege onderdelen die van de Ferrari van Räikkönen waren gevlogen. Na een langdurige opruimactie mochten de coureurs weer racen. Op het moment dat de SC weer naar binnen zou gaan hield Hamilton het veld zodanig op dat Vettel de achterkant van de Mercedes van Hamilton raakte. De Duitser kwam verhaal halen bij de Brit en reed even op de Mercedes in om zijn gelijk te halen. Direct na de groene vlag schoof Felipe Massa verrassend door naar plek drie, terwijl de Force India's van Perez en Esteban Ocon en de Ferrari van Räikkönen elkaar raakten en met veel schade rustig naar de pits moesten rijden. Omdat er zoveel rotzooi op de baan lag volgde al snel een rode vlag.

Na dit alles waren nog maar 22 van de 51 ronden afgelegd. Na een lange opruimactie mocht het veld verder rijden, terwijl de auto's van Perez en Räikkönen in de pitbox gerepareerd en wel weer deel konden nemen aan de race, al lagen zij uiteindelijk wel een ronde achter. De stand was op dat moment: Hamilton, Vettel, Massa, Stroll en Ricciardo.

Dit zou niet lang zo blijven, want na de groene vlag greep Ricciardo zijn kans en schoof door naar plek drie. Vooraan bleek dat de cockpitbescherming bij Hamilton niet goed vastgezet te zijn, waardoor de Brit ver terugviel. Vettel kreeg hierna een tien seconden stop-and-go voor het incident met Hamilton, waardoor ook hij terugviel, maar uiteindelijk nog wel voor Hamilton de baan op kon komen.

Dit gaf de leiding aan Ricciardo die na de crash in de kwalificatie van gisteren en de problemen van eerder in de race niet verwacht had op deze positie te rijden. De Australiër reed langzaam maar zeker weg bij Stroll, terwijl op plek drie Kevin Magnussen met de Haas lag, voor Fernando Alonso met de McLaren. Massa was ondertussen met schade aan zijn Williams uitgevallen.

De posities bleven niet lang zo, omdat eerst Ocon na een inhaalrace plek drie greep. De Fransman kon deze plek ook niet vasthouden, omdat achter hem Bottas, Vettel en Hamilton vol gas gaven. Dit drietal haalde de ene na de andere coureur in. In de slotfase greep Bottas plek drie, voor Vettel en Hamilton. Ocon zakte naar de zesde stek, voor Magnussen, Carlos Sainz, Alonso en Pascal Wehrlein.

Vooraan had Ricciardo een mooi gat ten opzichte van Stroll en boekte zo een verrassende zege. Stroll leek af te stevenen op plaats twee, maar Bottas reed een fantastische slotronde en snoepte vlak voor de streep de tweede plaats af van Stroll.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 2:03:55.570
2 Valtteri Bottas Mercedes +3.904
3 Lance Stroll Williams +4.009
4 Sebastian Vettel Ferrari +5.976
5 Lewis Hamilton Mercedes +6.188
6 Esteban Ocon Force India +30.298
7 Kevin Magnussen Haas +41.753
8 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +49.400
9 Fernando Alonso McLaren +59.551
10 Pascal Wehrlein Sauber +1:29.093
11 Marcus Ericsson Sauber +1:31.794
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1:32.160
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +5 ronden
DNF Sergio Perez Force India +12 ronden
DNF Felipe Massa Williams +26 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +27 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +39 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +42 ronden
DNF Jolyon Palmer Renault +44 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 153
2 Lewis Hamilton Mercedes 139
3 Valtteri Bottas Mercedes 111
4 Daniel Ricciardo Red Bull 92
5 Kimi Räikkönen Ferrari 73
6 Max Verstappen Red Bull 45
7 Sergio Perez Force India 44
8 Esteban Ocon Force India 35
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 29
10 Felipe Massa Williams 20
11 Nico Hülkenberg Renault 18
12 Lance Stroll Williams 17
13 Kevin Magnussen Haas 11
14 Romain Grosjean Haas 10
15 Pascal Wehrlein Sauber 5
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
17 Fernando Alonso McLaren 2
18 Jolyon Palmer Renault 0
19 Marcus Ericsson Sauber 0
20 Stoffel Vandoorne McLaren 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 250
2 Ferrari 226
3 Red Bull 137
4 Force India 79
5 Williams 37
6 Toro Rosso 33
7 Haas 21
8 Renault 18
9 Sauber 5
10 McLaren 2

Ricciardo viert zijn overwinning uitbundig (Pro Shots / Action Images)
Ricciardo viert zijn overwinning uitbundig (Pro Shots / Action Images)