Arsenal houdt Chelsea af van dubbel, Wenger schrijft geschiedenis

Arsenal heeft zaterdagavond verrassend de FA Cup veroverd. De ploeg won de finale met 2-1 van landskampioen Chelsea. Het elftal van Arsène Wenger moest winnen van Chelsea om het seizoen nog enigszins kleur te geven. Arsenal werd dit jaar vroeg uitgeschakeld in de Champions League en The Gunners eindigden in de Premier League op een teleurstellende vijfde plek.

Het winnen van de FA Cup zou een mooie opsteker zijn voor Arsenal en al vroeg in de wedstrijd zette de ploeg een goede stap richting de overwinning. Binnen vijf minuten spelen kwam Arsenal op voorsprong, toen Alexis Sánchez het net wist te vinden.

De treffer werd in eerste instantie afgekeurd wegens buitenspel, maar na kort overleg wees de scheidsrechter alsnog naar de middenstip. Hiermee had Arsenal een vroege voorsprong te pakken en kon het op zoek naar meer. De nummer zes van de Premier League kende een geweldige openingsfase en kreeg kans op kans. Chelsea mocht van geluk spreken dat het met een achterstand van slechts 1-0 richting de kleedkamer vertrok, want via Mesut Özil en Sánchez had de score verder uitgebreid moeten worden.

Tijdens de tweede helft kwam Chelsea beter in de wedstrijd. Het elftal liet een stroeve start achter zich en begon scherp tijdens het tweede bedrijf. Het resulteerde in kansen voor Diego Costa en Victor Moses, maar het duo bleek het vizier niet op scherp te hebben. Ook Pedro was onrustig voor de goal, waardoor het lang 1-0 bleef.

Een kwartier voor tijd kwam Chelsea alsnog op gelijke hoogte. De ploeg stond inmiddels met tien man op het veld, vanwege een tweede gele kaart voor Moses, maar Costa bracht zijn club op 1-1 na een passje van Willian.

Daarmee leken beide ploegen te gaan verlengen, maar Arsenal slaagde er vlak voor tijd in om de overwinning alsnog veilig te stellen. Aaron Ramsey tekende voor het slotakkoord en bezorgde Arsenal de FA Cup. 

Arsenal wint voor de dertiende keer in de historie de FA Cup en scherpt de club het eigen record aan. Net als in 2014 en 2015 mag Wenger de trofee de lucht insteken op Wembley. De Fransman heeft daarmee een record in hangen. Hij is de enige trainer die deze prijs zeven keer won. Hij moest dit record delen met George Ramsey die met Aston Villa zes keer succesvol was. 

Arsenal wint derde FA Cup in vier jaar. Wenger schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)
Arsenal wint derde FA Cup in vier jaar. Wenger schrijft geschiedenis. (PRO SHOTS/Action Images)