Izagirre de beste vluchter in rit acht van de Giro

Gorka Izagirre heeft de achtste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard was in groep van vier de beste bergop voor Giovanni Visconti en Luis León Sánchez. Het peloton kwam op 12 seconden waar Enrico Battaglin de sprint won. Bob Jungels blijft in het roze.

Het voor het eerste deze Giro dat het lang wachten was op de vroege vlucht. Pas na één uur koers konden zestien renners wegrijden: Lukas Pöstlberger, Gregor Mühlberger, Jan Barta (allen BORA-hansgrohe), Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Christopher Juul Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Roberto Ferrari (UAE Emirates), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Vyacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Mirco Maestri, Vincenzo Albanese (beiden Bardiani-CSF), Maciej Paterski en Branislau Samoilau (CCC Sprandi Polkowice).

De zestien kregen nooit veel ruimte van het peloton door het werk van Wilier Triestina en Gazprom-RusVelo. De twee ploegen hadden de slag gemist in ging in de vroege achtervolging en brachten het verschil tot één minuut dicht. Op de klim Monte Sant’Angelo – een klim van de tweede categorie ging Sánchez ervandoor. De renner van Astana kreeg in eerste instantie nog Samoilau met zich mee, maar de Wit-Rus moest snel afhaken.

De Spanjaard had op de top van Monte Sant’Angelo één minuut voorsprong op zijn vroege medevluchters, waar Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Valerio Conti (UAE Emirates) hadden aangesloten bij de achtervolgers. In de afdaling zouden ook Julen Amezqueta (Wilier Triestina), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Gorka Izagirre (Movistar) en Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo) de aansluiting maken bij de achtervolgers.

Na de afdaling besloot Sánchez om zich in te lopen door de achtervolgers.Vanuit het peloton kwamen ook nog Enrico Barbin en Nicola Boem ( beiden Bardiani-CSF) aansluiten. De kopgroep zou een maximale van iets meer dan vijf minuten pakken, waar Quick-Step Floors de controle behield voor de roze trui.

Op veertig kilometer van de streep was Visconti die de eerste keer versnelde. De Italiaan kreeg Conti, Sánchez, Mühlberger en Izagirre met zich mee. Het vijftal zou prima samenwerken, maar op dertien kilometer was er niks meer van de samenwerking over. Conti ging op dertien kilometer voor het eerst in de aanval. De renner van UAE Team Emirates kwam niet weg van het groepje ondanks de velen aanvallen. Grootste slachtoffer was Mühlberger, de Oostenrijker kan de vier niet meer volgen.

De vier gingen de laatste kilometer in met vijftig seconden voorsprong op het peloton. In een bocht van 90 graden ging Conti onderuit. Visconti werd door de valpartij van zijn landgenoot iets opgehouden, waardoor hij een gat moest dichten op Izagirre. Visconti kwam nog dicht op Izagirre, maar de Bask hield nog voldoende over voor de winst.

In het peloton won Battaglin de sprint van het peloton. De Italiaan van LottoNL-Jumbo werd vierde op 12 seconden van de winnaar. In de top van het algemeen klassement veranderd er niks.