'Topzitvolleybalster pleit voor toelaten niet-gehandicapten'

De paralympische finale van het zitvolleybal bij de vrouwen leek vooraf een zekerheid te gaan worden voor de Chinese dames, maar uiteindelijk pakte de Verenigde Staten de paralympische titel. Lijun Zhang uit China gelooft dat deze overwinning van Amerika laat zien dat deze sport zich over de jaren heeft ontwikkeld naar een hoger niveau.

Zhang was een van de dames die in Rio de Janeiro op jacht was naar de derde paralympische gouden medaille op een rij, sinds China in Beijing 2008 en in Londen 2012 ook al goud wonnen. Uiteindelijk kwamen de Chinezen niet eens in de buurt, Amerika versloeg hen met 3-0. 

"Het voelt nog steeds erg jammer dat we daar tweede werden, ik droomde van mijn derde gouden medaille," vertelt Zhang aan het Internationaal Paralympische Comité (IPC). "Ik denk wel dat het goed is dat er een nieuwe kampioen is opgestaan. Het betekent namelijk dat het niveau van het zitvolleybal is gestegen. Wij zullen onszelf moeten verbeteren en harder moeten werken om met het niveau mee te kunnen gaan."

Zhang heeft voorgesteld om ook valide sporters mee te laten doen aan het zitvolleybal, om het zo beter en sneller te maken. Zhang gelooft dat de valide zitvolleyballers de speelsters van het Chinese team beter zou kunnen maken om zo de paralympische titel in Tokio 2020 terug te kunnen pakken. 

De 31-jarige Zhang heeft een tijdelijke pauze ingelast maar zal zeker terugkomen om weer voor het Chinese zitvolleybalteam uit te gaan komen. "Ik kijk er naar uit om China aan het volgende goud te helpen. In Europa spelen veel valide mensen zitvolleybal, zij hebben geen handicap maar spelen toch zitvolleybal voor het plezier. Het is een goede manier om te bewegen, voor mensen met en zonder handicap. Hoe meer mensen het spelen, hoe sneller de sport zich zal ontwikkelen. Ik hoop dat we in China ook de kans krijgen om de sport bij valide mensen te introduceren."

De wedstrijd Rwanda - China op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (Foto: Getty Images)