Frans WK-goud op spannende koppelkoers, brons voor BelgiŽ

Op de slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong heeft Frankrijk het goud veroverd op de koppelkoers, ook wel de madison genoemd. Het werd een spannende strijd, die pas in het slot van de tweehonderd ronden lange race beslist werd.

Al snel werd duidelijk dat vier landen een maat te groot waren voor de rest, maar tussen die vier zat het dicht bij elkaar: Niklas Larsen en Casper von Folsach voor Denemarken, Moreno de Pauw en Kenny de Ketele voor België, de Australiërs Cameron Meyer en Callum Scotson en de Fransen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas.

Met name het Australische duo leek ijzersterk, vooral op de momenten dat Meyer in actie kwam. Toch namen ook De Pauw en De Ketele de leiding in handen, maar met nog vijftig ronden en dus vijf sprints te gaan openden de Fransen de aanval. Ze wonnen drie sprints achter elkaar en namen zo de leiding over, terwijl België en Denemarken zich op het brons moesten gaan richten.

De Pauw en De Ketele probeerden daar nog wel wat tegen te doen door er vandoor te gaan, met Wim Stroetinga en Yoeri Havik namens Nederland in het wiel. Die poging slaagde niet, maar de twee bleven de Denen wel voor en pakten zo het brons. Vooral Thomas nam namens Frankrijk het voortouw en de Australiërs konden dat niet meer aan: goud voor Frankrijk, zilver voor Australië. Nederland eindigde als achtste.

Voor Kneisky was het bepaald niet de eerste medaille op de koppelkoers. In 2010 was er zilver, in 2013 en 2015 goud, telkens met andere partners. Vorig jaar veroverde hij samen met Thomas al het zilver.