Britse baanploeg sloopt gouden fietsen en gaat op oud materiaal naar WK

De Britse baanwielrenners trekken komende week met oud materiaal naar het wereldkampioenschap in Hong Kong. De ploeg domineerde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het baanwielrennen met onder meer zes keer goud op tien onderdelen, maar de gloednieuwe fietsen die er gebruikt werden zijn inmiddels allemaal kapot.

Voor de Spelen waren er al grote zorgen over de nieuwe fietsen van Cervelo. De frames zouden niet goed genoeg gemaakt zijn om de enorme krachten die op de pedalen kwamen te weerstaan. Jason Kenny, goed voor drie keer goud in Rio, zou bijvoorbeeld maar liefst vijf van de superlichte carbonframes gesloopt hebben. Laura Trott, inmiddels met Kenny getrouwd en dus bekend als Laura Kenny, brak een fiets tussen twee onderdelen van het omnium, waar ze goud won.

Naast de frames leverden ook de stuurtjes vaak problemen op. Er traden scheurtjes op en soms knakten ze zelfs helemaal doormidden, wat het er allemaal niet veiliger op maakte. Een aantal renners besloot tijdens de Spelen dan ook op een oude fiets te gaan rijden, waar in Londen in 2012 al goud mee behaald werd. 

De Britse wielerbond heeft de hoop op Cervelo nog niet opgegeven en gaat met het bedrijf samenwerken om een nog betere - en meer veilige - fiets te ontwerpen voor de Spelen van 2020 in Tokyo. Ondertussen staat volgende maand het WK op het programma en daar wordt bij gebrek aan beter oud materiaal gebruikt: fietsen van UKSI die voor de Spelen van Athene in 2004 gemaakt werden zullen, met de nodige updates, weer van stal gehaald worden. 

Het WK baanwielrennen begint op 12 april.