Nieuwe wietwet moet inkoop coffeeshops reguleren

Morgen wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een door D66 ingediende wietwet, die een einde moet maken aan de vreemde constructie waarbij een coffeeshop wel mag verkopen, maar niet mag inkopen. Niet alleen de voordeur, maar ook de achterdeur wordt dan gedoogd.

De inkoop van cannabis door coffeeshops moet door de wet worden gereguleerd, onder een aantal strenge voorwaarden. Een coffeeshop moet een vergunning aanvragen bij de gemeente, die de aanvraag beoordeelt en daarna vaststelt hoeveel voorraad de verkoper mag aanhouden. De wiet mag alleen worden aangeleverd door telers die door de overheid zijn goedgekeurd. Alles moet per 5 gram worden verpakt en voorzien zijn van een ingrediëntendeclaratie.

Coffeeshophouders zijn blij met het voorstel, en verwachten dat de kwaliteit van de wiet omhoog gaat omdat er meer zicht komt op de teelt en er kwaliteitscontroles kunnen worden gedaan. De fiscus wordt ook blij van de wet, omdat er ongeveer 130 miljoen aan btw en energiebelasting kan worden geïnd.

Kritiek op de wet is er ook: de VVD vraagt zich bijvoorbeeld af of de wet criminaliteit in de hand werkt, en maakt zich bovendien zorgen over de verwevenheid van de overheid met producenten van (nog steeds) illlegale produkten. Het Openbaar Ministerie had vorige week al laten weten niets te zien in het voorstel, omdat het niet kunnen vervolgen van telers zal leiden tot 'ongewenste situaties op het gebied van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid'.

Het is afwachten of dit voorstel het haalt. Het Kabinet staat niet te springen, en de VVD is (vreemd genoeg, voor een liberale partij) traditioneel tegenstander van verdere legalisering, net als de Christelijke partijen. Linkse partijen hebben er waarschijnlijk wel oren naar, maar hebben samen geen meerderheid.

Veel nederwiet bevat pesticiden (Foto: ANP)
Nederwiedewiedewiet (Foto: ANP)