SP sluit VVD uit

De Socialistische Partij sluit bij voorbaat uit dat er na de komende Tweede Kamerverkiezingen met de VVD wordt geregeerd. Lijsttrekker Emile Roemer ¨wil nu duidelijk en eerlijk zijn¨, schrijft het Parool.

Roemer stelt dat een coalitie met de VVD net zo onwaarschijnlijk is als een fusie tussen Ajax en Feyenoord. ¨U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid gaan helpen.¨

Volgens de SP-lijsttrekker is het weliswaar normaal dat er bij coalitievorming compromissen moeten worden gesloten, maar niet met de VVD. Ook de PVV werd door de SP al uitgesloten als coalitiepartner.

Het uitsluiten van de VVD is echter opmerkelijk. In het Amsterdamse college vormt de SP een coalitie samen met de VVD en D66. Deze tot nu toe succesvolle combinatie wordt in Den Haag juist met grote interesse gevolgd.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart voorspelde al eerder dat de coalitie geen navolging in de hofstad zou krijgen. Op gemeentelijk niveau is de samenwerking met de VVD volgens Vliegenthart prettig, maar landelijk zouden de verschillen te groot zijn.

Roemer heeft woorden van gelijke strekking. ¨Hun kernpunten staan zo haaks op die van ons dat het onmogelijk is voor ons om de komende jaren samen met de VVD in één kabinet te zitten. De VVD wil meer markt en minder overheid. De SP gelooft in het collectief en samenwerking. Hoe kunnen wij het dus ooit eens worden?¨