Betoging tegen aanblijven president Congo

Honderden betogers zijn ondanks een demonstratieverbod de straat opgegaan in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Ze droegen rode kaarten met een oproep aan president Joseph Kabila om op te stappen.

Het mandaat van de president loopt maandag af, maar Kabila maakt geen aanstalten te vertrekken. De regering zegt door financiële en logistieke problemen pas in 2018 nieuwe verkiezingen te kunnen organiseren.

Critici van Kabila nemen daar geen genoegen mee. Betogers stonden bij de universiteit in de hoofdstad lijnrecht tegenover veiligheidstroepen. Jonge activisten zeggen geïnspireerd te zijn door de gebeurtenissen in Burkina Faso, waar president Blaise Compaore na massaprotesten het veld ruimde in 2014.

Winkels
Veel inwoners van Kinshasa leken maandagochtend al een voorschot te hebben genomen op onrust. Winkels hielden uit voorzorg de deuren gesloten. De oppositie heeft veel aanhangers in de 12 miljoen inwoners tellende stad.

Ook in andere delen van Congo was het maandag onrustig. Zo bestormde een militie 's ochtends een gevangenis in de stad Butembo. Daarbij kwamen volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten zeker zes mensen om het leven.

Gevangenen
Volgens een activist in de oostelijke stad was het geen toeval dat de 'Maï Maï' uitgerekend maandag probeerden gevangenen te bevrijden. De strijders hoopten volgens de man gebruik te kunnen maken van 'deze dag'.

Betoging tegen aanblijven president Congo
Betoging tegen aanblijven president Congo (Foto: ANP)