ADO en aandeelhouder Wang zoeken bruggenbouwer

ADO Den Haag en aandeelhouder United Vansen (UVS) van Wang Hui moeten voor komende maandag een bruggenbouwer benoemen om nader tot elkaar te komen. Lukt dit niet, dan doet de Ondernemingskamer maandag uitspraak in de zaak die de club tegen Wang aangespannen heeft.

ADO-advocaat Paul Olden en de advocaten van de raa van commissarissen, de gemeente Den Haag en de vereniging HFC ADO Den Haag stelden tegenover de Ondernemingskamer dat Wang wanbeleid heeft gevoerd en dat de aandelen van de club daarom over moeten gaan naar een derde partij.

Dit was tegen het zere been van UVS en haar advocaat Mijke Sinninghe Damsté. "Ik las dat de gemeente de aandelen van UVS wil terugkopen voor één euro. Dat is tekenend voor de opstelling van de gemeente, die de UVS eruit wil hebben."

Volgens Olden vallen de inkomsten tegen en staan deze in de nabije toekomst nog meer onder druk door het in februari wegvallen van Kyocera dat ook naamgever van het stadion is. Ook Basic-Fit, een andere belangrijke sponsor, overweegt om het contract niet te verlengen.

De gemeente Den Haag voegde hier aan toe dat de toekomst van de club in gevaar is geraakt door de financiële geschillen. De KNVB heeft vanwege het ontbreken van een goedgekeurde jaarrekening de club in de zorgelijke Categorie 1 geplaatst, iets dat Wang volgens advocaat Sinninghe Damsté niet wist. Als er voor 1 februari geen sluitende begroting ligt komt de licentie in gevaar.

Volgens de gemeente was er daarnaast sprake van 'ontoelaatbare belangenverstrengeling' bij United Vansen. Daarom pleitte de advocaat van de rvc voor het schorsen van Wang als commissaris en het aanstellen van een onafhankelijke commissaris.

United Vansen stelde op haar beurt dat het aanstellen van Li Zheng, een 33-jarige in China geboren Hagenaar, noodzakelijk was voor het doen van verdere betalingen. "UVS mag betalen, maar mag niets bepalen." Hierop wilde ADO-advocaat Olden een bankgarantie zien.

Ook snapte Sinninghe Damsté niet waar de claim van ADO dat de club 300.000 euro kosten van Wang op moest hoesten op sloeg. ADO-directeur Mattijs Manders zei dat Wang hotelkosten en rekeningen voor auto's onbetaald liet en dat die bij de club terecht zijn gekomen.

United Vansen wil dat er een tijdelijk bestuurder voor de club aangesteld wordt, zonder dat het bedrijf de zeggenschap over de aandelen verliest. Ook zouden commissarissen Kees Jansma en Martin Toet geschorst moeten worden. Hiermee zou de rust binnen de club hersteld moeten worden.

De Ondernemingskamer gaf beide partijen hierop tot maandag de tijd om voor maandag een onafhankelijke commissaris te vinden. Lukt dit niet dan is de verwachting dat de Ondernemingskamer er zelf een zal benoemen.