Wonder Woman benoemd tot VN-ambassadeur

DC-superheld Wonder Woman is de nieuwste ambassadeur voor de Verenigde Naties. Het fictieve personage werd gisteren benoemd in een speciale ceremonie in het VH-hoofdkwartier in New York.

Wonder Woman, of Prinses Diana van Themyscira, is nu Honorary Ambassador for the Empowerment of Women and Girls. De benoeming is gemaakt in verband met punt 5 uit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN: het realiseren van gendergelijkheid voor en emancipatie van vrouwen en meisjes.

"Hoewel we vooruitgang hebben bereikt richting gendergelijkheid in veel delen van de wereld, ervaren veel vrouwen en meisjes nog discriminatie en geweld. Gendergelijkheid is een fundamenteel menselijk recht en een basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld," aldus VN ondersecretaris-generaal voor communicatie en publieke informatie Christina Gallach tijdens de ceremonie. Volgens haar is de campagne "een voorbeeld van hoe we werken met diverse partners en nieuwe allianties maken" om de ontwikkelingsdoelen bekend te maken bij het grotere publiek. De benoeming werd ondersteund door DC Entertainment, moederbedrijf van uitgever DC Comics, en Warner Bros., het zusterbedrijf en de filmstudio die volgend jaar de eerste Wonder Woman-bioscoopfilm uitbrengt.

DC viert dit jaar de 75e verjaardag van Wonder Woman, die in 1941 werd bedacht door William Moulton Marston, een Amerikaanse psycholoog, schrijver en strijder voor vrouwenrechten. "Wonder Woman is altijd baanbrekend geweest in de strijd voor vrouwenrechten en wij geloven erin dat ze die nalatenschap kan voortzetten door de dialoog rondom deze belangrijke vraagstukken uit te breiden en te verdiepen," aldus Diane Nelson, president bij DC Entertainment en Warner Bros. Consumer Products.

"Wonder Woman promoot sterkte, wijsheid, leiderschap, rechtvaardigheid en liefde. Eigenschappen die, gecombineerd, van onszelf het beste maken dat we kunnen zijn", zei Gal Gadot in een speech tijdens de ceremonie. Gadot was eerder dit jaar te zien als Wonder Woman in Batman v Superman: Dawn of Justice en zal de rol volgend jaar opnieuw spelen in Wonder Woman en Justice League. "Wonder Woman is een vechter, beter dan de meeste anderen, maar waar ze voor vecht is wat er zo belangrijk is. Het is haar visie van een toekomst vol vrede en acceptatie die haar de juiste ambassadeur maakt voor iedereen."

Ook Lynda Carter, die Wonder Woman speelde in de tv-serie in de jaren 70, eerde het personage. "Op een magische en mystieke manier is zij echt. Ze leeft en ademt omdat ze leeft in de verhalen die vrouwen me dag in, dag uit vertellen. Ik zie het in de vrouwen die zeggen dat zij hen hebben gered en geïnspireerd hebben om zich door iets verschrikkelijks heen te slaan, wat hen lukte omdat ze inzagen dat ze iets geweldigs konden doen." Carter voegde in haar speech, gericht aan aanwezige kinderen tijdens de ceremonie, toe dat "de Wonder Woman in jullie je nooit zal teleurstellen".

Lynda Carter en Gal Gadot tijdens de VN-ceremonie voor Wonder Woman
Lynda Carter en Gal Gadot