Davis Cupteam op 2-0 tegen Zweden

Het Nederlandse Davis Cupteam staat na een dag tegen Zweden op een 2-0 voorsprong. Zowel Thiemo de Bakker als Robin Haase wisten hun wedstrijd in de strijd om klassebehoud in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone te winnen.

De Bakker had op het gravel van Bastad een zware kluif aan de Zweedse kopman Elias Ymer (ATP-150). De Westlander staat zelf 142e van de wereld en had alle vijf de sets nodig om zijn opponent op de knieën te krijgen: 6-4, 6-4, 1-6, 4-6 en 7-6 (2).

In de eerste set kwam Ymer op een 0-3 voorsprong, maar de set ging toch naar De Bakker. In de tweede set kwam de Nederlander tot tweemaal toe op een break voorsprong en benutte uiteindelijk zijn vierde setpunt. De derde set moest hij eenvoudig aan Ymer laten, maar in de vierde set leek De Bakker weer bij de les, getuige een 4-1 voorsprong. Daarna won de Zweed echter vijf games op rij en dwong hij een beslissende set af. Daarin behielden beide tennissers hun service, waarna de wedstrijd via een tiebreak in Nederlands voordeel beslist werd.

Haase had het tegen Mikael Ymer, het jongere broertje van Elias Ymer een stuk eenvoudiger. De nummer 65 van de wereld won in drie sets van de nummer 662: 6-3, 6-3 en 7-6 (10). Twee breaks voorsprong brachten Haase de eerste set, waarna hij in de tweede op een stand van 4-3 toesloeg om zo ook het tweede bedrijf te winnen. Ook in de derde set kwam de Nederlander een break voor en hij mocht bij de stand van 5-4 serveren voor de wedstrijd. Ymer werkte twee wedstrijdpunten weg en brak hierna terug. In de tiebreak die volgde kreeg Haase wederom enkele wedstrijdpunten, maar Ymer werkte ze weg tot hij op de stand van 10-10 een dubbele fout sloeg. Haase wist daarna zijn vijfde wedstrijdpunt wel te benutten.

Morgen staat het dubbelspel op het programma waarin Jean-Julien Rojer en Tim van Rijthoven het op gaan nemen tegen Isak Arvidsson en Fred Simonsson. Zondag volgen dan nog twee enkelspelen.