Thiam wint zevenkamp, Vetter tiende

Nafissatou Thiam heeft voor een verrassing gezorgd door de olympische zevenkamp te winnen. Ze stond er na de eerste dag al aardig voor, maar omdat ze heel goed was bij het verspringen en de concurrenten niet thuis gaven kon ze op het speerwerpen een geruststellende voorsprong pakken, die ze op haar matige 800 meter niet meer weggaf. De Nederlandse dames deden het ook op de laatste twee onderdelen niet fantastisch, al liep Anouk Vetter eindelijk onder de 2:20 op de afsluitende afstand.

Op het speerwerpen kwam Vetter niet aan haar top met slechts 48 meter, terwijl ook Nadine Broersen licht tegenviel. Nadine Visser kon ook geen geweldige worp produceren. Jessica Ennis was nog in een hevige strijd verwikkeld met Thiam, maar zij kwam tot 46 meter terwijl Thiam naar 53 meter ging in de enige worp die ze gooide vanwege haar pijnlijke schouder. Brianne Theisen-Eaton gooide ook goed, waardoor zij toch nog de derde plaats voor zich op leek te eisen.

Op de 800 meter mocht Thiam 9 seconden verliezen. Dit gebeurde niet, al ging Ennis-Hill hard van start en behield ze een flinke voorsprong. Broersen en Vetter liepen redelijke 800 meter, maar konden niet echt imponeren. Zij werden 13e en 19e in het eindklassement. Theissen-Eaton behield haar derde tijd en pakte het brons. Thiam eindigde op 6810 punten, een ruim Belgisch record.

Thiam kende een werkelijk fenomenale zevenkamp (PROSHOTS/Action Images)
Thiam kende een werkelijk fenomenale zevenkamp (PROSHOTS/Action Images)