Weer Chinees gewichthefgoud op Olympische Spelen

Gewichthefster Xiang Janmei heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het gewichtheffen. In de klasse tot 69 kilogram voegde de Chinese sportster van het jaar 2015 de olympische titel toe aan haar palmares, waar de wereldtitels van 2013 en 2015 al op prijken.

Bij het trekken nam Xiang met 116 kilogram gelijk een kleine voorsprong. Ze werd met 115kg op de voet gevolgd door Zhazira Zhapparkul, één van de weinige toppers uit Kazakhstan die nog niet betrapt zijn op doping. De strijd om brons ging tussen de Egyptische Sara Ahmed, die 112kg boven haar hoofd tilde, en Leidy Solis uit Colombia, die tot 110kg kwam.

Zhapparkul slaagde er bij het stoten niet in om Xiang uit te dagen: haar 144kg was goed voor een totaalgewicht van 259kg, maar de Chinese tilde 145kg omhoog en dat betekende een totaal van 261 kilogram, goed voor goud. Met 143kg en totaal 255kg ging het brons naar Ahmed, waar Solis genoegen moest nemen met de ondankbare vierde plek. 

Een medaille zat er voor Solis net niet in, maar een foto van de Colombiaanse schone kan nooit kwaad (PROSHOTS/Action Images)
Een medaille zat er voor Solis net niet in, maar een foto van de Colombiaanse schone kan nooit kwaad (PROSHOTS/Action Images)