Van den Berg begint olympisch toernooi ijzersterk, wereldrecord Koreaan

Boogschutter Sjef van den Berg is ijzersterk begonnen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlander schoot zich vrijdag in de plaatsingsronde in het schitterende Sambódromo naar een vierde plek, maar de show werd gestolen door Kim Woo-jin, de aanvoerder van de wereldranglijst.

De Zuid-Koreaan Kim schoot met 72 pijlen een historische score van 700 punten bij elkaar, één punt meer dan het wereldrecord dat zijn landgenoot Im Dong-hyun vier jaar geleden op de Spelen neer wist te zetten. Van den Berg maakte vooral halverwege enorm veel indruk met maar liefst zestien schoten in de tien op rij, maar zakte daarna wat terug. De Amerikaan Brady Ellison en de Italiaan David Pasqualucci gingen hem nog voorbij. Van den Berg kwam tot 684 punten. 

Rick van der Ven zat wat minder lekker in zijn vel. De nummer vier van de vorige Spelen kwam uiteindelijk tot de 27e plaats met een score van 663 punten. Dat was nog wel ruim beter dan de derde Nederlander: Mitch Dielemans kende geen geweldige dag en sloot met 634 punten af als 58e van de 64 deelnemers. 

Van den Berg zal het individuele toernooi maandag beginnen met een duel tegen Arne Jensen uit Tonga, waarna gelijk het Turkse toptalent Mete Gazoz of de sterke Fransman Pierre Plihon wacht. Als het zover komt staat de Nederlander in de halve finale normaal gesproken tegenover Kim, de nieuwe houder van het wereldrecord.

Van der Ven mag woensdag beginnen tegen Patrick Huston uit Groot-Brittannië, waarna hij bij winst waarschijnlijk de Koreaan Ku Bon-chan al tegenkomt. Dielemans opent zijn individuele toernooi woensdag tegen de zeer ervaren Japanner Takaharu Furukawa. .

In de landenwedstrijd eindigde Nederland in de kwalificatie op de negende plaats, wat betekent dat het drietal eventueel in de kwartfinales al Zuid-Korea tegenover zich krijgt. Dan moet wel eerst gewonnen worden van Spanje, niet bepaald een makkelijke opgave. Dat duel staat zaterdag om 14.25 uur Nederlandse tijd op het programma. Bij winst wachten de Koreanen precies vijf uur later.