Britse premier May eist Brexit-succes

De Britse premier Theresa May eist van haar ministers dat ze allemaal hun best doen om een succes te maken van de Brexit. Ze gebruikt de eerste ministersvergadering op dinsdag om deze boodschap over te brengen.

May was voor haar benoeming zelf tegen een Brits vertrek uit de EU, maar benoemde afgelopen week veel voorstanders in haar regering, zoals de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Toch bestaat twee derde van haar ministers uit mensen die voor hun benoeming tegen de Brexit waren. Cynici zeggen dat de Brexiteers zijn aangesteld om 'hun eigen rotzooi op te ruimen'.

May's woordvoerder zegt dat ze tijdens de vergadering ook gaat benadrukken dat de regering de nieuwe kansen moet grijpen die een Brexit met zich meebrengt: "Groot-Brittannië staat nog steeds open voor zakendoen."

De premier ontmoette vrijdag de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon. De Schotten stemden er overwegend voor om in de EU te blijven. Sturgeon overweegt dan ook op een nieuw Schots onafhankelijkheids-referendum aan te sturen. May zegde echter toe om Artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon, dat het EU-vertrek formeel binnen twee jaar regelt, pas in werking te stellen als alle landsdelen het eens zijn over de aanpak. Dat wordt door sommigen opgevat als een Schots veto.

Britse premier May eist brexit-succes
Britse premier May eist Brexit-succes (Foto: ANP)