Groot protest tegen Brexit in Londen

Duizenden mensen zijn zaterdag in Londen op de been voor een demonstratie tegen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Het protest vindt plaats onder de naam March for Europe, meldt de BBC.

Op 23 juni stemde 52 procent van het electoraat voor vertrek uit de Europese Unie. De demonstranten willen dat de regering Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon niet in werking stelt, wat onomkeerbaar tot de Brexit zou leiden.

Volgens de BBC vormen de protesteerders een bonte mix van jong tot oud, en zijn ook hele families naar de hoofdstad getogen. Een verslaggeefster meldt dat de demonstratie typisch Brits verloopt: kalm, beleefd en orderlijk.

Jongeren die met de demonstratie meelopen geven aan dat oudere stemmers hen een internationale toekomst hebben ontzegd. Critici vergelijken de protesteerders echter met kleine kinderen die zeuren dat ze hebben verloren.

Oneerlijk
De demonstranten vinden dat de Brexit-campagne oneerlijk is verlopen. Ze klagen daarnaast dat er niet eens een behoorlijk plan voor vertrek uit de EU klaarlag. Stemmers zijn volgens hen verleid met ondeugdelijke argumenten. Zo zou er zogenaamd 350 miljoen pond per week naar de gezondheidszorg gaan, een belofte die krap een dag later al sneuvelde. Ook zou het helemaal niet zo eenvoudig zijn om de immigratie terug te dringen. Dat laatste was voor veel Leave-stemmers de belangrijkste reden voor hun keuze.

In een krantencolumn schreef de leider van het Brexit-kamp, Boris Johnson, maandag dat EU-ingezetenen welkom zouden blijven in het Verenigd Koninkrijk, en dat Britten zich omgekeerd in het buitenland konden blijven vestigen. Dit kostte hem vervolgens de kop in de strijd om het premierschap.

Stiekem
Door het wegvallen van Boris Johnson lijkt het een stuk waarschijnlijker dat de Brexit ook daadwerkelijk zal plaatshebben. Johnson lijkt een stiekeme 'Remainer' te zijn geweest die omwille van zijn carrière voor Leave koos. Alle overgebleven kandidaten voor het premierschap hebben aangegeven werk van de uittreding te zullen maken.

De meest waarschijnlijke opvolger van de huidige premier David Cameron is minister Theresa May. Zij zat in het Remain-kamp maar lijkt juist een stiekeme Leaver te zijn geweest: vermoedelijk had ze zich vanwege trouw achter Cameron geschaard. Bij het bekendmaken van haar kandidatuur zei ze dat er niet teruggekrabbeld moet worden.