Underdog Klizan wint ABN Amro-toernooi

Martin Klizan is verrassend de winnaar geworden van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De ongeplaatste Slowaak won in de finale met 6-7 (1), 6-3 en 6-1 van de als vijfde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Klizan, de nummer 43 van de wereldranglijst, was duidelijk de underdog tegen Monfils, de op de ranglijst de achttiende plaats bezet. Beide spelers hielden elkaar echter lang in evenwicht. In de eerste set waren geen breaks, waarna Monfils de tiebreak won. Pas in de achtste game van de tweede set viel er een break te noteren. Door een dubbele fout van Monfils nam Klizan een 5-3 voorsprong.

Klizan serveerde de set uit en in de derde set lukte aanvankelijk alles bij hem. Hij kwam met twee breaks al snel op een 3-0 voorsprong en won de set met 6-1. Daarmee krijgt Klizan de eer dat zijn naam wordt toegevoegd aan de boarding waarop alle namen van oud-winnaars staan.

Dat Klizan het toernooi heeft gewonnen mag een klein wonder heten. In de kwartfinale tegen Roberto Bautista Agut overleefde hij vijf matchpoints en in de halve finale kreeg zijn tegenstander Nicolas Mahut drie matchpoints.