God op de omslag van Charlie Hebdo

Een jaar na de bloedige aanslag op het satirische blad brengt Charlie Hebdo een speciale editie uit. Op de omslag staat God afgebeeld met een kalasjnikov op zijn rug. De bijbehorende tekst vermeldt dat een jaar na de aanslag de moordenaar zich nog op vrije voeten bevindt.

Op 7 januari 2015 overvielen twee terroristen de redactie van het weekblad in Parijs. Er vielen twaalf doden, onder wie acht journalisten. Tien anderen raakten gewond. De daders, twee broers van respectievelijk 32 en 34 jaar, kwamen later in het plaatsje Dammartin-en-Goële tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven.

Hoofdredacteur Riss, die de aanslag overleefde, veroordeelt in het jongste nummer het extremisme. Charlie Hebdo was in 2011 ook al eens doelwit van een aanslag. Destijds werd een molotovcocktail gegooid.

Het blad heeft een oplage van circa 200.000 exemplaren. Het huidige nummer komt in een veel grotere oplage uit: ongeveer een miljoen exemplaren. Een week na de aanslag vorig jaar gingen zelfs 7,5 miljoen exemplaren over de toonbank.

God op de omslag van Charlie Hebdo
God op de omslag van Charlie Hebdo (Foto: ANP)