Dakar 2016 Proloog: Buenos Aires - Rosario

Officieel gaat de rally pas morgen van start, maar toch kunnen de deelnemers vandaag al aan de slag voor de proloog. De proloog bestaat uit 11km special stage, beginnend in het dorp Todd en eindigend net buiten Arrecifes. De snelste deelnemers van vandaag mogen morgen voor de eerste etappe als eerste starten. Vanaf de derde etappe bepaalt de uitslag van de vorige dag de volgorde.

De startplaats in Todd ligt op 170km van Buenos Aires. Todd is een klein dorp dat behoort tot de provincie Buenos Aires, en stelt met een paar honderd inwoners niet veel voor. Direct aan de start van de special stage rijden de deelnemers de zandwegen tussen de weilanden op. Deze weilanden zullen het gezicht van de etappe vormen tot na zes kilometer. De snelheid zal op dit deel hoog liggen, maar met de scherpe bochten op het traject is een fout snel gemaakt.

De start van de special stage
De start van de special stage

Na 6,7km wordt de motorsportstad Arrecifes bereikt. Arrecifes is met 27.000 inwoners ongeveer even groot als Delfzijl en is één van de weinige kleine steden in Argentinië met een eigen buitenkartbaan. De route van de proloog loopt allereerst langs buitenwijken van de stad, maar voor de oversteek over de Rio Arrecifes wordt er kort een klein stuk asfalt aangedaan.

De brug over de Rio Arrecifes
De brug over de Rio Arrecifes

Na de oversteek slaan de deelnemers al snel linksaf de zandwegen op. Erg lang kunnen de coureurs echter niet meer genieten van het vrije zicht, want al snel wordt koers gezet naar een bos langs de rivier. Aan de overkant van de rivier ligt de kartbaan, maar door de dichte begroeiing zal hier weinig van te zien zijn. Het tempo zal op dit verradelijke stuk een stuk lager liggen dan aan het begin van de etappe, maar na een kleine 3 kilometers wordt de finish aan het einde van het bos bereikt. Vanaf hier rest een reis van 150km naar Rosario.

De quads zijn inmiddels al vertrokken uit Buenos Aires, de motoren volgen om 16.15. De auto's en trucks vertrekken rond zes uur. De verwachting is dat de eerste quads rond 18.30 in Todd arriveren, slechts een kwartier later zit de proloog er al op.

Voor het laatste nieuws en de discussie over de proloog, zie het forumtopic.
Voor meer informatie over de Dakar in het algemeen, zie deze gids

Het einde van het bospad
Het einde van het bospad