FIA publiceert voorlopige F1-kalender

De FIA heeft een nieuwe versie van de Formule 1-kalender voor 2016 naar buiten gebracht. De nieuwe versie bevestigt de eerdere start van het seizoen en brengt de zomerstop van vier weken terug. In totaal zijn er zeven races van datum veranderd na de vergadering van de World Motor Sport Council in Parijs.

Oorspronkelijk stond de Grand Prix van Australië gepland op 3 april, de laatste seizoensstart sinds 1988, toen de race in Brazilië op dezelfde datum plaatsvond. De verplaatsing werd eerder al bekend gemaakt door de organisatie van de race. Bahrein neemt de oorspronkelijke datum van Australië over, waardoor de race nu voor China gehouden wordt.

Ook behoudt de Grand Prix van België haar huidige datum in de zomer, terwijl er eerder nog sprake was van een verschuiving naar september. In plaats daarvan is de race van Hongarije naar juli verplaatst, zodat er een gat van vier weken is ontstaan in augustus. De eerste race in Baku is eveneens naar voor verplaatst, om te voorkomen dat de Grand Prix van Europa, Hongarije en Duitsland drie weken achter elkaar worden gehouden.

In de huidige constructie worden ook de organisatoren van de races in Singapore en Maleisië tevreden gesteld. In het oorspronkelijke plan werden de races vlak achter elkaar gehouden, waardoor de organisaties vreesden dat de bezoekersaantallen zouden teruglopen. Ook valt de race in Baku nu gelijk met de 24 uur van Le Mans, maar volgens de FIA zal de starttijd van de race geen conflict vormen met de finish van Le Mans.

Voorlopige kalender 2016
20 maart - Australië
3 april - Bahrein
17 april - China
1 mei - Rusland
15 mei - Spanje
29 mei - Monaco
12 juni - Canada
19 juni - Europa (Baku)
3 juli - Oostenrijk
10 juli - Groot-Brittannië
24 juli - Hongarije
31 juli - Duitsland
28 augustus - België
4 september - Italië
18 september - Singapore
2 oktober - Maleisië
9 oktober - Japan
23 oktober - Verenigde Staten
6 november - Mexico
13 november - Brazilië
27 november - Abu Dhabi