Lessig zesde democratische presidentskandidaat

Democraat Lawrence Lessig wil president van de Verenigde Staten worden. Hij maakte zijn kandidatuur voor de verkiezingen in 2016 zondag bekend in een talkshow op de tv-zender ABC. Dat meldt de politieke website Politico.

De 54-jarige Lessig is professor in de rechten aan de Universiteit van Stanford, in de staat Californië. Hij staat bekend als voorvechter van vrijheid op internet en een soepeler beleid op het gebied van het auteursrecht. Lessig is ook mede-oprichter van Creative Commons; een project dat open inhoud (vrij van auteursrecht) bevordert.

Fondsenwerving
Ooit is Lessig van plan geweest om binnen de Republikeinse Partij carrière te gaan maken, maar zijn conservatieve standpunten heeft hij ingeruild voor liberale opvattingen. Vorige maand maakte Lessig zijn voornemen bekend om presidentskandidaat te worden, onder de voorwaarde dat er 1 miljoen dollar aan fondsen beschikbaar zou zijn op Labor Day (7 september). Dat is gelukt.

Lessig wil de invloed van het grote geld (de rijkste 1 procent) op de politiek aanpakken door de financiering van politieke campagnes te hervormen. Ook maakt hij zich hard voor de gelijkheid van alle burgers. Mocht hij president worden, dan neemt hij ontslag zo gauw de genoemde hervormingen per wet zijn geregeld. Zijn vice-president moet dan het roer overnemen, zo zet Lessig op zijn website uiteen.

Kandidaten
Lessig is de zesde democraat namens de Democratische Partij; hij moet de komende tijd genoeg steun in de peilingen genereren om aan de Democratische verkiezingsdebatten te mogen deelnemen. Eerder stelden Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee zich al kandidaat; mogelijk mengt ook de huidige vice-president Joe Biden zich in de strijd. Bij de Republikeinen doen 17 kandidaten een gooi naar het Witte Huis.