FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 september 2015

Nog geen EU-akkoord over steun boeren

De 28 landen van de Europese Unie zijn het maandag niet eens geworden over een plan om de noodlijdende landbouwsector te helpen. Het extra ingelaste overleg in Brussel is maandag afgesloten zonder akkoord. Volgende week komen de bewindslieden weer bij elkaar, in Luxemburg, om tot een oplossing te komen.

Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie, die met een set van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro de boeren tegemoet wilde komen. Maar de verdeeldheid in Europa is te groot. De commissie moet de komende dagen meer details uitwerken.

De Vlaamse Landbouw-minister Joke Schauvliege liet via Twitter weten dat die voorstellen een ,,onvoldoende" krijgen. Brussel moet zijn huiswerk opnieuw doen, stelde zij.

Zuivelsector
Het leeuwendeel van de half miljard is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, stelde Brussel. Er moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met de specifieke situatie in elke lidstaat. Het geld moet gaan naar de lidstaten die dan zelf maatregelen kunnen nemen, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen.

Alle landen zijn doordrongen van de noodzaak om steun te bieden, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie na afloop van het overleg. Maar over details is er nog geen akkoord, stelde hij.

De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boeren protesteerden maandag in Brussel en eisten steun.

LTO
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft gemengde gevoelens bij het plan om 500 miljoen euro uit te trekken voor hulp aan de boeren. De organisatie is blij dat er geld beschikbaar lijkt te komen voor de melkveehouders. "Een substantieel bedrag. Maar voor de varkenshouders zijn nauwelijks maatregelen aangekondigd."

Dat er voor de varkenshouderij geen concrete maatregelen zijn aangekondigd om de druk op de sector te verlichten is voor LTO wel een teleurstelling. De organisatie is wel blij met de aankondiging dat er gekeken gaat worden naar mededingingsregels. De LTO had evenwel liever gezien dat ruim 800 miljoen euro zogeheten 'superheffing' in zijn geheel was teruggehaald.

Voorzitter
De Europese landbouwministers vergaderen volgende week dinsdag verder in Luxemburg. Dan zal ook meer duidelijk worden over hoe de 500 miljoen euro zal worden verdeeld over de lidstaten. LTO Nederland voorzitter Albert Jan Maat zal bij dit overleg ook aanschuiven. "Ik zal mij er daar voor hard maken dat het maatregelenpakket op korte termijn voor boeren wat oplevert."

Ook wil LTO op korte termijn met de staatssecretaris om tafel over hoe het geld dat voor Nederland beschikbaar komt te besteden.

Gemengde gevoelens bij LTO
Nog geen EU-akkoord over steun boeren (Foto: ANP)

'Sam Smith zingt James Bond-theme'

Het zou zomaar eens kunnen dat Sam Smith de soundtrack van de nieuwe James Bond-film SPECTRE op zijn naam schrijft. De Britse zanger heeft maandag gehint op zijn betrokkenheid.

Sam deelde via Instagram een foto van een hand met een ring. In de ring staat een bijzonder logo gegraveerd, namelijk het logo van de misdaadorganisatie uit de Bondfilm. Volgens verschillende media maakt Smith hiermee bekend dat hij de titelsong van de film mag zingen.

Er is niet veel bekend over het nummer. Regisseur Sam Mendes verklapte onlangs wel tijdens een interview dat het nummer klaar is en al was opgenomen.

Bassey
Er gingen al tijden geruchten dat Smith de soundtrack voor zijn rekening zou nemen. Hoewel ook de namen van Ellie Goulding, Ed Sheeran en Adele, die voor Skyfall ook de single verzorgde, rondzongen. Veel fans van de filmreeks vonden overigens dat de eer Shirley Bassey ten deel moest vallen. Zij is de enige zangeres ter wereld die drie keer het lied voor een 007-film mocht verzorgen.

SPECTRE is vanaf 5 november te zien in de bioscoop.

The Binding of Isaac: Afterbirth krijgt datum

Misschien wel het laatste deel in The Binding of Isaac-series is verkrijgbaar vanaf 30 oktober. The Binding of Isaac: Afterbirth, DLC voor de Binding of Isaac: Rebirth, komt dan namelijk uit. De uitbreiding zal 10 euro gaan kosten, maar als je pre-ordert dan kan je genieten van een (nog onbekende) flinke korting.

Op de blog van The Binding of Isaac wordt gesproken van een mega DLC die honderden uren aan gameplay toevoegt. Volgens Edmund McMillen, ontwikkelaar van The Binding of Isaac, wordt het zelfs een compleet nieuwe game. De expansie voegt onder andere de volgende dingen toe.

- Greed Mode: a whole new game mode with a heavy focus on risk/reward that is a completely new way to play featuring new endings and a final boss.

- Expanded main game: a new final area has been added to the main game along with another new final boss and ending.

- Daily Runs: compete for highscore / best time on the leader boards in these daily seeded runs.

- 10 totally new and awesome challenges

- 1000+ new rooms, as well as new tiny rooms, closets and giant arching hallways. 

- a totally new playable character, Lilith, mother of demons. 

- 120 new items! not counting tons of new pickups, chests, pills, bombs, cards etc. taking the item count up beyond 525!

- 4 new alternate chapters with new chapter specific enemy types, visual themes, and surprises.

- A new seed code combo page, as well as a butt ton of new seed codes that mod the game. 

- A greatly expanded soundtrack!

- New room types like, trap rooms, double treasure rooms, and ultra rare closets!

- A greatly expanded and updated hud system

- Tons of new secret transformations

- 8 new bosses

- 25+ new enemies

- Updated item combo system

- Far too many new achievements 

- 20 million new co-op babies

- And probably at least 5 other features i cant remember due to all the crap that we threw into this little monster.

Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest

Honderden vluchtelingen en migranten zijn maandag aan de Hongaars-Servische grens door een politieversperring gebroken en lopen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen, berichten Hongaarse media, die schatten dat het om duizend mensen gaat.

Ze willen verder reizen naar West-Europa, en weigerden in een doorvoerkamp aan de grens te worden geregistreerd. De vluchtelingenstroom was de grens gepasseerd via een spoorbaan, die anders dan de rest van de grens niet door een hek wordt versperd.

De Hongaarse politie gebruikte eerder maandag tevergeefs pepperspray om de mensen tegen te houden.

EU-regels
Steeds meer vluchtelingen lijken te weten dat ze na registratie in Hongarije volgens de Europese regels geen asiel meer kunnen aanvragen in een ander land. Een groep vluchtelingen maakte maandag bij de grens rechtsomkeert naar Servië toen agenten ze naar het doorvoerkamp wilden leiden.

De zogeheten Dublin-verordening, waarin deze Europese asielregels staan, wordt door steeds meer landen in twijfel getrokken. Italie en Griekenland willen er al lang vanaf, en inmiddels pleiten ook Duitsland en Frankrijk ervoor de afspraken te vervangen door asielbeleid in EU-verband.

Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest
Honderden vluchtelingen lopen naar Boedapest (Foto: ANP)

Tsipras houdt zich hoe dan ook aan afspraken

De Griekse ex-premier Alexis Tsipras zal zich, ongeacht de uitslag van de nieuwe verkiezingen op 20 september, aan de overeenkomst houden die het land sloot met de schuldeisers. Dat benadrukte hij maandag tijdens een persconferentie.

Daarmee weersprak hij mediaberichten waarin werd gesteld dat hij zou aandringen op nieuwe onderhandelingen. Volgens Tsipras is het belangrijkste doel om de schuldenberg van Griekenland af te bouwen. Het naleven van de uitspraken is daarbij volgens hem 'de enige manier'.

 Mocht Tsipras na de verkiezingen in de oppositie belanden, dan zou hij naar eigen zeggen ook stemmen voor het naleven van de financieringsovereenkomst. "We zullen ons houden aan de afspraken", aldus Tsipras.

Afspraken
Eerder meldde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem al dat Griekenland alleen op verdere financiële steun hoeft te rekenen als het land zich houdt aan de hervormings- en bezuinigingsafspraken die zijn gemaakt.

Griekenland en zijn geldschieters werden het deze zomer eens over een derde steunprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar uit het permanente noodfonds ESM. Daags na het vrijgeven van het eerste deel van 26 miljard euro kondigde Tsipras zijn ontslag aan.

Tsipras houdt zich hoe dan ook aan afspraken
Tsipras houdt zich hoe dan ook aan afspraken (Foto: ANP)

André Manuel wint de Poelifinario

Cabaretier en muzikant André Manuel is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Hij krijgt de prijs voor zijn voorstelling 'Het geval apart'. Dat maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) maandag bekend in café Schiller in Amsterdam.

Volgens de jury dwingen zijn scherpe grappen en provocaties het publiek om stelling te nemen en goed na te denken wat men er zelf nu eigenlijk van vindt. "In zijn voorstelling beledigt hij op uiterst grappige wijze alles en iedereen waar men in deze tijd uit angst om te kwetsen met een grote boog omheen loopt." Het maakt zijn show daarmee "een schitterende ode aan het vrije woord".

In totaal waren vijf cabaretiers genomineerd voor de Poelifinario. Twee van hen, Micha Wertheim en Daniël Arends, lieten op voorhand al weten de prijs te weigeren. Arends gaf de nominatie terug omdat hij de Poelifinario "geen eervolle prijs" vindt. Wertheim hekelt de prijs vanwege de werkwijze van eerdere jury's. Bij de prijsuitreiking ging de jury hier niet al te diep op in. "We vinden het opmerkelijk, maar we hebben respect voor de argumenten van Wertheim en Arends en hoeven daar niet over in discussie."

Neerlands Hoop
Naast de winnaar en de weigeraars behoorden de damesduo's Plien & Bianca en De Bloeiende Maagden tot de kanshebbers voor de Poelifinario. De prijs is vernoemd naar een fictieve tropische vogel, die bedacht was door Toon Hermans.

Het mannenduo De Partizanen won de Neerlands Hoop, de VSCD-cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. "In één klap is het Nederlands cabaret een smakelijk sketchduo rijker", oordeelde de jury. "Snel, zeer geestig en met een hippe vormgeving schieten ze van scène naar scène, waarbij de uitspattingen van hun verwende generatiegenoten een terugkerend thema zijn."

De Partizanen, bestaande uit Merijn Scholten en Thomas Gast, wonnen in 2013 het Leids Cabaret Festival. Henry van Loon was ook in de race voor de Neerlands Hoop.

André Manuel wint de Poelifinario
André Manuel wint de Poelifinario (Foto: ANP)

Coalitie vrijwel eens over vluchtelingen

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielbeleid) legt de laatste hand aan een brief over het vluchtelingenprobleem in Europa. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het 'op een haar na' eens over de inzet van Nederland tijdens het overleg dat de Europese Unie volgende week voert over de kwestie, zo melden Haagse bronnen maandag.

Maandagochtend is de enorme toestroom van asielzoekers besproken tijdens het wekelijkse overleg tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van VVD en PvdA. Dijkhoff, die ook aan tafel zat, zei na afloop dat ze nog druk bezig waren met een gezamenlijk standpunt.

Dinsdagochtend wordt de brief nog bekeken door de meest betrokken bewindspersonen en dan kan die naar de Tweede Kamer, is de verwachting binnen de coalitie. Donderdag spreekt de Kamer over het Europese asielbeleid met premier Mark Rutte en Dijkhoff.

Rutte had eerder al gezegd dat de EU het asielbeleid opnieuw moet doordenken en dat Nederland zelf met voorstellen wil komen.

Coalitie vrijwel eens over vluchtelingen
Coalitie vrijwel eens over vluchtelingen (Foto: ANP)

Uitslagen EK-kwalificatie 07/09/2015

Acht wedstrijden in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. De achtste speelronde in de groepen D, F en I. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep D
Schotland - Duitsland 2-3 (2-2)
 18' Müller 0-1
 28' Hummuls (e.d.) 1-1
 34' Müller 1-2
 43' McArthur 2-2
 54' Gündogan 2-3

Deze wedstrijd stond onder leiding van Björn Kuipers.   

Polen - Gibraltar 8-1 (4-0)
 8' Grosicki 1-0
 15' Grosicki 2-0
 19' Lewandowski 3-0
 29' Lewandowski 4-0
 56' Milik 5-0
 59' Blaszczykowski 6-0 
 72' Milik7-0 
 74' Kapustka 8-0
 81' Gosling 8-1

Ierland - Georgië 1-0 (0-0)
 69' Walters 1-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Duitsland 8 6 1 1 19 22 - 7
2 Polen 8 5 2 1 17 29 - 7
3 Ierland 8 4 3 1 15 17 - 5
4 Schotland 8 3 2 3 11 14 - 10
5 Georgië 8 2 0 6 6 5 - 14
6 Gibraltar 8 0 0 8 0 2 - 46

Groep F
Roemenië - Griekenland 0-0 (0-0)

Finland - Faeröer 1-0 (1-0)
 23' Pohjanpalo 1-0

Noord-Ierland - Hongarije 1-1 (0-0)
 74' Guzmics 0-1
 82' Beard (Noord-Ierland/2g)
 90+3' Lafferty 1-1 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Noord-Ierland 8 5 2 1 17 12 - 6
2 Roemenië 8 4 4 0 16 7 - 1
3 Hongarije 8 3 4 1 13 6 - 4
4 Finland 8 3 1 4 10 7 - 8
5 Faeröer 8 2 0 6 6 5 - 12
6 Griekenland 8 0 3 5 3 2 - 8

Groep I
Armenië - Denemarken 0-0 (0-0) 

Albanië - Portugal 0-1 (0-0)
 90+2' Veloso 0-1 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Portugal 6 5 0 1 15 8 - 4
2 Denemarken 7 3 3 1 12 8 - 4
3 Albanië 6 3 2 1 11 7 - 3
4 Armenië 7 0 2 5 2 5 - 11
5 Servië 6 1 1 4 1 5 - 11

Koeweit: 'Vluchtelingen komen het land niet in'

Vanuit het steenrijke Koeweit is een officiële verklaring gekomen waarom de olieministaatjes pertinent weigeren vluchtelingen op te nemen. De solidariteit van de oemma lijkt ongeveer gelijk te staan aan de inzet van spelers van het Nederlands Elftal.

De uitleg van de Koeweiti is ronduit xenofobisch te noemen. Zijn betoog begint al sympathiek met "Koeweit en andere golfstaten zijn te waardevol om vluchtelingen binnen te laten".

De official deed zijn opmerkelijke uitspraken tijdens een interview met de tv-zender France24. Volgens hem zijn landen als Turkije en Libanon beter geschikt om vluchtelingen op te vangen.

"Bij ons land passen alleen mensen die de handen uit de mouw willen steken. Hen huisvesten is al kostbaar genoeg", vervolgt Fahad Al Shalami, die liever niet heeft dat mensen grapjes over zijn achternaam maken.

De Arabische PVV'er gaat verder: "Het leven in Koeweit is veel te duur voor ze. In Turkije en Libanon is alles veel goedkoper. Dat past beter bij ze. Bovendien is het geen goed idee om mensen binnen te laten die erg van ons verschillen".

"We willen hier geen mensen die last hebben van een trauma of allerlei vormen van stress."

Ook Saoedi-Arabië heeft aangegeven exact nul vluchtelingen op te nemen. Wel bestaat het vermoeden dat rijke inwoners van de golfstaten en Saoudi's gretig gebruik maken van de slavenhandel van IS, teneinde een christelijke seksslaaf of een goedkope hulp in de huishouding te scoren.


'Oprotten met die buitenlanders'

Overstroming India treft 1,5 miljoen mensen

Overstromingen in het noordoosten van India hebben ervoor gezorgd dat 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen en in totaal meer dan anderhalf miljoen bewoners gedupeerd zijn. Hevige moessons in de provincie Assam gecombineerd met smeltwater uit de Himalaya hebben ervoor gezorgd dat rivieren als de Brahmaputra buiten hun oevers treden. Daarbij vielen dit jaar al vijftig doden, waarvan vijftien afgelopen week.

Zo'n 2000 dorpen staan onder water. Ook veel landbouwgrond is getroffen. De moesson zorgt tussen juni en september in India voor de broodnodige regen die de grond vruchtbaar maakt, maar in grote delen van het bergachtige Assam leidt het steeds vaker tot aardverschuivingen en overstromingen, mede door grootschalige ontbossing.

Minister-president Tarun Gogoi van de regio zei dat de lokale overheid niet bij machte is om alle getroffenen te helpen. Gogoi heeft de nationale regering in hoofdstad Delhi om hulp gevraagd.

Overstroming India treft 1,5 miljoen mensen
Overstroming India treft 1,5 miljoen mensen (Foto: ANP)

Groot-Brittannië voorkwam zes aanslagen

Groot-Brittannië heeft de afgelopen twaalf maanden ten minste zes terroristische aanslagen voorkomen. Dat zei de Britse premier David Cameron maandag in een toespraak in het Lagerhuis. De Britten namen ter voorkoming van aanslagen in eigen land onder meer actie tegen Britse extremisten die als strijder voor Islamitische Staat naar Syrië trokken. Groot-Brittannië schakelde in augustus met een drone een extremist uit die op dat moment in Syrië voor IS vocht. Twee reisgenoten, waaronder één Brit, werden daarbij ook gedood.

Cameron benadrukte dat de aanval nodig was uit zelfbescherming en dat de drone-aanval op geen enkele manier onwettig was, ondanks dat de actie op eigen initiatief werd uitgevoerd, buiten de bestaande coalitie tegen IS. Het land heeft geen mandaat van het parlement om militaire actie te ondernemen in Syrië, maar vliegt wel met drones over het land om inlichtingen te verzamelen. In Irak komt het al langer wél militair in actie, maar in tegenstelling tot enkele coalitiepartners kreeg Cameron in 2013 geen meerderheid in het Lagerhuis om ook in Syrië aanvallen uit te kunnen voeren.

"Er was geen alternatief", zei Cameron. "We konden aanslagen op ons land niet anders voorkomen dan door direct actie te ondernemen."

Executie

De actie heeft in Groot-Brittannië het debat geopend hoe ver een land mag gaan in het voorkomen van terroristische aanslagen. Critici noemen de aanval niets minder dan een executie. "Het is extreem alarmerend dat de Britten nu executies uitvoeren vanuit de lucht", zei de Britse directeur van Amnesty International Kate Allen. "Het land is de Verenigde Staten gevolgd op de wetteloze weg van op afstand gecontroleerde moorden."

Volgens Cameron werden de twee slachtoffers, hoofddoel Reyaad Khan uit Cardiff en Ruhul Amin uit Aberdeen, al langer gevolgd nadat ze verschenen in een rekruteringsvideo van IS. Hun bankrekeningen waren daarom al bevroren. "Er was duidelijk bewijs dat beiden bezig waren met het plannen van aanslagen tegen het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten."

Groot-Brittannië voorkwam zes aanslagen
Groot-Brittannië voorkwam zes aanslagen (Foto: ANP)

Kolossale arena ontdekt bij Stonehenge

Archeologen van het Stonehenge Hidden Landscape project hebben in Engeland de resten gevonden van een enorm Neolitisch stenen monument. Men denkt dat het 4.500 jaar geleden is gebouwd. De vindplaats is maar 3.2 kilometer verwijderd van Stonehenge. De onder de aarde verborgen formatie bestaat uit negentig reusachtige staande stenen en maakt deel uit van een C-vormige Neolitische arena.

De archeologen gebruikten radar om beeld te krijgen van ongeveer dertig nog intact gebleven, viereneenhalf meter hoge stenen en de fragmenten van zestig overige stenen. Op de beelden is te zien dat de meeste stenen op hun kant liggen. Men vermoedt dat ze eerst rechtop stonden maar door Neolitische bouwers weer omvergeduwd werden om ze te gebruiken bij nieuwe bouwwerken. Stenen die niet werden hergebruikt zijn opgenomen in een enorme aarden wal die de zuidelijke grens werd van 'superhenge' oftewel Durrington Walls. De Durrington Walls hebben een omtrek van 1.6 kilometer en is een van de grootste bekende hengemonumenten. Het is omringd met een greppel en een veertig meter wijde, één meter hoge aarden wal. De circel omvat kleinere steen- en houten circels van een latere nederzetting.

Het Stonehenge Hidden Landscape project liet archeologen op een andere manier kijken naar het historische Salisbury Plain dat 10.35 vierkante kilometer beslaat. Stongehenge staat namelijk in het hart van een met grafgronden, putten en kapellen gevuld landschap. Vorig jaar vonden de wetenschappers op de vlakte de resten van zeventien nieuwe kapellen en honderden andere archeologische markeringen. Twee grote putten werden ontdekt in het 3.2 kilometer lange monument Cursus, dat ten noorden ligt van Stonehenge. De putten lijken een astronomische formatie te vormen: op midzomerdag is de oostelijke put precies uitgelijnd met de opgaande zon en de westelijke met de ondergaande zon. De gehele uitlijning doorsnijdt het vierhonder jaar later gebouwde Stonehenge.

Met de ontdekking van het nieuwe monument denken de archeologen aanwijzingen te hebben gevonden dat de bouwwerken, waarvan de eersten verschenen vanaf 3100 voor christus, steeds werden aangepast en hergebruikt. 

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge (Foto: ANP)
Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge (Foto: ANP)

'Nieuwe Apple TV focust op gaming'

Aanstaande woensdag houdt Apple een evenement in San Fransisco waarin het bedrijf nieuwe producten en diensten zal aankondigen. Volgens een artikel in de New York Times zal er een 'grote focus op gaming' liggen tijdens het evenement.

Volgens het artikel komt Apple tijdens het evenement onder andere met een nieuwe versie van Apple TV, de mediaspeler annex microconsole van de technologische multinational. Apple TV bestaat al sinds 2007 en richt zich voornamelijk op het afspelen van video's en het gebruik van video-gerelateerde apps. De nieuwe Apple TV daarentegen zal naar verluidt een stuk krachtiger zijn dan zijn voorgangers en geleverd worden met een game controller, en daarnaast rechtstreekse toegang bieden tot het gamegedeelte van de Apple Store.

Volgens de New York Times krijgt de nieuwe Apple TV een prijs van slechts 150 dollar, waarmee het de strijd lijkt aan te willen gaan met de veel duurdere high-end-consoles van Microsoft en Sony. Hoewel de Apple TV in termen van performance zich zeer waarschijnlijk niet kan meten met PlayStation 4 en Xbox One, lijkt het bedrijf voor het eerst een gameplatform te willen bieden voor de huiskamer, met als doelgroep de wat meer 'casual gamers'. De informatie komt van meerdere anonieme bronnen die zich bezighouden met de toekomstplannen van de tech-gigant.

'Nieuwe Apple TV focust op gaming' (Foto: gamemob.com)
'Nieuwe Apple TV focust op gaming' (Foto: gamemob.com)

Wetenschappers achterhalen 'echte' leeftijd

Wetenschappers van King's College in Londen hebben een methode ontwikkeld waarmee iemands biologische leeftijd kan worden gemeten. Daarbij wordt ook bekeken hoe snel een lichaam ouder wordt. Het onderzoek kan voorspellen wanneer iemand ongeveer zal overlijden en of iemand gevoelig is voor bijvoorbeeld dementie, meldt de BBC.

Door de levensverwachting van iemand beter te kunnen inschatten kan de methode ook invloed hebben op pensioenen, verzekeringen en medicijnen. "Het zal zeker debat oproepen, maar momenteel wordt je ook al op je leeftijd beoordeeld in dit soort zaken", zei professor Jamie Timmons tegen de BBC. "Dan kunnen we het maar beter goed doen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook zelf beslissen om minder te sparen voor je pensioen en meer van het heden te genieten."

De onderzoekers kijken naar lichaamscellen en vergelijken die met 150 andere genen om te kunnen zien hoe het betreffende lichaam zich verhoudt tot de standaard.

Wetenschappers achterhalen 'echte' leeftijd
Wetenschappers achterhalen 'echte' leeftijd (Foto: ANP)

Paus herziet regels nietigverklaring huwelijk

Paus Franciscus heeft de procedures voor de nietigverklaring van een huwelijk herzien. Hij heeft een document geschreven dat Motu Proprio heet, Latijn voor 'eigen initiatief', kondigde het Vaticaan maandag aan. Dinsdag worden de details bekendgemaakt.

De Rooms-Katholieke Kerk staat zijn 1,2 miljard leden niet toe om te scheiden. Wie dat toch doet en buiten de kerk hertrouwt, leeft volgens Rome in zonde omdat het eerste huwelijk in de ogen van de kerk blijft gelden. Een dergelijke katholiek heeft dan geen recht op de sacramenten, zoals de communie.

Het Vaticaan stelde vorig jaar een commissie samen die zich moest buigen over de hervormingen. De regels moesten worden "vereenvoudigd en gestroomlijnd", maar gaan nog wel uit van "de onverbrekelijkheid van het huwelijk".

Oude procedure

De nietigverklaring van een huwelijk betekent dat de kerk verklaart dat het ja-woord niet geldig was omdat bepaalde voorwaarden ontbraken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vrije wil, psychologische volwassenheid en de bereidheid om kinderen te krijgen.

Volgens veel echtparen en priesters was de oude procedure te ingewikkeld en verging zelfs mensen die aan alle voorwaarden voor nietigverklaring voldeden, de moed om zo'n procedure aan te spannen.

Paus herziet regels nietigverklaring huwelijk
Paus herziet regels nietigverklaring huwelijk (Foto: ANP)

Scherper toezicht op export legertrucks

Den Haag overweegt strikter te gaan toezien op de export van afgedankte legertrucks om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) maandag in de Tweede Kamer.

Nederland wil na 'zorgvuldige analyse' de strengere regels van Duitsland gaan volgen, aldus Ploumen. De minister komt in actie omdat een Nederlands bedrijf oude vrachtwagens van het Duitse leger naar het onrustige Sudan heeft doorgevoerd. Ze zijn daar doorverkocht aan het leger van het Afrikaanse land.

Volgens de Nederlandse regels was de export in orde. De afgedankte trucks waren gestript van alles wat met het leger te maken had. Nederland beschouwde ze daarom als burgervoertuigen. Duitsland ziet dergelijke gestripte trucks nog steeds als legervoertuigen waarvoor een exportvergunning nodig is. Achteraf vindt Ploumen de uitvoer naar Sudan ongewenst.

Scherper toezicht op export legertrucks
Scherper toezicht op export legertrucks (Foto: ANP)

Kamer wil opheldering over fraude asielpardon

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over een verhaal van RTL Nieuws van maandag dat duizenden mensen zouden hebben gelogen over hun identiteit tijdens het generaal pardon in 2007. Met dat pardon kregen 28.000 mensen een verblijfsvergunning. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt zich niet in de aantallen te herkennen.

Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schriftelijk om opheldering gevraagd. "Het verhaal roept vragen op", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66). Het is volgens hem belangrijk dat Dijkhoff de zaak onderzoekt en kijkt wat er van waar is.

Volgens het ministerie hebben vorig 260 mensen die gebruik hebben gemaakt van de pardonregeling in 2007 een nieuw paspoort aangevraagd. Van vier van hen werd de verblijfsvergunning ingetrokken omdat hun identiteitsgegevens niet klopten.

Kamer wil opheldering over fraude asielpardon
Kamer wil opheldering over fraude asielpardon (Foto: ANP)

Nathan Drake Collection-PlayStation 4-bundel aangekondigd

Sony heeft een PlayStation 4-bundel aangekondigd met de Nathan Drake Collection. De bundel, met 500GB opslag en de drie remastered-versies van Uncharted 1, 2 en 3, is vooralsnog alleen in de VS aangekondigd.

De Nathan Drake Collection bevat de gereviseerde versies van de eerste drie Uncharted-games uit de franchise. Naast talloze verbeteringen in visuals en performance, bevan de bundel ook twee nieuwe moeilijkheidsgraden: extra makkelijk ('explorer mode') en extra moeilijk ('brutal mode'). Daarnaast is er een speed run-modus en een fotomodus.

Het aan Eurogamer gelieerde DigitalFoundry deed een uitgebreide analyse van de Nathan Drake Collection en was buitengewoon te spreken over de indrukwekkende verbeteringen die de geremasterde versies brengen ten opzichte van hun last-gen-voorgangers. Sony Europe heeft nog niet gereageerd op de vraag of we de bundel ook in onze eigen contreien kunnen verwachten.

Het nieuwste deel uit de serie, Uncharted 4: A Thief's End, wordt op 18 maart 2016 verwacht.

TV-reclame Forza 6 scheurt door racegamegeschiedenis

In de aanloop naar de release van Forza Motorsport 6 volgende week vrijdag laten de mensen achter de nieuwe racegame nog even een knappe trailer los. De commercial maakt op ondeugende maar voortreffelijke wijze een eerbetoon aan zo'n 30 jaar racegames.

Forza Motorsport 6 komt op 18 september exclusief uit voor Xbox One. Je kunt de game momenteel uitproberen via de speelbare demo, wat je een gloednieuwe (digitale) Ford GT oplevert als je besluit nadien de volledige game aan te schaffen. Ook is er een limited edition Forza 6-Xbox One beschikbaar voor de racefans die hun Xbox One-aanschaf nog even hadden uitgesteld.

Bekijk de trailer hieronder. Kun jij alle racegame-referenties plaatsen?

Xbox One Limited Edition Forza 6 (Microsoft)
Xbox One Limited Edition Forza 6 (Microsoft)

Worstelpresident, 'maffiabaas en vriend van Putin' niet welkom op WK in VS

De president van de Russische worstelbond, Mikhail Mamiashvili, is niet welkom op het WK worstelen dat maandag van start is gegaan in het Amerikaanse Las Vegas. Volgens de bond heeft Mamiashvili geen visum gekregen en dus mag hij het land niet in.

De Rus is naast president van de bond in zijn land ook vice-president van United World Wrestling (UWW), de wereldwijde worstelbond. De president daarvan, de Serviër Nenad Lalovic, zou persoonlijk alles gedaan hebben om Mamiashvili het land binnen te kunnen krijgen. "Lalovic, het Russisch Olympisch Comité en de Amerikaanse worstelbond hebben alles gedaan, maar het is niet gelukt om een visum te krijgen voor onze president, een van de meest invloedrijke en belangrijke mensen binnen de Russische sport", aldus een woordvoerder van de Russische bond. "Ik ben er wel van overtuigd dat dit niet vanuit de Amerikaanse worstelwereld komt, want de bond aldaar heeft ons op alle mogelijke manieren geholpen. Het is echter duidelijk dat politiek zich weer eens teveel met de sport bemoeit."

Mamiashvili pakt olympisch goud in 1988 (Bron: YouTube)

Mamiashvili is een grootheid in het worstelen en werd in 1983, 1985 en 1986 wereldkampioen. In 1989 en 1990 pakte hij zilver, terwijl hij in 1988 met olympisch goud in Seoul zijn grootste succes vierde. Een schoon blazoen heeft hij echter allerminst en al vele jaren wordt hij nauwelijks toegelaten tot grote toernooien, simpelweg omdat landen de man weigeren toe te laten binnen hun grenzen. Zo mocht Mamiashvili in 2002 Finland niet betreden om naar het EK te gaan, wat leidde tot een massale 'telefoonaanval' vanuit Rusland. "In mijn hele leven heb ik nog nooit een aanval op de telefoonlijnen gezien zoals deze", aldus een hooggeplaatste official van het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken destijds. 

Mikhail Mamiashvili, president van de Russische worstelbond (Foto: WikiCommons/A. Savin)
Mikhail Mamiashvili, president van de Russische worstelbond (Foto: WikiCommons/A. Savin)

De Russen noemden Mamiashvili tegenover de Finnen een persoonlijke vriend van enkele ministers en zelfs van president Vladimir Putin. Het zou, volgens de Russen, dus bijzonder beschamend zijn om de man geen toegang te verlenen. Finland gaf dertien jaar geleden overigens niet toe, het is niet bekend of een soortgelijke 'telefoonaanval' ook nu weer plaats heeft gevonden tegen de VS. De Finse politie had wel haar redenen om geen toegang te verlenen aan kolonel Mamiashvili - hij bekleedt ook de nodige functies binnen het Russische leger. Zo zou hij een van de ongeveer twintig grootste maffiabazen van het land zijn, hoewel hij in elk geval voor ernstige vergrijpen nooit veroordeeld is. Zijn naam is regelmatig genoemd in verband met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar bewijzen zijn er officieel nooit gevonden.

Ook op sportief gebied schijnt Mamiasvili niet tot de zuiverste mannen te behoren. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 stonden Alexei Michine uit Rusland en Ara Abrahamiam uit Zweden tegenover elkaar in de finale van het Grieks-Romeins worstelen tot 84 kilogram. Oud-wereldkampioen Pelle Svensson was al vanaf 1990 een belangrijk lid van de wereldworstelbond FILA - tegenwoordig UWW geheten - en was tevens de voorzitter van het disciplinair comité van FILA. Er ontstond een vreemde situatie, die Svensson jaren later in de Zweedse pers uitlegde.

Michine wint olympisch goud in 2004, in een finale waar Mamiashvili een hooggeplaatste official met de dood bedreigd zou hebben (Foto: Getty)

"Ik keek naar de finale met de Zweedse koning en koningin, waarbij ik ze wat uitleg gaf over de sport en aangaf dat ik openstond voor vragen. Plotseling vroeg de koning mij wie die man met een roze shirt was. Ik vertelde dat het de manager van de Russen was, ene Mikhail Mamiashvili, en vroeg waarom de koning dat wilde weten. Die vertelde me dat Mamiashvili al de hele tijd stond te gebaren richting de scheidsrechter, alsof hij aanwijzingen gaf", vertelt Svensson, die de tribune afliep om de Rus aan te spreken. De Zweed vertelde Mamiashvili dat hij direct moest stoppen, waarna Svensson wegliep. Op dat moment stond Mamiashvili op, draaide zich om en pakte de Zweed vast, waarbij hij volgens Svensson een heuse bedreiging de deur uit deed: "Je moet wel weten dat deze bemoeienis je dood kan betekenen", aldus de gevleugelde woorden van Mamiashvili. "Ik meldde dat natuurlijk bij de president van FILA, Raphael Martinetti. Die zei dat het jammer was dat Mamiashvili zo reageerde en dat was het."

Terug in 2015 heeft de Russische worstelbaas inmiddels zelf ook gereageerd op het feit dat hij de VS niet binnengelaten wordt. "Ik denk dat deze situatie als gevolg heeft dat de Amerikanen nooit meer een worsteltoernooi van dit kaliber mogen organiseren", dreigde Mamiasvhili in media in zijn land.

PewDiePie behaalt als eerste 10 miljard YouTube-views

Felix 'PewDiePie' Kjellberg heeft reden voor een feestje. Zijn kanaal heeft namelijk als eerste ter wereld meer dan 10 miljard views opgeleverd. Kjellberg maakte de mijlpaal op Twitter bekend aan zijn zes miljoen volgers aldaar.

PewDiePie heeft momenteel meer dan 39 miljoen subscribers op zijn kanaal, het succes van sterren als Rihanna en Justin Bieber ten spijt. PewDiePie maakt voornamelijk filmpjes van games, met als bekendste onderwerp het Let's Play-onderdeel, waarin hij willekeurige games doorspeelt en deze onderwijl op een komische, 'over the top'-manier voorziet van zijn eigen mening. Eerder dit jaar nog deed de Zweedse YouTube-ster een boekje open over zijn verdiensten, een onderwerp van veel controverse in de media. PewDiePie verdiende in 2014 bijna 8 miljoen dollar met zijn filmpjes.

Kjellberg zelf blijft er nuchter onder en geeft aan niet zoveel te geven om geld. "Wanneer het onderwerp geld voorbij komt, komen er altijd veel overdreven, gechoqueerde reacties voorbij. Veel mensen worden boos en denken dat ik zoveel geld verdien door op m'n luie reet te zitten terwijl ik naar het scherm schreeuw - wat deels waar is - maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik ben niet gelukkiger dan vijf jaar geleden. Natuurlijk ben ik blij dat ik me geen zorgen hoef te maken om het betalen van de huur".

PewDiePie zet zich dikwijls in voor goede doelen. In juni vorig jaar doneerde hij nog 630.000 dollar aan liefdadigheidsorganisatie Save The Children. 

Moordenaar Cecil gaat dinsdag weer aan het werk

Walter Palmer, de tandarts uit Minnesota die de tamme leeuw Cecil bruut vermoorde, gaat morgen weer aan het werk. Zijn praktijk is al enkele weken open, maar dan zonder de aanwezigheid van de omstreden tandenbeul.

"Ik heb veel medewerkers en het doet mij pijn dat ze deze ontwrichting in hun leven hebben gehad", aldus Palmer tegen de aanwezige pers.

"Ik ben een professional en het werd tijd dat ik terugkwam om mijn collega's te helpen. Ze willen mij allemaal terug hebben. Mijn patiënten willen ook dat ik terugkom. Daarom kom ik terug", voegt Palmer er met veel gevoel voor drama aan toe. Hierbij vergeet hij zichzelf uiteraard niet op een voetstuk te plaatsen.

Palmer heeft 6 weken lang verstoppertje gespeeld, waarschijnlijk omdat de grond te heet onder zijn voeten werd. Zelf beweert de jager dat hij de laatste 6 weken gespendeerd heeft aan het bezoeken van familie en kennissen, waarmee hij feitelijk ontkend dat hij ondergedoken zat.

"Deze periode is erg zwaar geweest voor mijn vrouw en dochter", vertelt hij. "Ze zijn bedreigd via de sociale media en opnieuw: ik snap niet dat mensen zo onmenselijk kunnen reageren op iets waar ze niets mee te maken hebben."

Palmer kwam nogal onder vuur te liggen na het doden van de beroemde tamme leeuw Cecil. Deze leeuw werd eerst buiten het reservaat gelokt, want daarbinnen is het jagen op wilde dieren illegaal. Daarna gebruikte Palmer pijl en boog in een poging de leeuw te slachten. De leeuw ontkwam, maar werd veertig uur later zwaar gewond gevonden. Op die plek werd hij van zijn GPS-bandje ontdaan en vermoord.

Palmer verklaarde later: "ik had geen idee dat dit een beroemde en geliefde leeuw was. Tijdens de jacht wist ik niet dat hij een GPS-bandje om had en onderdeel van een onderzoek uitmaakte. Ik (Palmer begint veel zinnen met het woordje 'ik') vertrouwde volledig op de expertise van de lokale gidsen om een legale jacht te hebben."

Twee betrokkenen uit Zimbabwe zijn inmiddels aangeklaagd. Het Afrikaanse land zou graag zien dat de hoofdpersoon wordt uitgeleverd.

Het toeval wil dat in Wisconsin een gelijksoortig geval is gebeurd. Een paar jaar geleden is een man met exact dezelfde naam, uit exact dezelfde woonplaats en met exact dezelfde leeftijd veroordeeld voor het illegaal doden van een zwarte beer.

Dit individu heeft later toegegeven dat hij over de toedracht van de jachtpartij heeft gelogen. De man kreeg als straf een boete van 3000 dollar en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Palmer is in het verleden ook al eens veroordeeld wegens seksuele intimidatie van zijn vrouwelijke collega's.

Cecil heeft trouwens van de gene zijde laten weten dat het prima met hem gaat.

'Leeuw Cecil moet worden tentoongesteld' (Foto: ANP)
Cecil in betere tijden

Voorzitter EP roept op tot menselijkheid

De burgers in de Europese Unie die op stations of stranden vluchtelingen opvangen met water, voedsel, onderdak of speelgoed geven het goede voorbeeld. Dat zei voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz maandag in Straatsburg. 'Die menselijkheid moet ons richtsnoer zijn.'

'Honderdduizenden zijn op de vlucht en komen met boten, kamperen op stations of klimmen over prikkeldraad', sprak Schulz het parlement toe. Hij vindt de oplossing van deze crisis "de grootste uitdaging van onze generatie".

'Het zijn mannen, vrouwen en kinderen, die soms stikken in vrachtwagens of in zee verdrinken', vervolgde de voorzitter. ',Steeds meer mensen verliezen hun leven. Tegenhouden is geen oplossing, dit is een mondiale uitdaging en daarbij is geen plaats voor nationaal egoïsme.' De parlementsleden applaudisseerden massaal voor Schulz.

Verplichte verdeling
Schulz wees op de vernietiging van cultuurschatten door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Palmyra in Syrië. 'Dit zijn criminelen, mensen ontvluchten hen. Het gaat om mensen met een zwaar lot, die geloven in onze waarden.'

Daarom is een gemeenschappelijk Europees vluchtelingenbeleid nodig, een permanent noodmechanisme ter verdeling van vluchtelingen, betoogde Schulz. Hij zei zich ervan bewust te zijn dat veel mensen in Europa hier onzeker van worden. 'Naar hen moeten we ook luisteren.'

De Europese Commissie presenteert woensdag in Straatsburg een voorstel voor de verplichte verdeling van vluchtelingen over heel Europa. Schulz beloofde EU-president Donald Tusk te vragen of hij aanwezig wil zijn.

Voorzitter EP roept op tot menselijkheid
Voorzitter EP roept op tot menselijkheid (Foto: ANP)

MaandagMetaal #9 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Dio - Hungry For Heaven

---

Cradle Of Filth - Enshrined In Crematoria

---

Alice In Chains - Them Bones

---

POD - Sleeping Awake

 ---

Killswitch Engage schijnt al een tijdje bezig te zijn met een nieuw studio album. Maar hoe en wat precies weet niemand. In juli hebben ze wel al een nieuw liedje laten horen, ik zeg: Laat maar komen!

Killswitch Engage - Strength Of The Mind

---

Succes deze week en tot de volgende!

Prins Ali wacht nog met FIFA-kandidatuur

Prins Ali Bin Al Hussein heeft maandag tijdens een zakelijke voetbalconferentie in Manchester laten doorschemeren, dat hij nog steeds in de markt is als mogelijk opvolger van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. De 39-jarige Jordaniër wilde zijn nieuwe kandidatuur niet nu bevestigen, maar wekte de indruk dat hij dat op korte termijn gaat doen.

Presentator David Davies vroeg hem op de man of of hij, in navolging van Michel Platini de Zuid-Koreaan en Chung Mong-joon, nog belangstelling had voor de functie. "We hebben een kandidaat nodig die toekomstgericht denkt, nieuwe ideeën brengt en niet besmet is door het verleden. 'Stay tuned', zou ik dus willen zeggen", aldus Ali. Op de vraag van Davies of hij een week dan wel een maand moest blijven opletten, antwoordde Ali lachend: "Niet erg lang".

Bronnen die de verkiezingscampagne van nabij meemaken, zeiden naderhand tegen Reuters dat het zeker is dat de prins nog een poging gaat doen de leider te worden van de wereldvoetbalbond. In mei verloor hij met 133 tegen 73 stemmen de strijd met Blatter, die vervolgens geplaagd door de schandalen toch aftrad.

Prins Ali wacht nog even met kandidatuur
Prins Ali wacht nog even met kandidatuur (Foto: ANP)

Bende Britse kinderverkrachters veroordeeld

In het Verenigd Koninkrijk zijn zes mannen schuldig bevonden aan kinderverkrachting en het exploiteren van zeer jonge meisjes. De twee slachtoffers waren 12 of 13 jaar oud toen het misbruik startte. Eén van de tieners zou door bijna zeventig pedo's zijn misbruikt.

Volgens de Britse krant Express vonden de gruwelpraktijken tussen 2006 en 2012 plaats in Aylesbury; een stadje ten noordwesten van Londen. De plegers van het misbruik komen, net als bij veel vergelijkbare zaken, uit 'Aziatische' gemeenschappen. De term 'Asian' wordt in deze context in Britse media vaak gebruikt om de gemeenschappelijke religie van de mannen te verhullen.

Makkelijke prooi
Beide meisjes waren schoolgaand en komen uit probleemgezinnen. Ze werden 'gegroomd' met cadeautjes, drank en drugs. 'De meisjes waren een makkelijke prooi voor een groep mannen op zoek naar reguliere seksuele bevrediging die eenvoudig, regelmatig en gewillig beschikbaar was', aldus de aanklager. Volgens hem hadden de tieners 'een compleet misvormd beeld' gekregen van wat wel of niet correct was. Ze zagen hun gedrag als 'normaal' en 'natuurlijk' en omschreven de mannen als hun 'vriendjes.'

De mannen, die nu tussen de 29 en 45 jaar oud zijn, richtten zich op minderjarige blanke meisjes. 'Als ze zich hadden gericht op meisjes uit hun eigen gemeenschap, dan hadden ze daar een zware prijs voor betaald', zei de rechter. Vijf daders kregen straffen tussen de 13 en 19,5 jaar opgelegd; één dader kwam weg met 3 jaar cel.

De praktijken in Aylesbury staan niet op zichzelf. In het Verenigd Koninkrijk spelen diverse identieke zaken, onder meer in Rotherham en Oxford. Autoriteiten en instanties gaven niet thuis, waardoor volwassen moslimmannen zich ongestoord aan minderjarige blanke meisjes konden vergrijpen.

'Gordon over twee maanden weer in orde'

Gordon ligt nog in een ziekenhuis in Athene. Volgens een van zijn artsen duurt het wel even voordat de zanger hersteld is van het ongeluk waar hij vorige week bij betrokken was, hij vertelt RTL Boulevard dat Gordon over ongeveer twee maanden weer in orde is.

Goor heeft flink wat botbreuken. "Hij heeft vijf à zes gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen en een gebroken schouderblad", aldus de arts. "Een gebroken sleutelbeen is in de eerste week heel pijnlijk en dan heeft hij ook nog de andere breuken. Natuurlijk is dat heel pijnlijk."

De arts legt uit dat Gordon niet wordt geopereerd. "Hij wordt met medicijnen behandeld. Als we hem een mitella geven zal zijn sleutelbeen in zes tot acht weken genezen. Over ongeveer twee maanden is hij weer in orde."

Goor liet dit weekend via Facebook weten dat hij erg geschrokken is en veel pijn heeft. "Maar ik leef! Het had veel slechter kunnen aflopen." De 47-jarige presentator schreef ook dat hij zich niets kan herinneren van het ongeluk. "Het enige wat ik nog weet, is dat ik wakker werd op een traumakamer en voor ik het wist, lag ik in een ambulancevliegtuig naar Athene. Ik ben het hele stuk kwijt van na de klap."Gordon werd te voet van achter aangereden door een auto.

'Gordon over twee maanden weer in orde'
'Gordon over twee maanden weer in orde' (Foto: BuzzE)

Herstel PSV'er Willems vordert gestaag

Het herstel van Jetro Willems vordert gestaag. De verdediger van PSV speelde dit seizoen nog geen wedstrijd, maar liet vandaag op Twitter weten, dat hij een volgende stap in zijn revalidatieproces kan zetten.

Willems liep tijdens het trainingskamp van PSV in Frankrijk een knieblessure op. Hij keerde daarop terug naar Nederland, waar enkele onderzoeken volgde. Deze leverde echter geen duidelijke diagnose op. Toch lijkt de speler nu vooruit te gaan.

Het is nog niet te zeggen, wanneer Willems zijn rentree in de hoofdmacht van PSV zal maken. Dit zal vermoedelijk nog enkele weken in beslag nemen.

Europees kayakkampioen (20) overleden

De Franse kayakker Bastien Damiens is zondag in het Franse Lille overleden. De 20-jarige sporter viel een dag eerder vijftien meter naar beneden en raakte in coma. Daar ontwaakte hij niet meer uit, want zondagavond is hij aan zijn verwondingen overleden.

Volgens La Voix du Nord wilde Damiens via de buitenkant van zijn appartement naar de buren klimmen. Hij gleed vervolgens uit en viel vijf verdiepingen naar beneden. De politie onderzoekt nog of er alcohol in het spel was. Slalomkayakker Damiens won vele medailles bij de junioren en slaagde er in 2012 zelfs in om op het EK in Augsburg goud te winnen in de landenwedstrijd. Hij werd gezien als de grote hoop van de Fransen om slalomlegende Tony Estanguet - drievoudig olympisch kampioen in de kano - op te volgen, nadat hij in diens trainingscentrum was gaan trainen. 

De gouden run van het Franse trio op het EK van 2012, met naast Damiens ook nog Étienne Daille en regerend wereldkampioen Boris Neveu (Bron: YouTube)

'Asielzoekers fraudeerden voor generaal pardon'

Duizenden asielzoekers die na het generaal pardon van 2007 een verblijfsvergunning in Nederland kregen, hebben gelogen over hun identiteit. Dat nieuws is onthuld in het nieuwe programma Z Today op RTL Z.

Het generaal pardon betekende voor 28.000 mensen, die illegaal in Nederland verbleven, dat ze toch mochten blijven. Maar een aanzienlijk deel van hen loog daarvoor over zijn identiteit, blijkt nu. Voor sommige leugenaars vormt die valse identiteit inmiddels een probleem, bijvoorbeeld omdat ze hun familie over willen laten komen. Ze proberen alsnog hun juiste identiteit geregistreerd te krijgen.

Uit dossiers die RTL Nieuws inzag, blijkt dat er gemeenten zijn die daaraan meewerken. Er zijn ook mensen die naar de rechter stappen om alsnog hun gegevens te laten wijzigen. In alle zaken die RTL Nieuws zag, wees de rechter zo'n verzoek af. Met name binnen de Chinese gemeenschap zou vaak zijn gelogen over de identiteit.

Fraude
Een IND-bron zegt tegen RTL Nieuws dat hij per week tientallen fraudezaken langs ziet komen. Een overheidsjuriste meldt dat een meerderheid van de generaal pardonners een geheel of gedeeltelijk valse identiteit heeft opgegeven. Het ministerie van Veiligheid en Justite zegt dat er in 2014 van vijftig mensen die onder het generaal pardon vielen, de verblijfsvergunning is ingetrokken. In vier gevallen ging het om mensen die met hun identiteit hebben gefraudeerd.

Europese fractie PVV weer compleet

PVV'er Auke Zijlstra is verwelkomd als lid van het Europees Parlement. Hij is de opvolger van de in mei overleden Hans Jansen. Parlementsvoorzitter Martin Schulz heette hem maandag welkom.

De 50-jarige Zijlstra was al Europarlementariër van 2011 tot 2014 en werd daarna medewerker van Jansen. Geert Wilders was de eerste kandidaat om Jansen te vervangen, maar dan had hij zijn Kamerlidmaatschap moeten opzeggen en dat wil hij niet.

De Tweede Kamer keurde de kandidatuur van Zijlstra vorige week goed, waarmee zijn verkiezing een feit was. De vierkoppige PVV-fractie in het Europees Parlement onder leiding van Marcel de Graaff is nu weer compleet.

Europese fractie PVV weer compleet
PVV-kandidaten bijeen in 2014. Links Auke Zijlstra, tweede van rechts de in mei overleden Hans Jansen. (Foto: ANP)

Schleck wint etappe 16 Vuelta, Dumoulin sterk zestiende

Frank Schleck heeft de zestiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Luxemburger bleef Rodolfo Torres met een minuut voor. Het duo bleef over na een zware afvalrace, waarin acht medevluchters moesten afhaken. In het klassement neemt Joaquin Rodriguez de rode trui over van Fabio Aru, door de seconde achterstand om te zetten in een seconde voorsprong. Tom Dumoulin wist vlak bij het tweetal te blijven en verloor slechts enkele seconden.

Al vroeg in de rit brak een groep van tien man, waaronder leider in het bergklassement Omar Fraile, uit en wisten een voorsprong van twintig minuten op te bouwen. Een aanval op deze kopgroep ontbrak, waardoor het tiental enkel naar elkaar hoefde te kijken. Gedurende de laatste twee beklimmingen haakten steeds meer renners af, waarna uiteindelijk enkel Schleck en Torres overbleven.

Met nog 35 kilometer te gaan waren het de renners van Tinkoff - Saxo die in het peloton het tempo opvoerden, met enkele gaten in het peloton als gevolg. Toch bleef de aanval uit, wat leidde tot een laatste sprint van twintig man, waaronder Tom Dumoulin en rode trui-drager Fabio Aru. Dumoulin kon in de laatste klim verrassend goed volgen, terwijl favoriet Aru moeite had om bij te blijven.

In de laatste steile kilometer was het Rodriguez die het voortouw nam, hij reed weg van concurrent Aru en kon zo de rode trui van de Italiaan overnemen. Dumoulin leek te moeten afhaken, maar wist vlak bij de groep te blijven. Uiteindelijk moest hij slechts 27 seconden laten op de concurrenten en gaat hij met slechts 1:51 minuut achterstand de tijdrit in.

Uitslag etappe 16

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. SCHLECK Frank TREK FACTORY RACING 05h 49' 56''  
2. TORRES AGUDELO Rodolfo Andres COLOMBIA 05h 51' 06'' + 01' 10''
3. MOSER Moreno CANNONDALE - GARMIN 05h 51' 44'' + 01' 48''
4. BENNETT George TEAM LOTTO NL - JUMBO 05h 52' 38'' + 02' 42''
5. ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR 05h 52' 45'' + 02' 49''
6. FRAILE Omar CAJA RURAL-SEGUROS RGA 05h 53' 01'' + 03' 05''
7. VERONA QUINTANILLA Carlos ETIXX - QUICK STEP 05h 54' 22'' + 04' 26''
8. WARBASSE Lawrence IAM CYCLING 05h 55' 58'' + 06' 02''
9. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 05h 58' 47'' + 08' 51''
10. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 05h 58' 49'' + 08' 53''
11. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 05h 58' 59'' + 09' 03''
12. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM 05h 58' 59'' + 09' 03''
13. NIEVE ITURRALDE Mikel TEAM SKY 05h 59' 01'' + 09' 05''
14. LANDA MEANA Mikel ASTANA PRO TEAM 05h 59' 02'' + 09' 06''
15. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA 05h 59' 03'' + 09' 07''
16. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 05h 59' 14'' + 09' 18''
17. MORENO FERNANDEZ Daniel TEAM KATUSHA 05h 59' 29'' + 09' 33''
18. POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE 05h 59' 44'' + 09' 48''
19. JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR 05h 59' 50'' + 09' 54''
20. CHAVES RUBIO Johan Esteban ORICA GreenEDGE 05h 59' 52'' + 09' 56''

Klassement na etappe 16

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 67h 52' 44''  
2. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 67h 52' 45'' + 00' 01''
3. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 67h 54' 19'' + 01' 35''
4. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 67h 54' 35'' + 01' 51''
5. NIEVE ITURRALDE Mikel TEAM SKY 67h 55' 16'' + 02' 32''

Rodríguez pakt leiderstrui Vuelta
Rodríguez pakt leiderstrui Vuelta (Foto: ANP)

Minister: aparte aanpak geweld door agent

Voor agenten die in hun werk geweld hebben gebruikt, moet er een apart hoofdstukje in de wet komen. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur maandag in Apeldoorn op de Politieacademie. De politie is de afgelopen tijd flink onder vuur komen te liggen door gebeurtenissen waarbij een dode viel, zoals Mitch Henriquez, de Arubaan die stikte toen agenten hem arresteerden bij een festival in Den Haag.

De bewindsman werkt aan nieuwe regels en lichtte al een tipje van de sluier op. "Op dit moment is een agent die geweld moet gebruiken eigenlijk alleen te vervolgen voor gewone geweldsdelicten, zoals mishandeling of doodslag. Zware misdrijven, die niet altijd passen bij de situatie waarin onze mannen en vrouwen zich bevinden. Een oplossing hiervoor zou zijn, om een aparte strafbepaling in te stellen, die beter past bij de bijzondere taak van de politie."

Zo kan ook goed worden getoetst of de agent heeft gehandeld volgens de geweldsinstructie. De minister sprak van ,,een aparte rechtvaardigingsgrond, waar de agent zich voor de rechter op kan beroepen."

Ambtsinstructie

We moeten volgens hem op politiemensen kunnen rekenen. "Als er op gewone burgers niet meer gerekend kan worden. Daarom is het belangrijk dat een agent niet strafbaar is, als hij handelt in lijn met zijn ambtsinstructie. Nu moet een agent zich voor de rechter soms beroepen op noodweer."

Van der Steur wijst het plan af om agenten altijd meteen verdachte te maken, zodat ze dan ook de rechten hebben die andere verdachten hebben. Voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp kwam eerder met dat voorstel aandragen. "Ik vind het een slechte zaak, dat politievrouwen en -mannen die vanuit hun functie geweld moeten gebruiken automatisch worden behandeld als een gewone verdachte", aldus Van der Steur in Apeldoorn.

Minister: Aparte aanpak geweld door agent
Minister: aparte aanpak geweld door agent (Foto: ANP)

Telefoondief kiest verkeerde slachtoffer

Een Braziliaanse telefoondief heeft benauwde momenten beleefd. De 18-jarige dief probeerde een 23-jarige vrouw te beroven. Helaas voor hem: het beoogde slachtoffer is een professionele MMA-fighter. Moeiteloos hield ze de huilende dief in een wurggreep.

Het voorval speelde zich vorige week af in Açailândia, een plaats in het noorden van Brazilië. Samen met een handlanger overviel Wesley Sousa de Araujo (18) zijn slachtoffer en een andere vrouw. Ze moesten hun mobiele telefoons inleveren.

De handlanger wist de mobiele telefoon van Monique Bastos (23) te ontfutselen, maar de professionele MMA-fighter liet de daders niet zomaar gaan. 'Ik zag dat de jongens ongewapend waren, dus ik duwde hun motor omver. Eén van de jongens wist weg te rennen, maar ik kon de bestuurder van de motor overmeesteren', vertelt Bastos koeltjes aan Braziliaanse media. Ze heeft als MMA-fighter zes professionele gevechten op haar naam staan.

Lion killer
Bastos, die een blauwe band in jiu-jitsu heeft, wist de telefoondief uit te schakelen met een zogeheten 'lion killer'. Dat is een greep waarbij de aanvaller zijn arm om de nek van zijn tegenstander slaat en daarna de holte van de elleboog op zijn luchtpijp. Na deze actie hield ze de jongen in een wurggreep met haar benen, totdat de politie ter plekke was.

De dief kon geen kant op. Het arme joch krijste de hele boel bij elkaar. Snikkend vroeg het joch naar z'n vader en moeder. 'Papa, Papa... bel de politie. Help Jezus. Ik zweer het, dit is de eerste keer ooit dat ik dit heb gedaan. God, help me. Iemand, help me! Waar is mijn moeder?', krijste de telefoondief. Na 20 minuten arriveerde de politie om de jongen aan te houden. Op het politiebureau ontkende de jongen overigens de beroving.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Bastos een dief pakt. 'Ik heb dit vaker meegemaakt. Dit is de tweede keer dat ik terug vecht. De vorige keer waren er twee mannen met messen, maar ik kon mijn jiu jitsu-technieken gebruiken om mijn telefoon terug te krijgen. Het is een groot risico, maar ik deed het om mijn vrienden te beschermen.'

Luxemburgse voetballers geveld door pasta

Het EK-kwalificatieduel tussen Wit-Rusland en Luxemburg zal morgen mogelijk niet doorgaan. De reden is een opmerkelijke: maar liefst zestien van de twintig Luxemburgse spelers hebben voedselvergiftiging opgelopen na het eten van spaghetti bolognese.

Luxemburg boekte zaterdag een 1-0 thuiszege op Macedonië. De ploeg vloog na het vieren van de overwinning gisteren naar Minsk waar de spelers later op de dag de voedselvergiftiging opliepen. Woordvoerder Marc Diederich van de Luxemburgse bond staat op dit moment in nauw contact met de UEFA over eventueel uitstel van de kwalificatiewedstrijd.

Israëlische voetballer probeert bal te betoveren

De Israëlische voetballer Tal Ben Haim had wel een heel opmerkelijke manier om te voorkomen dat een vrije trap in het doel zou belanden, dit probeerde hij te bereiken met een serie handgebaren richting de bal. Uiteindelijk bereikte hij zijn doel, de Welsche Gareth Bale miste.

Wales had met een overwinning zeker kunnen zijn van een plaatsing voor het WK, maar de wedstrijd eindigde uiteindelijk met 0-0.

Israëlische voetballer probeert bal te betoveren (Bron: YouTube/Tuncay Dursun)

Pikmin 4 in ontwikkeling, bijna voltooid

Een onverwachte aankondiging uit de stallen van Nintendo: Pikmin 4 is in ontwikkeling. Sterker nog, de ontwikkeling van de game is bijna voltooid. Dit blijkt uit een interview van Eurogamer met legende Shigeru Miyamoto.

Deze informatie is al in juli gedeeld met Eurogamer, maar komt nu dus aan het licht. Miyamoto: ''De game is dichtbij voltooiing. Pikmin teams zijn altijd bezig met de volgende titel.'' Nintendo heeft de ontwikkeling bevestigd, maar kon verder geen informatie vrijgeven. 

Een platform of release date zijn dus nog niet bekend, maar het nieuws van een nieuwe Pikmin is altijd goed.

Pikmin 3

Scholier (16) overlijdt na val in eigen speer

Een 16-jarige Duitse scholier is overleden nadat hij vrijdag tijdens het speerwerpen in zijn eigen speer was gevallen. De jongen werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, maar overleed zaterdag aan zijn verwondingen. Dat meldt RTL Nieuws.

Het nare ongeval gebeurde tijdens een gymles in de plaats Gütersloh, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo'n 130 kilometer bij Nederland vandaan. De jongen gleed uit bij een aanloop. Volgens de Duitse krant Bild kwam de speer in het hoofd van de jongen terecht. De baan zou door de regenval erg glad zijn geworden.

Geschokt
De gymleraar en twintig leerlingen zagen het ongeluk gebeuren. Scholieren en leerkrachten zijn geschokt door het ongeluk. De school zorgt voor psychologische hulp. In een kerk in Gütersloh kwamen zaterdag al mensen bij elkaar voor een spontane wake.

Politie en justitie doen onderzoek naar de toedracht, maar gaan uit van een noodlottig ongeval.

Regionale omroepen gaan efficiënter werken

De dertien regionale omroepen gaan efficiënter werken. Dat hebben ze afgesproken met staatssecretaris Sander Dekker (Media). De administratieve taken komen op één plek, maar de redacties in de regio bepalen zelf nog steeds de vorm en inhoud van hun programma's.

De nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO) wordt voor alle dertien omroepen verantwoordelijk voor personeel, financiën en techniek. De afspraken zijn maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eind mei kwamen de regionale omroepen (verenigd in ROOS) met een plan hoe ze de toekomst in wilden gaan. Volgens ROOS-directeur Gerard Schuiteman komen de nieuwe afspraken grotendeels overeen met dat plan. 'Dus we zijn wel tevreden.'

Afspraken over efficiëntere regionale omroep
Staatssecretaris Sander Dekker maakt afspraken over efficiëntere regionale omroep (Foto: ANP)

Jack van Gelder hoeft excuses Radio 1 niet

De excuses die NPO Radio 1-zenderbaas Laurens Borst maakte aan het adres van Jack van Gelder mag -ie wegstoppen op een plek waar de zon niet schijnt. Dat zei de scheidend NOS-sportpresentator maandag in de radioshow van Giel Beelen, meldt RTL Boulevard.

Van Gelder zou vrijdagmiddag op NPO Radio 1 afscheid nemen van de luisteraars in een speciaal voor hem georganiseerde afscheidsuitzending. Terwijl Jack buiten de studio zat te wachten tot hij kon aanschuiven, kregen de andere gasten Kees Jansma, Ben de Graaf en Johan Derksen alle gelegenheid om hun zegje te doen over de 64-jarige presentator, die voor Sport1 aan de slag gaat.

Seniel
Dat was niet mals. De kritiek was niet van de lucht en Jack besloot daarop gewoon weg te gaan. Met Johan Derksen had hij naar eigen zeggen niet zo’n moeite, maar de uitspraken van Volkskrant-verslaggever Ben de Graaf schoten hem in het verkeerde keelgat. 'Daar zat een seniele oude man, die al jaren niet in de sport zit, die echt was ingehuurd om nare dingen te zeggen, dat is gewoon gênant', zei Van Gelder eerder.

Meteen na het incident bood Laurens Borst, de zendermanager van NPO Radio 1, zijn excuses aan. Maar daar heeft Jack van Gelder geen behoefte aan. 'Hij sms'te mij met zijn excuses. Ik heb teruggestuurd dat als ik de baas was hem zou hebben ontslagen.'

Jack van Gelder hoeft excuses Radio 1 niet
Jack van Gelder hoeft excuses Radio 1 niet.

1 op 10 komt klaar in sportschool

Lig jij ook liever op de bank dan dat je zit te zwoegen in de sportschool? Dan is er nu een goede reden om wél aan de slag te gaan met gewichten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groot aantal mensen tijdens de work-out spontaan klaarkomt.

Dokter Debby Herbenick, die de kost verdient als seksprofessor bij Men Health’s magazine, besloot de mythe rond spontane orgasmes tijdens het sporten te ontrafelen. En met succes. Maar liefst 10 procent heeft aangegeven weleens een hoogtepunt te bereiken tijdens het trainen.

Volgens Herbenick is de reden van het spontage stijfje of de natte voeg ook gevonden. Niet het feit dat je spermaspeer of flamoes tegen de stof van je broekje schuurt, maar het trainen van de buikspieren zorgt voor een zinderend orgasme.

Ook de intensiteit van een fitnessorgasme is gemeten. Het orgasme wordt intenser ervaren dan dat bij het masturberen, maar minder hevig dan bij het neuken. Overigens moet je voor een dergelijk orgasme wel doorgaan als de eerste verschijnselen van vermoeidheid zich aandienen.

Ja, het bestaat echt!

Lange tijdrit halfweg Giro 2016

De Ronde van Italië van 2016 kent bijna halfweg een individuele tijdrit over ruim 40 kilometer, die voert door de wijngebieden waar de Chianti Classico vandaan komt. Dat maakte de organisatie van de Giro maandag bekend. De negende etappe, op zondag 15 mei, is een race tegen de klok vrijwel zonder vlakke stukken. De start is in Radda in Chianti, de finish ligt in Greve in Chianti.

De Ronde van Italië begint volgend jaar op vrijdag 6 mei met een korte tijdrit in Apeldoorn. Daarna volgen nog twee ritten op Nederlandse bodem; van Arnhem naar Nijmegen en een in omgekeerde richting. De Giro eindigt op 29 mei.

Buitenlandse interesse voor ADE

's Werelds grootste conferentie op het gebied van dancemuziek, het Amsterdam Dance Event (ADE), staat volop in de belangstelling van buitenlandse partijen die het evenement naar hun land willen halen. "We worden continu gebeld om in andere landen iets op te zetten," vertelt ADE-directeur Richard Zijlma. De organisatie is volgens Zijlma op dit moment in gesprek met zes partijen, al wil hij niet zeggen om welke regio's het gaat.

ADE sloot zondag haar programma af op Aruba, het eerste buitenlandse uitstapje van de organisatie. Onder de noemer ADE Global Sessions verzorgde het daar het conferentiegedeelte van het Electric Festival, het grootste dance-evenement op het eiland.

De komende weken is de stichting niet bezig met buitenlandse plannen; alles staat nu in het teken van het Amsterdam Dance Event in eigen land van 14 tot en met 18 oktober. Het is de twintigste editie van de conferentie. Zijlma heeft in zijn vijftien jaar als directeur de dancewereld enorm zien veranderen. "Natuurlijk heeft de opkomst van internet en social media daar een grote rol in gespeeld. Alles is daardoor zo open geworden. Dj's delen tegenwoordig alles, tot hun playlists aan toe. Dat was vroeger ondenkbaar: dj's plakten toen hun lp's af zodat niemand zag welke track ze draaiden. Twintig jaar geleden was een dj's platenkoffer zijn grootste schatkist. Nu is een flink aantal volgers op social media hun grootste goed."

Beats
ADE kent dit jaar een nieuw onderdeel, ADE Beats, een conferentie- en showcaseprogramma over hiphop, bass en beats. Het platform is de opvolger van Rotterdam Beats. Sprekers bij ADE Beats zijn onder meer de Jamaicaanse dancehallmuzikant Mr. Vegas, hiphop-pionier Kenny 'Dope' Gonzales, de Nederlandse dj Chuckie en dj Moortje, grondlegger van de bubbling, zo onthult Zijlma. Volgens de directeur hebben deze muziekstromingen een cruciale rol gespeeld in de Nederlandse dance.

"Omdat er veel mensen met een Caribische achtergrond in Nederland wonen, heeft dat geluid er bij ons altijd ingezeten. En het zit in het dna van de elektronische muziek om inspiratie te zoeken in andere genres, te luisteren naar wat er speelt. Het enorme succes van de Nederlandse dancesound hebben we te danken aan onze multiculturele samenleving."

Buitenlandse interesse voor ADE
Buitenlandse interesse voor ADE (Foto: BuzzE)

Studente: men kijkt alleen naar m'n tieten

Felicia Czochanski heeft een opmerkelijke klacht. Volgens de 20-jarige studente aan de Fordham University in New York kijken mensen alleen naar haar tieten.

Het niet-onknappe blondje wil een lans breken voor haar medestudentets. Zij wordt namelijk uitsluitend beoordeeld op haar blonde haren en haar enorme voorgevel. Deze is met een cupmaat van maar liefst 75E dan ook een heuse blikvanger.

"Constant te worden omschreven als 'mooi' is niet gemakkelijk", klaagt Felicia. "Al snel leerden mensen mij alleen als dat mooie blondje met die dikke tieten kennen. Mensen leken echter mijn andere pluspunten te vergeten en/of te negeren."

En dat terwijl er zoveel meer in de studente zit. Ze vindt zichzelf namelijk intelligent en een uitstekende atlete. Ook zegt ze ambitieus te zijn.

Om zich lelijker voor te doen dan zij is, hulde zij zich in haar puberteit in joggingbroeken en veel te grote truien. En hoewel zij gek is op korte jurkjes en hoge hakken, twijfelt ze iedere ochtend nog voor de spiegel. Ook wordt de rondborstige blondine iedere keer nagestaard in de New Yorkse metro.

Hieronder een paar pics van de studente. Let vooral niet op de tieten, want dat wil ze niet...

 

SHPNY's Intern Diaries:1. Name: Felicia Czochanski2. Where do you go to school? Fordham University3. What is your...

Posted by Sarah Hall Productions, Inc. on donderdag 7 augustus 2014
 
 

Ciao, simplicimente, ciaodifficile trovare parole molto serie,tenterò di disegnare.Come un pittore,farò in modo di arrivare dritto cuorecon la forza del colore<3 -Mòda

Posted by Felicia Czochanski on zondag 5 februari 2012

Zomerdip hypotheekaanvragen houdt aan

Het aantal hypotheekaanvragen lag in augustus net als in juli door een zomerdip lager dan anders. Vorige maand zijn 17.500 hypotheekvragen gedaan. Dat is ongeveer 22 procent minder dan de maand ervoor, toen 22.400 aanvragen binnenkwamen. Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Deze daling volgt het reguliere seizoenspatroon, zegt directeur Dorine van Basten van HDN. "De afgelopen zes weken vertoont het aantal hypotheekaanvragen per week een lichte stijging van 3900 naar 4342 per week. Er vanuit gaande dat het seizoenspatroon doorzet, verwacht ik dat de aanvragen in september verder stijgen", aldus Van Basten. Ten opzichte van augustus 2014 is er sprake van een stijging van de aanvragen met 12 procent.

HDN registreert ongeveer 75 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland.

Zomerdip hypotheekaanvragen houdt aan
Zomerdip hypotheekaanvragen houdt aan (Foto: ANP)

Actrice Ariane Meijer (48) overleden

Actrice en presentatrice Ariane Meijer, ook bekend als Ariane Spier, is op 28 augustus overleden. Dat blijkt uit een overlijdensadvertentie.

Meijer werd 48 jaar oud. De begrafenis heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden. Meijer laat twee kinderen achter, Abel en Lola.

Ariane Meijer speelde in series als Zeg 'ns AAA en Goudkust. Ook was ze assistente bij Waku, Waku en presenteerde ze voor onder meer RTL 5 en SBS6. Naast actrice en presentatrice was Meijer schrijfster, ze schreef vijf literaire thrillers. Ook was ze model, juriste en columniste.

Actrice Ariane Meijer overleden
Actrice Ariane Meijer overleden (Foto: BuzzE)

Nieuwe uitbraak ziekte dreigt in Afrika

In het westen van Afrika dreigt weer een gevaarlijke ziekte uit te breken. In Mali blijkt een kindje polio te hebben. Het negentien maanden oude kind komt uit buurland Guinee. In beide landen kan de ziekte zich snel verspreiden, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag. West-Afrika kampt nog met de naweeën van ebola.

Vorige week bleek dat twee kinderen in Oekraïne polio hadden. Het was voor het eerst sinds 2010 dat de gevreesde kinderziekte opdook in Europa.

Polio staat ook bekend als kinderverlamming. Het kan leiden tot verlamming van de benen, maar ook van de hersenzenuwen, waardoor de ademhalingsspieren verlamd raken. In dat geval sterft de patiënt. Dankzij vaccinaties komt het in grote delen van de wereld vrijwel niet meer voor.

In Nederland werd in 1957 begonnen met een programma om kinderen in te enten. De laatste grote uitbraak van polio in ons land was in 1992 en 1993, toen 79 mensen besmet waren.

Nieuwe uitbraak ziekte dreigt in Afrika
Nieuwe uitbraak ziekte dreigt in Afrika (Foto: ANP)

'Hilversum' focust op vluchtelingen

Steeds meer radio- en tv-programma's besteden aandacht aan de situatie rond vluchtelingen. Zo presenteert radiopresentator Sander de Heer (VARA, NPO 2) zijn show dinsdagochtend vanaf het Griekse eiland Lesbos. Humberto Tan (RTL Late Night) maakt maandag een extra lange uitzending, samen met Het Rode Kruis. De NPO komt woensdag met speciale programmering.

De Heer, van De Heer Ontwaakt! hoopt vanaf Lesbos mensen te inspireren hulp te bieden. RTL Late Night begint maandagavond om 21.30 uur met de speciale editie. De NPO kondigde al aan samen met de omroepen verder na te denken over de programmering. Woensdag 9 september presenteert Jeroen Pauw live op tv 'De grens bereikt'. De radioversie hiervan is de hele avond te horen op NPO Radio 2, ook met verhalen van vluchtelingen en diverse manieren om hulp te kunnen bieden.

'Hilversum' focust op vluchtelingen
'Hilversum' focust op vluchtelingen (Foto: ANP)

Defensie koopt nieuwe Chinook-helikopters

Het ministerie van Defensie koopt voor 838,1 miljoen euro veertien nieuwe Chinook-transporthelikopters. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Eerder was het ministerie van plan elf nieuwe toestellen aan te schaffen, maar door extra geld van het kabinet worden dat er veertien. Ze vervangen elf verouderde Chinooks, terwijl zes andere betrekkelijke nieuwe Chinooks moeten worden gemoderniseerd. Vanaf 2019 worden de nieuwe Chinooks afgeleverd.

Defensie koopt bij het Amerikaanse Boeing een ander type dan de zes die worden gemoderniseerd. Aanschaf van hetzelfde type was te duur. Er wordt nu gekozen voor de Chinook, waarmee ook het Amerikaanse leger vliegt. Ze worden wel enigszins aangepast om te voldoen aan de Nederlandse eisen. Het vliegen met twee types Chinooks is wel duurder.

Defensie koopt nieuwe Chinook-helikopters
Defensie koopt nieuwe Chinook-helikopters (Foto: ANP)

Heel gezond: nooit meer douchen

Om zijn stelling te bewijzen dat bacteriën veel beter dan water met zeep en shampoo de menselijke huid kunnen reinigen, gaat de chemicus David Whitlock al twaalf jaar niet meer onder de douche en gebruikt hij ook geen zeep meer. Mensen die hem kennen, beweren dat Whitlocks huid er gezond uitziet en de man absoluut niet stinkt.

De zestigjarige wetenschapper, werkzaam aan het bekende Massachusetts Institute of Technoloy, is ervan overtuigd dat zeep en shampoo meer schade aan de huid toebrengen dan dat ze helpen. "Niemand heeft ooit een mens die dagelijks doucht met zeep wetenschappelijk onderzocht." Zijn stelling: waar komt dan de aanname vandaan dat dat gezond is?

De bacteriën die op de huid actief zijn, reinigen niet alleen, ze zijn ook in staat ontstekingen en acne te voorkomen. Ze leven van nature in de aarde. De chemicus kwam ooit op het idee toen hij paarden in de modder zag rollen en begreep dat zich op die manier bacteriën aan de paardenhuid hechtten, zei hij tegen The New York Times.

Heel gezond: nooit meer douchen
Heel gezond: nooit meer douchen (Foto: ANP)

VS: weer Rusland uit luchtruim Griekenland

Washington heeft Athene gevraagd het luchtruim te sluiten voor Russische vliegtuigen die naar Syrië vliegen om hulp af te leveren. Dit heeft het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bevestigd. Het ministerie liet weten dat het verzoek in overweging is genomen. Volgens Russische media heeft Griekenland al 'nee' gezegd.

VS: weer Rusland uit luchtruim Griekenland
VS: weer Rusland uit luchtruim Griekenland (Foto: ANP)

Onrustig boerenprotest in Brussel

Brandende banden, zwarte rook, veel lawaai, waterkanonnen en tractoren. Ongeveer vijfduizend boze boeren protesteren maandag in hartje Brussel. Ze zijn vanuit alle windstreken naar de kantoren van de Europese Unie gereden. Het zijn niet alleen Belgen, maar ook Fransen en een kleine groep Nederlanders.

De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vlees, zuivel, gewassen en eieren. Bovendien zouden ze te weinig hulp krijgen wanneer de prijs sterk daalt. Ze willen dat de productie wordt beperkt, waardoor de prijzen stijgen. De Europese ministers van Landbouw praten later maandag over mogelijke maatregelen, maar het is de vraag of ze het eens kunnen worden.

Het protest begon rustig, maar werd aan het begin van de middag grimmig. De politie zette een paar keer een waterkanon in om de boeren terug te dringen. Dat gebeurde toen de demonstranten met tractoren door een afzetting wilden rijden. Een agent raakte gewond. De boeren rukten boompjes uit het plein en gooiden die op een grote brandstapel. Met het waterkanon doofde de politie de vlammen.

Nederlandse agenten

De Nederlandse ME is ook ingezet. Vier pelotons zijn naar Brussel gestuurd. Volgens persbureau Belga gaat om het 140 Nederlandse agenten.

De gevolgen voor het verkeer vielen mee. Veel forensen waren al met het openbaar vervoer naar hun werk gegaan. Toch stond er evenveel file als op een normale maandag.

Onrustig boerenprotest in Brussel
Onrustig boerenprotest in Brussel (Foto: ANP)

Rode Kruis verdeelt spullen via Welkom Winkel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het Rode Kruis gevraagd de coördinatie te doen van acties voor vluchtelingen. Ook de verdeling van giften en spullen die binnenkomen, neemt het Rode Kruis op zich, aldus de organisatie maandag.

Het Rode Kruis opent zogenoemde Welkom Winkels in de buurt van asielzoekerscentra en een platform voor alle hulpinitiatieven. In Goes opent maandag al de eerste winkel. "Het is hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar een financiële bijdrage is vaak effectiever dan het leveren van goederen", aldus een woordvoerster. Ze roept mensen op de vluchtelingen vooral financieel te ondersteunen via giro 6868.

Er is op dit moment vooral behoefte aan warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen. Wie toch graag spullen wil geven, krijgt van het Rode Kruis het verzoek zich te houden aan specifieke richtlijnen. De distributie van ingezamelde spullen gebeurt via de Welkom Winkels bij opvangcentra.

Rode Kruis verdeelt spullen via Welkom Winkel
Rode Kruis verdeelt spullen via Welkom Winkel (Foto: ANP)

'Meer dan dertig Turkse militairen gedood'

De extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) heeft zondag bij aanvallen in het zuidoosten van Turkije meer dan dertig mensen gedood. Onder de 31 doden is een kolonel, meldden Turkse media op basis van mededelingen van een website die dichtbij de PKK staat. De Turkse strijdkrachten maakten zondag melding van de dood van zestien militairen door deze PKK-aanval.

De aanvallen waren niet ver van de Iraakse grens in de provincie Hakkari in het uiterste zuidoosten van het land. Het waren de bloedigste gevechten tussen de PKK en het Turkse leger sinds het eind van een 2,5 jaar oud staakt-het-vuren tussen de partijen in juli. Hakkari grenst aan Iran en Irak. De Turkse luchtmacht heeft in de nacht van zondag op maandag luchtaanvallen op stellingen van de PKK uitgevoerd. Voorts zijn commando's in het frontgebied afgezet.

'Meer dan dertig Turkse militairen gedood'
'Meer dan dertig Turkse militairen gedood' (Foto: ANP)

Ubisoft opent eigen pretpark

Ubisoft gaat een pretpark openen in Maleisië. Dat maakte de uitgever vandaag bekend op haar blog. Het park komt te staan in de hoofdstad Kuala Lumpur en wordt gemaakt in samenwerking met de Maleisische pretparkontwikkelaar RSG, die het park gaat beheren.

Het park wordt ongeveer 10,000 vierkante meter groot en zal volledig overdekt zijn. "De intentie van Ubisoft is dat mensen worden meegezogen in interactieve wereld waar ze de helden van hun eigen levensgrote game kunnen worden" schrijft Jean de Riviéres, senior vice president van Ubisoft Motion pictures. "Ubisoft zal alle digitale media produceren voor de attracties en zal helpen met het ontwerpen van het avontuur van de bezoeker zodat deze een optimale belevenis krijgt."

Het park moet zijn deuren gaan openen in 2020. Of je halverwege een ritje in de achtbaan nog eens 10 euro extra moet neertellen om het tweede gedeelte mee te maken is nog niet bekend.

Ubisoft
Ubisoft opent eigen pretpark

Makkelijker asiel voor Russische homo's

De situatie voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (lhbt's) in Rusland is zo verslechterd dat Nederland soepeler zal omgaan met hun asielaanvraag. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft besloten deze personen voortaan als risicogroep aan te merken.

Dat betekent dat ze al "met geringe indicaties" aannemelijk kunnen maken dat ze in eigen land een gegronde vrees hebben voor vervolging. Ze moeten dat wel blijven aantonen met persoonlijke feiten en omstandigheden, schrijft Dijkhoff maandag aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een recent verslag van Buitenlandse Zaken over de situatie in Rusland het afgelopen jaar voor deze seksuele minderheden.

Vorig jaar was er al een versoepeling voor Russische seksuele minderheden in het asielbeleid.

Makkelijker asiel voor Russische homoseksueel
Makkelijker asiel voor Russische homoseksueel (Foto: ANP)

FIA in overleg over veiligheid rallyrijden

De internationale autosportfederatie FIA gaat kijken naar de veiligheid van de rallysport. Voorzitter Jean Todt heeft alle betrokkenen van de commissie in het rallyrijden die zijn belast met de veiligheid uitgenodigd voor een vergadering in Genève, komende woensdag. Zaterdag raakte een rallywagen in de buurt van A Coruña van de weg, waardoor zeven toeschouwers om het leven kwamen.

In het persbericht van de FIA over het overleg werd de link tussen de vergadering en het noodlottige ongeval in Spanje niet gelegd, maar ongetwijfeld zal dat de aanleiding zijn voor het spoedberaad. De federatie wil naar verluidt eerst het onderzoek naar de crash afwachten, voordat er conclusies worden getrokken.

De rally in Spanje maakte deel uit van een regionaal kampioenschap, maar ook in het wereldkampioenschap gebeuren de nodige ongelukken met toeschouwers. In april vielen er zes gewonden toen de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon bij de WK-rally van Argentinië uit de bocht vloog.

FIA in overleg over veiligheid rallyrijden
FIA in overleg over veiligheid rallyrijden (Foto: ANP)

Total War: Warhammer gaat ondergronds

Spelers kunnen voor het eerst in de Total War-serie ook deelnemen aan ondergrondse gevechten. Koch Media heeft namelijk dwergen aangekondigd voor Total War: Warhammer. Onder de Edge Mountains, in de troonzaal van de dwergenhoofdstad Karaz-A-Karak, is Koning Thorgrim Grudgebearer uit op wraak voor de talloze keren dat zijn volk is verraden.

Onderstaande trailer gebruikt in-engine modellen en animaties ter introductie van de Dwarfs, één van de vier speelbare rassen in Total War: Warhammer. De Dwarfs zijn mijnwerkers en smeden zelf hun stevige wapens en pantsers. Ze dragen een arsenaal buskruitwapens en artillerie. En als de nood hoog is, staan de gyrocopters van Everpeak Aircorps klaar om op te stijgen en vijanden te bestoken met explosies.

Total War: Warhammer komt in 2016 uit op pc.

Meer grootverdieners in bankwereld

Het aantal miljonairs in de Nederlandse bankwereld steeg in 2013 ten opzichte van 2012, terwijl het totaal aantal grootverdieners in de Europese Unie flink afnam. Volgens banktoezichthouder EBA verdienden 32 bankiers in Nederland in 2013 meer dan 1 miljoen euro, tegen 27 een jaar eerder.

In de gehele EU slonk het aantal bankmiljonairs van 3530 tot 3178. Pas na 2013 zijn regels doorgevoerd om de salarissen in de banksector aan banden te leggen. De daling is volgens EBA dan ook vooral het gevolg van wisselkoerseffecten en een, over het algemeen, lagere winstgevendheid bij banken.

Dit jaar werd ingevoerd dat een bonus slechts in uitzonderlijke gevallen toegekend mag worden en maximaal twee keer het jaarsalaris mag bedragen. Banken probeerden die regel te omzeilen door 'toelagen' toe te kennen of het basissalaris te verhogen.

Meer Nederlandse bankmiljonairs
Meer Nederlandse bankmiljonairs (Foto: ANP)

Rodríguez kijkt ook naar Dumoulin

Joaquim Rodríguez nam zondag een grote stap in de Vuelta a España. De Spanjaard behaalde in de vijftiende etappe met een late ontsnapping in de slotklim zijn eerste ritzege van de koers, waarmee hij nu het gat met klassementsleider Fabio Aru heeft verkleind tot slechts een seconde. Hij kijkt echter ook naar achteren en houdt vooral rekening met Tom Dumoulin.

"Dit is ongelofelijk," schrijft Rodríguez op de website van zijn ploeg. "We jagen al de hele Vuelta op een ritzege en die hebben we nu. Bovendien spelen we nog een rol in het algemeen klassement. Op dit moment is de situatie perfect voor mij. Ik kom één seconde tekort voor de rode trui, maar dat vind ik niet zo belangrijk. Het goede gevoel dat ik nu heb, is veel belangrijker voor mij dan de rode leiderstrui."

Woensdag vindt de individuele tijdrit van 38,7 kilometer plaats. Tegen de klok rijden is niet het sterkste punt van Rodriguez, toch blijft de renner van Katusha er rustig onder. "Ik wil geen rekenmachine gebruiken om uit te vinden hoeveel marge ik moet hebben voor de tijdrit. In het verleden heb ik te veel gerekend en dat heeft me toen opgebroken. Ik bekijk het van dag tot dag. Ik sta één seconde achter op Aru en 1.23 en 1.24 minuut voor op respectievelijk Rafal Majka en Tom Dumoulin. Vooral Dumoulin kan nog gevaarlijk worden. Hij heeft zondag tijd verloren, maar heeft wel heel knap gereden en zal bovendien moeilijk te kloppen zijn in de tijdrit. We zullen zien."

Caitlyn Jenner werkt aan wettelijke naamsverandering

Caitlyn Jenner gaat sinds juni als vrouw door het leven, maar op haar paspoort staat nog steeds haar oude naam Bruce. Daar moet snel verandering in komen, zo blijkt uit de nieuwste aflevering van de realityserie I Am Cait waaruit E! News vast een fragment online heeft gedeeld.

Te zien is hoe Caitlyn met haar vriendin Drian Juarez de procedure voor een wettelijke verandering van naam en geslacht bespreekt. "Nu ik heb gehoord over de problemen van mensen die niet de juiste papieren hebben, heb ik me gerealiseerd dat ik wat agressiever moet zijn als het om mijn identiteit gaat", zegt Caitlyn in de aflevering. "Ik geloof dat het tijd is de procedure te starten."

Caitlyn was als Bruce ruim twintig jaar getrouwd met de moeder van Kim Kardashian, Kris. Na hun scheiding in 2013 ging steeds vaker het gerucht dat Bruce een geslachtsverandering aan het ondergaan was. In juni maakte Caitlyn haar debuut op de cover van het blad Vanity Fair.

Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge

Een team van internationale wetenschappers heeft op nauwelijks drie kilometer van Stonehenge ongeveer honderd begraven stenen ontdekt. De stenen bevinden zich op een diepte van een meter. De archeologen menen dat de verzameling stenen vierduizend jaar oud is en daarmee uit het Neolithicum stamt. De stenen, zo meldt de BBC maandag, zijn gemiddeld viereneenhalve meter hoog.

De vondst in het Engelse graafschap Wiltshire werd gedaan bij het vervaardigen van zogenoemde ondergrondse kaarten. In tegenstelling tot het wereldberoemde Stonehenge, staan de stenen niet in een cirkel opgesteld maar vormen ze min of meer rechte lijnen.

Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge
Wetenschappers ontdekken tweede Stonehenge (Foto: ANP)

Mercedes nam een risico met de nieuwe motor

Mercedes heeft een groot risico genomen door de nieuwe Formule 1-motor mee te nemen naar de Italiaanse Grand Prix, voordat ze zeker waren van de betrouwbaarheid, geeft teambaas Toto Wolff toe. Afgelopen weekend zag Nico Rosberg de achterstand op teamgenoot Lewis Hamilton met 25 punten toenemen, toen zijn motor met nog enkele ronden te gaan de geest gaf. Een dag eerder moest hij zijn nieuwe motor nog vervangen door de oudere versie na een lek in de motor.

"We hebben die vierde fase-motor meegenomen omdat we zeker wilden weten dat de richting die we op gingen de juiste was," zei Wolff. "Het was een risico en we zagen wat er met Nico gebeurde. Dat was het resultaat van die motor - de betrouwbaarheidstesten gingen best goed, maar waren nog niet afgerond."

De nieuwe versie van de Mercedes-motor was meer dan enkel extra vermogen, het team zoekt met de nieuwe motor een richting om verder te ontwikkelen voor 2016. "Het was duidelijk te zien dat Ferrari een behoorlijke stap heeft gemaakt met de motor en ze zijn dichterbij gekomen, maar wij focussen op iets anders. Het is een andere richting, maar als we deze richting aanhouden zullen we er op de lange termijn beter worden, niet alleen op de korte termijn."


Mercedes nam een risico met de nieuwe motor (Foto: Zuma Sports Wire)
Mercedes nam een risico met de nieuwe motor (Foto: Zuma Sports Wire)

Hollande wil verder met vredesproces Oekraïne

De Franse president François Hollande wil deze maand een topconferentie in Parijs over de strijd in Oekraïne. Hij hoopt dat zijn Russische en Oekraïense ambtgenoten, Vladimir Poetin en Petro Porosjenko, alsmede de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanschuiven.

Hollande wil dan voor eind september, wanneer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is, de vooruitgang evalueren. Als het vredesproces goed blijkt te verlopen, is Hollande naar eigen zeggen voorstander van de opheffing van sancties tegen Rusland.

Die hebben de Europese economie forse schade berokkend. Frankrijk bijvoorbeeld voelde zich verplicht een miljardencontract met Rusland te verbreken voor de bouw van twee grote, hypermoderne marinevaartuigen. De twee waren al bijna af.

Hollande wil verder met vredesproces Oekraïne
Hollande wil verder met vredesproces Oekraïne (Foto: ANP)

Iran wil Dejagah schorsen om tatoeages

Ashkan Dejagah valt met zijn volgetatoeëerde armen in het huidige topvoetbal nauwelijks op, maar wanneer hij bij de nationale voetbalploeg van Iran is, is dat een ander verhaal. De ethische commissie van de Iraanse voetbalbond (FFI) is fel tegen tatoeages en het gros van de internationals heeft dan ook geen lichaamsversieringen. Dat Dejagah zich daar weinig van aantrekt, komt hem mogelijk op een schorsing te staan.

Bondscoach Carlos Queiroz zit behoorlijk met de zaak in zijn maag. De in Duitsland opgegroeide Dejagah vervult een sleutelrol in zijn ploeg, die zich hoopt te plaatsen voor het WK dat in 2018 wordt gehouden in Rusland. De bond is echter onverbiddelijk en gaat kijken naar een passende straf voor de 29-jarige aanvaller.

Volgens de bond zijn tatoeages - net als opmerkelijke kapsels - gevolgen van de "westelijke culturele invasie"en zouden ze de islamitische waarden van het land schaden. Voetbalinternationals moeten een voorbeeld zijn voor de jeugd en dergelijke westerse symbolen vermijden.

Iran wil Dejagah schorsen om tatoeages
Iran wil Dejagah schorsen om tatoeages (Foto: ANP)

Canadese Hughes onthult dopingaffaire in biografie

Voormalig wielrenster en schaatsster Clara Hughes heeft sportminnend Canada verbaasd met de bekentenis dat ze in 1994 bij het WK wielrennen op Sicilië positief heeft getest op het verboden middel efedrine. De affaire werd door de betrokken autoriteiten stilgehouden, zo valt te lezen in haar biografie die dinsdag verschijnt. Wielerbond Cycling Canada liet in een reactie weten niet te weten waarom de kwestie destijds zo is behandeld. Noch het wereldantidopingbureau WADA noch de Canadese antidopinginstantie CCES bestond in die tijd.

"Tot op de dag van vandaag weet ik niet hoe het kan", vertelde Hughes, medaillewinnares op zowel Zomer- als Winterspelen, bij CBC News. "Ik vind het nog steeds verschrikkelijk dat dit me is overkomen. Ik heb niets gedaan maar ik weet ook hoe leeg die woorden klinken 21 jaar na dato." Hughes werd vierde op het WK en werd pas maanden later door toenmalig bondscoach Pierre Hutsebaut op de hoogte gebracht. Ze zat in de winter een schorsing van drie maanden uit. "Ik wilde in mijn autobiografie volkomen eerlijk zijn. Misschien heeft het me voor een deel ertoe gebracht dit boek te schrijven."

Hughes onthult in biografie dopingaffaire
Hughes onthult in biografie dopingaffaire (Foto: ANP)

Turkse krant bestormd om citaat president

Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben in de nacht van zondag op maandag de redactie van de kritische krant Hürriyet bestormd. De aanleiding: een tweet over een persconferentie van Erdogan. Daarin stond een citaat, maar volgens de ongeveer 150 betogers had de president iets anders gezegd. Hürriyet haalde de tweet later weg.

Hürriyet is woedend over de aanval. Het is prima om te demonstreren voor de redactie, maar niet om stokken en stenen mee te nemen en de deur in te slaan, zei hoofdredacteur Sedat Ergin maandag tegen Turkse media. Hij voegde eraan toe dat mensen zich kunnen vergissen.

De Turkse regering heeft een slechte verhouding met journalisten. De Nederlandse verslaggeefster Fréderike Geerdink werd zondag opgepakt in het zuidoosten van het land. Volgens haar familie was ze in verboden gebied. Twee Britse journalisten waren gearresteerd omdat ze zonder toestemming van de regering zouden hebben gefilmd in Koerdisch gebied. Zij zijn zondag teruggekeerd naar Londen.

Turkse krant bestormd om citaat president
Turkse krant bestormd om citaat president (Foto: ANP)

Balotelli alweer in opspraak bij AC Milan

Mario Balotelli heeft zich weer eens van zijn mindere kant laten zien. Het enfant terrible kwam onlangs op huurbasis over van Liverpool naar AC Milan en leek zich steeds beter te gedragen. Niets is minder waar.

Zo zou Balotelli namelijk deze week zijn rijbewijs zijn kwijtgeraakt na een flinke snelheidsovertreding. De Italiaan werd op een weg waar je slechts vijftig kilometer per uur mag gepakt met een snelheid van negentig kilometer per uur. De Italiaanse politie vond dit reden genoeg om het rijbewijs van Super Mario af te pakken.

Het is niet bekend hoe lang Balotelli zijn rijbewijs kwijt zal zijn. Ook is niet duidelijk welke consequenties dit heeft bij AC Milan. De Italiaanse ploeg had namelijk duidelijke afspraken opgenomen in het huurcontract van Balotelli.

Franse luchtmacht ook actief boven Syrië

De Franse luchtmacht gaat verkenningsvluchten uitvoeren boven Syrië in de strijd tegen Islamitische Staat. Parijs overweegt ook te bombarderen. President François Hollande heeft dat maandag bekendgemaakt. Hij sluit het sturen van grondtroepen uit.

Frankrijk is het afgelopen jaar getroffen door een paar grote terreuraanslagen, onder meer bij het tijdschrift Charlie Hebdo en op de Thalys. "We hebben bewijs dat vanuit Syrië aanslagen zijn beraamd tegen meerdere landen, waaronder Frankrijk", zei Hollande.

Frankrijk bombardeert Islamitische Staat momenteel alleen in Irak. Nederland doet hetzelfde, maar denkt ook na over uitbreiding naar Syrië.

Franse luchtmacht ook actief boven Syrië
Franse luchtmacht ook actief boven Syrië (Foto: ANP)

VVD tegen PvdA-plan Europese wapenexport

De VVD staat niet achter het voorstel van coalitiepartner PvdA om op Europees niveau afspraken te maken over wapenexport . VVD-afgevaardigde Fred Teeven noemde het plan maandag in de Tweede Kamer "lastig" en "diplomatiek onhandig".

Teeven zei dit tijdens overleg over het initiatief van PvdA en oppositiepartij D66. Deze twee partijen willen dat overal in de Europese Unie gelijke regels worden nageleefd over de uitvoer van wapentuig. Zij wijzen op de situatie dat het ene EU-lidstaat wel wapens levert aan een omstreden regime, terwijl een ander EU-land dat juist niet doet.

De VVD ziet de voorgestelde harmonisatie niet zitten omdat de liberalen nadelen vrezen voor de Nederlandse wapensector. "We moeten het onze industrie makkelijker maken, niet moeilijker."

VVD tegen PvdA-plan Europese wapenexport
VVD tegen PvdA-plan Europese wapenexport (Foto: ANP)

Voorzichtig herstel op beurzen

De Europese aandelenbeurzen toonden maandagochtend een voorzichtig herstel. Beleggers gingen her en der op zoek naar koopjes, maar bleven terughoudend na de zware verliezen op vrijdag. De handel verliep relatief rustig aangezien Wall Street is gesloten vanwege Labor Day.

,,De beurzen tonen wat herstel, maar echt overtuigend is het niet. Vooral de zwaar afgestrafte aandelen worden na de overdreven koersval op vrijdag weer opgepikt", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,Hoewel een renteverhoging in de Verenigde Staten door het banenrapport van afgelopen vrijdag niet dichterbij is gekomen, blijft de onzekerheid over het rentebeleid van de Federal Reserve de markt in de greep houden", benadrukte Versteeg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 435,53 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 652,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,2 tot 0,5 procent.

ING

Grootste stijgers in de AEX waren ING en Heineken met plussen van 1,3 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een verlies van meer dan 1 procent.

Op de lokale markt won Inverko 38 procent aan beurswaarde, en steeg daarmee naar 10 eurocent per aandeel. Het recyclingsbedrijf praat met diverse partijen over strategische samenwerking en het verwerven van een eventueel belang in de onderneming. Inverko meldde ook twee nieuwe contracten.

Glencore

Glencore won in Londen 4 procent. De mijnbouwer en grondstoffenhandelaar kondigde een pakket maatregelen aan om het vertrouwen van aandeelhouders te herstellen na de koersval dit jaar. Glencore wil onder meer zijn schuldenlast verlagen, nieuwe aandelen uitgeven, het dividend verlagen en onderdelen verkopen.

In Frankfurt noteerde Lufthansa nagenoeg onveranderd. De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Lufthansa heeft het al anderhalf jaar aan de stok met zijn piloten vanwege bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden.

De euro was 1,1165 dollar waard, tegen 1,1120 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 45,56 dollar. Brentolie zakte ook 1 procent in prijs en kostte 49,06 dollar per vat.

Voorzichtig herstel op beurzen
Voorzichtig herstel op beurzen (Foto: ANP)

Haags Jihadproces begonnen met deskundige

Het grote 'Haagse' jihadproces is maandag begonnen met het horen van onderzoeker Martijn de Koning. Als getuige en deskundige vertelt hij over de Haagse moslims die vorig jaar met vlagvertoon de straat opgingen in de Haagse Schilderswijk.

Azzedine C., alias Abou Moussa, die wordt verdacht van opruiing en ronselen voor de gewapende jihad is een van de verdachten. Hij was het gezicht van de groep radicale moslims. Andere bekende verdachten zijn Rudolph H. (25) en Oussama C. (19). In totaal staan de komende weken tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen.

De Koning heeft een lijvig rapport geschreven over de activistische moslims. Hij ziet ze als activisten met een idealistische boodschap die ze willen uitdragen. Volgens hem was het nieuw dat de groep buiten de moskee de straat opging om niet-moslims te bekeren en een negatief beeld van de islam tegen te gaan. Daarbij gingen ze zeer openlijk te werk en hadden ze een confronterende houding, aldus De Koning.

Haags Jihadproces begonnen met deskundige
Haags Jihadproces begonnen met deskundige (Foto: ANP)

Eis: tot tien jaar cel voor Zes van Breda

De eerder opgelegde straf voor de Zes van Breda moet in stand blijven. Daarom moeten de drie mannen opnieuw tot tien jaar cel worden veroordeeld en de drie vrouwelijke verdachten tot twee jaar, voor het doden van de 56-jarige Tim Mui Cheug (oma Mok). Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag voor het gerechtshof in Den Haag.

Meer dan twintig jaar na de dodelijke overval op 'oma Mok' zijn er zelfs belastende verklaringen bijgekomen, concludeert de aanklager. Zelf zeggen de drie mannen en drie vrouwen dat ze niets met de dood van de vrouw te maken hebben.

De roofmoord gebeurde in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

Eis: tot tien jaar cel voor Zes van Breda
Eis: tot tien jaar cel voor Zes van Breda (Foto: ANP)

Castle Crashers Remastered naar Xbox One

De zeven jaar oude Xbox Live-klassieker Castle Crashers maakt deze week zijn opmars naar Xbox One. De remastered-versie biedt nieuwe minigames, gameplayverbeteringen en veel betere graphics bij 60fps. De game is tijdelijk gratis als je hem al bezat op Xbox 360.

De remaster komt op 9 september uit in Noord-Amerika voor een prijs van 15 dollar. Op 20 september kun je de game geheel kosteloos oppikken als je beschikt over de Xbox 360-versie en een Gold-lidmaatschap hebt. Vanaf 21 september kost de game 5 dollar als je de last-gen-versie bezit.

Als je dat geld er zelfs niet voor over hebt kun je natuurlijk ook wachten tot de Xbox One-backward compatibility die over twee maanden zijn intrede doet. Verwacht dan echter geen herziening van graphics en gameplay.

Castle Crashers was een buitengewoon populaire co-opgame op Xbox 360 en tevens XBLA-bestseller in 2008. Voornamelijk de unieke stijl van de game werd geprezen, alsmede de hoeveelheid plezier en herspeelbaarheid de game bood vanwege de co-op tot vier spelers en hoeveelheid unlockables.

Etappe 16: Luarca - Ermita de Alba, 185 km

Deze Vuelta blijft verrassende ontwikkelingen opleveren. Na de veertiende rit leek Quintan ineens weer de beste van de favorieten en dat dacht zijn ploeg op. De hele dag reden ze op kop, dit moest de dag van Nairo worden. Dan blijkt alleen dat Nairo weer een wat mindere dag heeft en is Rodriguez plots weer de sterkste van allemaal. Natuurlijk, de slotklim was in het voordeel van Rodriguez, met zulke steile stroken, maar op voorgaande steile slotklimmen kon Purito het toch niet helemaal waar maken. Nu ging dat ineens perfect, hij ging zelfs voor de laatste kilometer aan. Dat was ook wel een behoorlijke verrassing. De grootste verrassing van de dag kwam echter van Haimar Zubeldia. De onzichtbare Bask, die altijd een poging doet om de camera's te ontwijken, reed tijdens de vijftiende rit vol in beeld. Hij ging vroeg in de aanval en bleek op de slotklim de sterkste van zijn groep. Als Movistar niet zoveel vertrouwen had gehad in Nairo had Haimar Zubeldia een rit gewonnen in de Vuelta, denk daar maar eens over na. Gelukkig ging dat niet door, Zubeldia die daadwerkelijk in beeld gaat rijden en koersen wint ga ik niet overleven. De overwinning ging naar Rodriguez, voor Majka en Dani Moreno. Aru was pas vijfde en lijkt de laatste dagen een beetje kwetsbaar. Hij heeft in het algemeen klassement nog maar één seconde voor op Rodriguez, die nu dan weer de grote favoriet voor de eindzege lijkt. Rodriguez heeft het nog nooit voor elkaar gekregen om een grote ronde te winnen, op het moment dat hij in de buurt van de eindzege komt weet hij zelfs te verliezen van een Hesjedal. Hij zal nu ongetwijfeld ook weer naast de zege gaan grijpen. Majka begint ook een gevaarlijke klant te worden, lijkt net wat frisser dan Aru. Dumoulin kraakte nu toch echt en verloor 50 seconden, maar dat werd ook wel tijd. Is niet meer dan normaal op zo'n klim. Tijdens deze rit gaat hij waarschijnlijk alleen nog maar meer verliezen, want de laatste van het drieluik bergetappes is ook meteen de zwaarste. Deze etappe kent nog meer hoogtemeters dan de etappe in Andorra. Leuk vooruitzicht voor alle renners die het nu al moeilijk hebben.

De route van etappe 16 (Afbeelding: letour.fr)
De route van etappe 16 (Afbeelding: letour.fr)

Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)

De laatste rit voor de tweede rustdag start in Luarca. Een klein dorpje met 5000 inwoners in Asturias. Luarca is de hoofdplaats van de gemeente Valdés en ligt aan de kust. Het is vooral een vissersdorpje, met een van de belangrijkste havens van Asturië. Bezoekers van Luarca kunnen dus vooral genieten van verschillende soorten vis. Het dorpje ligt aan de noordelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Op de haven na is er niet veel te beleven. Luarca heeft een vuurtoren, maar veel meer aansprekende bouwwerken zijn er niet. Er is wel een paleis, maar dat gebouw mag de naam eigenlijk niet dragen. Voor een paleis behoorlijk lelijk. De renners blijven niet lang in Luarca hangen. Al snel verlaten ze de kust en gaan ze op weg naar het zuiden, de bergen in. Direct na het vertrek klimwerk.

De startplaats van vandaag, Lucarca (Foto: WikiCommons)
De startplaats van vandaag, Lucarca (Foto: WikiCommons)

Als de neutralisatie voorbij is mag er gelijk 14,5 kilometer geklommen worden. De Alto de Aristébano is de eerste beklimming van de dag. Deze beklimming van de derde categorie is in principe niet heel lastig. Slechts 3,5% gemiddeld. In het begin is de klim nog wel lastig, de eerste drie kilometer zitten er wat stroken bij aan 7 en zelfs 8%. Dat is wel lekker, na twee bergetappes achter elkaar de derde meteen met zulke percentages mogen beginnen. Na deze lastige aanvangsfase wordt de klim nooit meer lastig. Het blijft aan een procent of drie omhoog lopen, met soms zelfs een kilometer aan twee procent. Behoorlijk makkelijke klim, maar met het feit in het achterhoofd dat er hierna nog zes beklimmingen komen is dat geen overbodige luxe. De afdaling van de Alto de Aristébano is niet zo lastig. De klim is niet steil en de afdaling ook niet echt, bovendien is de weg behoorlijk breed. In de afdaling is ook nog een stukje waar het weer omhoog loopt. Al bij al geen serieuze afdaling.

De eerste klim van de dag
De eerste klim van de dag


Opnieuw wordt een prachtig landschap doorkruisd (Foto: WikiCommons)
Opnieuw wordt een prachtig landschap doorkruisd (Foto: WikiCommons)

Na 23 kilometer passeren de renners Navelgas. Leuke naam voor een dorp. Na dit dorpje is er weer een klim, maar hier zijn nog een punten te verdienen. De Alto de Forcayao, een klimmetje van iets meer dan vier kilometer aan zes procent. Behoorlijk serieus dus nog. Na dit klimmetje is er een korte afdaling van een kilometer of drie voor na 32 kilometer koers de volgende klim alweer begint. De Alto de Piedratecha is een beklimming van de tweede categorie, ongeveer 10 kilometer lang en 5,5% gemiddeld. Niet direct de lastigste klim van de dag, maar toch nog best wel pittig. Paar kilometer aan 5%, met een zwaarste kilometer aan 7%. Richting de top van de klim nog een strook aan 10% om het leuk te houden. Na 43 kilometer komen de renners boven en krijgen ze het langste deel van de etappe zonder klim. Nu in 40 kilometer tijd toch al bijna 28 kilometer geklommen, deze etappe is minstens zo zwaar als de etappe in Andorra. De klimmen zijn nu alleen een beetje meer uitgespreid over de rit. Drie klimmen kort achter elkaar, maar nu even een moment van rust.

De Alto de Piedratecha
De Alto de Piedratecha

Na de Alto de Piedratecha is er niet direct een lange afdaling. Er is een korte afdaling van een paar kilometer richting Tineo, waarna het vlak wordt. Voor het eerst wat vlakke kilometers tijdens deze rit. Kilometer of 15 vlak, tot La Espina wordt bereikt. Bijna direct na dit dorpje is er wel een echte afdaling, van een kilometer of 10. Deze afdaling is niet echt lastig te noemen, de weg is breed en er ligt nieuw asfalt. In Villazón, na 75 kilometer, is de echte afdaling al geweest en gaat het nog een beetje lichtjes naar beneden richting de volgende klim. Die volgende klim begint na 80 kilometer en heet Alto de Cabruñana. Deze beklimming van de derde categorie is slechts vijf kilometer lang, maar wel 6% gemiddeld. Van die vijf zijn er twee van zeven procent, daarom dus nog best pittig. Na 85 kilometer komen de renners boven en hebben ze zo'n beetje de helft van de klimmetjes gehad. In deze helft zaten wel de makkelijke beklimmingen, alles wat nu gaat komen is nog lastiger.

De Alto de la Cabruña
De Alto de la Cabruña

Na de Alto de Cabruñana is er een afdaling van zeven kilometer. Deze afdaling is bepaald niet lastig, er wordt afgedaald over een brede weg zonder echte bochten. Na deze afdaling krijgen we pas voor de tweede keer deze rit te maken met een vlak stuk. 24 kilometer vlak, tot de volgende klim. Deze kilometers zijn ook niet altijd even vlak, er zit tussendoor nog een klein pukkeltje. Na 116 kilometer begint de Alto del Tenebredo, een beklimming van de tweede categorie. Deze alto is maar 3,5 kilometer lang. Toch tweede categorie, dan kan je al raden wat voor klim het is. Een verschrikkelijk steile natuurlijk, 9,4% gemiddeld. De klim begint met een kilometer aan 11%, gevolgd door een vlakkere kilometer aan 3,5%. Na die kilometer hoop je dat er niets meer komt, maar dat valt dan vies tegen. Een kilometer aan 13%, waarvan het de laatste 500 meter aan 17% stijgt. Heerlijk klimmetje, met richting de top nog een stuk aan 9%. Een verschrikkelijke klim, maar dus niet zo lang. Ver van de finish, dus uiteindelijk zal het niet veel uitmaken. Een klim die al vaker is voorgekomen in de Vuelta. In 2013 bijvoorbeeld, toen er naar de Angliru gefietst werd kwam deze Tenebrede ook voor. Wel begrijpelijk, goede manier om de renners nog wat verder te vermoeien. Na 120 kilometer zijn de renners boven en hebben ze nog 65 kilometer en drie beklimmingen te gaan.

De afdaling van de Alto del Tenebredo is een paar kilometer lang en niet zo lastig. De weg is wel behoorlijk smal, maar er zitten niet veel bochten in deze afdaling. De paar bochten die er wel in zitten zijn dan ook meteen wat vervelend, maar al vrij snel bereiken de renners een wat grotere weg. Als ze op die grotere weg fietsen daalt het nog wat verder, maar dat stelt niet veel meer voor. Na 130 kilometer wordt Soto de Ribera gepasseerd en zitten we een stukje ten zuiden van Oviedo, de hoofdstad van Asturias. Na Soto de Ribera is het nog tien kilometer vlak tot de volgende beklimming. De Alto del Cortal gaat dan beginnen, na 141 kilometer. El Cordal is een beklimming van de tweede categorie, 8,5 kilometer lang en 6% gemiddeld. Van deze kant is de klim nog wel een beetje regelmatig. Er zit een zwaardere kilometer aan 7,2% bij en een wat makkelijkere kilometer aan 3,3%, verder zit het altijd zo'n beetje tussen vijf en zes procent. Een behoorlijke klim, maar in vergelijking met de twee bergen die hierna gaan komen nog steeds kinderspel. De Alto del Cordal komt vrij vaak voor in de Vuelta, vooral de afgelopen jaren. Zowel in 2013 als 2014 maakte de Cordal deel uit van de Vuelta. In 2013 in de rit naar de Angliru en in 2014 in de rit naar La Farrapona. Zo'n beetje een standaardklim als we in Asturië zijn.

De afdaling van de Alto del Cordal is een korte, maar wel een lastige. Amper zes kilometer, maar wel behoorlijk steil en met behoorlijk wat bochten. De weg is bovendien redelijk smal. De renners passeren ook wat dorpjes, waar de meeste bochten liggen en waar het een beetje onoverzichtelijk is. In een van die dorpjes daalt het aan 12%, dat is dus wel een redelijk lastige passage. Gelukkig duurt het lastige deel van de afdaling niet zo lang, na een paar kilometer komen de renners op een wat bredere weg terecht die minder bochten heeft. De renners dalen tot Pola de Lena, waar de tussensprint van de dag is. Pola de Lena is een bekend dorp in Asturias en in de Vuelta. Ieder jaar komt de Vuelta hier wel langs en dat is best logisch, in Pola de Lena kun je aan een aantal beklimmingen beginnen. Een van die beklimmingen is de Alto de la Cobertoria en daar gaan de renners bijna aan beginnen. Pola de Lena is ook een vaste aankomstplaats in de Vuelta a Asturias. Het zal voor altijd een bijzondere plaats blijven, omdat Amets Txurruka hier in 2013 zijn eerste overwinning als prof boekte. Dit jaar liet Igor Antón in Pola de Lena dan weer zien dat hij nog bestaat. De tussensprint in Pola de Lena komt na 156 kilometer, nog 30 kilometer en twee beklimmingen te gaan.

In Pola de Lena slaan de renners al vrij snel rechtsaf en begint de Alto de la Cobertoria meteen. Deze beklimming van de eerste categorie is tien kilometer lang en 8,7% gemiddeld. De klim begint makkelijk, met een kilometer aan 4%. Al snel wordt het wat lastiger, de tweede kilometer is aan 8% en daarna wordt het echt leuk. Vijf kilometer aan 10%, met stroken aan 15%. Tijdens deze rit zal het echt een keer mogelijk zijn om wat vroeger aan de finale te beginnen. Deze kilometers zijn ontzettend zwaar. Na zeven kilometer klimmen wordt het weer wat makkelijker, van 10% zakt het af naar 6% tot het richting de top nog maar een procentje of twee is. Deze Alto de la Cobertoria is ontzettend zwaar en dat is ook meteen de reden dat deze klim met enige regelmaat voorkomt in de Vuelta. In 2010, 2012 en 2014, om maar een paar jaren te noemen. Vorig jaar zat de Cobertoria in de rit naar La Farrapona. In 2012 in de rit naar Cuitu Negru en in 2010 in de rit naar Cotobello. Allemaal prima ritten, niks mis met de Alto de la Cobertoria dus. Ook in de Vuelta a Asturias van dit jaar kwam ie nog voor. Naast het feit dat het een zware klim is ook nog wel een mooie klim. Op 20 kilometer van de streep komen de renners boven.

Er volgt een afdaling van tien kilometer richting Bárzana. Deze afdaling is behoorlijk makkelijk, vanwege de brede weg en een gebrek aan serieuze bochten. Wat het iets lastiger maakt is dat ook deze kant van de Cobertoria behoorlijk steil is. Er wordt een paar kilometer lang aan 9% gedaald, de snelheid zal dus behoorlijk hoog liggen. Toch mogen we hier verder geen problemen verwachten, die komen waarschijnlijk eerder tijdens de afdaling van de Cordal. Dit zou moeten lukken. Na 176 kilometer fietsen de renners door Bárzana en zijn er nog twee vlakke kilometers voor de slotklim begint. De verschrikkelijke slotklim naar Ermita de Alba. Deze beklimming van de buitencategorie begint na 178 kilometer en is iets minder dan zeven kilometer lang. Gemiddeld is Ermita de Elba 11%, dat is best behoorlijk verschrikkelijk. De klim begint meteen met een kilometer aan 9,4%. Dan sterf je waarschijnlijk al af, maar dat is dus de makkelijkste kilometer van de klim. De kilometers daarna komt het niet meer onder de 10%. Het wordt tot de top nooit meer makkelijk, de percentages rond de 20% vliegen je om de oren. Op een bepaald punt halen we zelfs 24%, dan kom je toch al aardig in de buurt van de Angliru. De Angliru is een stuk langer en nog wat zwaarder, maar heel veel hoeft deze klim er ook weer niet voor onder te doen. De laatste meters van de klim zijn nog wat zwaarder, in de laatste halve kilometer stijgt het aan gemiddeld 15,5% met uitschieters naar 23%. Hier gaat echt met minuten gesmeten worden, dat kan niet anders.

De laatste dag voor de rustdag nog even zo'n rit, best pittig. Het is de Spanjaarden gelukt om weer een nieuwe achterlijk steile klim te vinden. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk, het stikt hier van de steile klimmen. Een paar kilometer verderop ligt nog een klim naar het dorpje Bermiego, ook nog even acht kilometer aan 9%. Dat is typisch Asturië, bijna misdadig steil is het hier. We finishen in de buurt van Ermita de Alba, dat is een kapelletje op de top van een berg. We zitten in de gemeente Quirós, vandaar dat deze naam te vinden is als je naar de kaart en het profiel kijkt. Ermita de Alba stond al langer op de lijst van Unipublic, er zou misschien in 2008 al eens een keer aangekomen worden. Dat ging toen niet door, maar nu in 2015 is het dan zo ver. In het jaar dat er alleen maar nieuwe aankomsten bergop aangedaan worden is ook deze klim van de partij. Het is een redelijk smalle weg, die ook niet altijd even goed is. Dat komt omdat er op een paar dorpjes na niet veel te beleven is in dit gebied. Tussen die dorpjes is de weg nog wel goed, maar vooral de laatste kilometers zijn er geen dorpjes meer over en wordt de weg wat minder. Vroeger was dit vooral een weggetje om je vee naar boven te loodsen, nu komt de Vuelta langs. Net als tijdens de vorige etappe is er wel weer een behoorlijk mooie omgeving. Daar gaan de renners alleen niet echt van genieten. Ze gaan strompelend over de finish komen.

Het is nog steeds niet echt warm in Spanje, maar het gaat langzaam wel weer de betere kant op. 21 graden bij de start in Luarca, waarschijnlijk een paar graden minder boven bij Ermita de Alba. Geen kans op neerslag, qua regen is het een gunstige Vuelta. Klein beetje wind, maar dat maakt allemaal niet uit tijdens deze rit. Om 12:23 vertrekken de renners uit Luarca en om 16:00 begint de uitzending. Helaas niet integraal, dat was geen overbodige luxe geweest. Rond 16:00 hebben de renners al vier beklimmingen gehad en zijn ze op weg naar de Alto del Cordal. De Cordal, La Cobertoria en de slotklim krijgen we dus wel te zien, zou een topshow op moeten leveren. De finish wordt verwacht tussen 17:23 en 17:59.

De laatste dagen zit ik er steeds volledig naast, dat is ook een kunst. Dat Movistar is flink met m'n kloten aan het spelen. Ben benieuwd wat ze nu gaan doen, nu Quintana ineens weer minder goed leek. Neem niet aan dat ze nu de hele dag op kop gaan rijden, dat zou vrij dom zijn. Lijkt me eerder dat ze het werk moeten overlaten aan Rodriguez. Hij is nu de man die het moet gaan doen. Deze etappe is enorm geschikt voor hem, met al dat steile werk op het eind. Als hij in vorm is kan alleen een fitte Valverde hem bijhouden op stroken aan 20%. Die is alleen niet helemaal fit, zijn piek van drie jaar lijkt nu dan toch eindelijk afgelopen te zijn. Ik vraag me af wie er nu in het peloton gaat controleren. Astana heeft al eerder laten zien daar geen interesse in te hebben en dat zal nu helemaal niet meer het geval zijn, nu Aru wat minder lijkt. Movistar zou wel heel dom zijn om nu op kop te gaan vlammen, dat heeft geen enkele zin als Quintana Rodriguez niet bij kan houden. Ik verwacht eerder dat Movistar zich nu rustig gaat houden en dan eventueel iets gaat proberen op de Cordal of La Cobertoria. De Cordal is vooral voor Valverde interessant, omdat hij zich dan in de afdaling kan storten. Nairo zou dan weer eerder iets op La Cobertoria moeten proberen, omdat hij op die steile slotklim toch weer weggeblazen gaat worden door Rodriguez. Katusha zal de boel wel gaan controleren, maar geen idee of ze dan ook meteen de kopgroep binnen handbereik willen houden. Denk dat deze rit dan wel weer voor wat vluchters zal zijn, hoewel ik er dus de laatste tijd bijzonder vaak naast zit. Hoe dan ook moet het tussen de favorieten een mooie strijd worden, waarbij Rodriguez nu ineens de grootste favoriet is. Met de hulp van een goede Moreno kan hij ver komen. Ook Majka zal het weer goed doen en voor Aru en Quintana gaat het weer een lastige dag worden. Die jongens zullen wel weer de top vijf vormen van de klassementsmannen. Noem ik verder nog vijf jongens die in de aanval kunnen of moeten gaan.
1. Henao. Lekker man, Colombiaantje die wint. Henao valt tot nu toe stiekem een beetje tegen. Na zijn lange blessure kwam hij sterk terug, met bijna alleen maar goede resultaten. In de Vuelta valt dat tot nu toe een beetje tegen, hij staat slechts 22e in het algemeen klassement. Hij kan eigenlijk alleen nog wat van deze Vuelta maken door in de aanval te gaan. Als hij eenmaal in een kopgroepje zit dat het haalt is hij ook meteen de grote favoriet. Sergio is ijzersterk op al dat steile gedoe. Dat ligt hem als geen ander, een Henao in topvorm doet ook mee voor de winst in de Waalse Pijl en dat soort gedoe. Dan kan je hier ook wel een prima prestatie leveren.
2. Cano. Alex Cano, het kleine neefje van Mauricio Ardila. Die kent u nog wel. Dit kleine Colombiaantje begon slecht aan de Vuelta en werd net als zo'n beetje al zijn ploeggenoten ook nog eens getroffen door een virus. Het lijkt nu wat beter met Alex te gaan, tijdens de vijftiende rit werd hij 21e. Hij was ruim drie minuten voor ploeggenoot Rodolfo Torres binnen, die behoorlijk tegenvalt. Cano zelf valt ook wel een beetje tegen, daar werd op voorhand ook meer van verwacht. Een 21e plaats is niet slecht, maar ook wel weer een beetje kleurloos. Dan maar eens in de aanval gaan om dat kleurloze kwijt te raken.
3. Plaza. Lampre is wel prima bezig deze Vuelta, zo'n beetje iedere dag in de aanval. Ruben Plaza is ook al eens in de aanval geweest en verzamelde toen wat punten voor de bergtrui. Hij staat nog steeds op de tweede plaats in dat klassement, maar heeft wel een behoorlijk grote achterstand op Omar Fraile. Om die achterstand goed te maken moet hij tijdens deze rit wel in de aanval. Neem tenminste aan dat hij wel geïnteresseerd is in de bergtrui, zou toch weer een mooie prijs zijn. En passent ook nog kans maken op een rit, wat wil je nog meer.
4. Monfort. Nu Haimar Zubeldia in de aanval is geweest kan Maxime niet achterblijven. De jongens die nooit in beeld rijden gaan nu ineens wel in beeld rijden. De wereld op z'n kop. Maxime rijdt echter wel een matige Vuelta, hij staat slechts op de 29e plaats. Een paar keer in de aanval gaan is het enige wat zijn anonieme plaats in de top 20 nog kan redden.
5. Fraile. Omar moet nog even wat punten sprokkelen voor zijn bergtrui. Hij heeft nog steeds een riante voorsprong, maar als hij tijdens deze rit niet in de vlucht zit kan die voorsprong redelijk snel verdwijnen. Hij heeft zich de afgelopen dagen rustig gehouden, waarschijnlijk met het oog op deze rit. Hij zal wel in de kopgroep zitten en op de eerste vier beklimmingen van de dag wat punten sprokkelen. Daarna wordt het lastig, maar misschien dat hij op de Cordal en La Cobertoria ook nog van voren te vinden is.

Minder plofkip in de schappen

Supermarkten bieden steeds minder plofkip aan. Nieuwe kipvarianten, die qua dierenwelzijn iets boven plofkip zitten, winnen terrein. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier, deze zomer uitgevoerd in steeds drie vestigingen van de tien grootste supermarkten.

Uit een soortgelijke steekproef vorig jaar kwam naar voren dat zo'n 80 procent van het kipassortiment bestond uit plofkip, nu is dat gedaald naar ongeveer 62 procent. Bij de ketens Jumbo, Dirk en Albert Heijn trof Wakker Dier het minste plofkip aan. Hoogvliet had nog steeds erg veel plofkip.

Diervriendelijker vlees wordt steeds belangrijker voor veel supermarktketens. Lidl liet vorige week weten de komende jaren volledig over te stappen op vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Minder plofkip in de schappen
Minder plofkip in de schappen (Foto: ANP)

Alleen ministaatjes doen het slechter dan Oranje

Dankzij de treffer van de in Zaandam geboren Oğuzhan Özyakup keek het Nederlands elftal tegen Turkije al na acht minuten tegen een achterstand aan. Onderzoek wees uit dat Oranje in een illuster rijtje komt te staan, wat betreft het aantal minuten op achterstand in de EK-kwalificatiecyclus. Voetbaldwergen als Gibraltar, San Marino en Andorra doen het net iets beter dan onze jongens.

Nederland vinden we op dit moment terug op een vijfde plaats, iets waar we ons natuurlijk voor moeten schamen. Schrale troost voor de spelers van bondscoach Danny Blind is dat de komende dagen onder meer Griekenland, Faeröer, Liechtenstein, Wit-Rusland en Macedonië nog in actie moeten komen.

Landen die het langst op achterstand staan in de EK-kwalificatie:

Land Minuten op achterstand
Gibraltar 509
San Marino 443
Andorra 421
Malta 381
Nederland 336
Wit-Rusland 299
Macedonië  295
Faeröer  277
Liechtenstein 270
Griekenland 263

 

Kabinet: 100 miljoen naar banen voor zwaksten

De komende vijf jaar krijgen gemeenten in totaal 100 miljoen euro extra waarmee ze werkplekken moeten realiseren voor de allerzwaksten. In totaal moeten er 30.000 'beschutte' werkplekken komen, veelal voor mensen met een beperking.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zal dat op Prinsjesdag bekendmaken, zo bevestigen Haagse bronnen maandag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Mensen met een beperking moeten voortaan volgens het kabinet in beginsel bij een gewone werkgever aan de slag. Sociale werkplaatsen kunnen dan verdwijnen. Maar omdat een kleine groep betrokkenen toch veel extra begeleiding nodig heeft, moeten gemeenten voor hen banen regelen.

Het streven is dat er nog dit jaar 1600 van dit soort speciale banen komen.

Kabinet: 100 miljoen naar banen voor zwaksten
Kabinet: 100 miljoen naar banen voor zwaksten (Foto: ANP)

Flinke weersverbetering op komst

Het gaat nazomeren. De komenden dagen staat ons een flinke weersverbetering te wachten. Na een lange periode met regen breekt er nu een periode aan het met zon en droog weer.

Weerplaza zegt dat er maandag en dinsdag nog een paar buien vallen, maar vanaf woensdag is het droog. Met een noordoosten- tot oostenwind stroomt droge lucht het land in. De temperatuur overdag loop tot 18 tot 20 graden. In de loop van het komend weekeinde kan het weer omslaan. De kans op buien neemt dan toe.

Flinke weersverbetering op komst
Flinke weersverbetering op komst (Foto: ANP)

'PSG bood 150 miljoen voor Cristiano Ronaldo'

Paris Saint-Germain heeft op de laatste dag van de transferperiode er alles aan proberen te doen om Cristiano Ronaldo binnen te halen. Real Madrid heeft volgens Globeesport kort voor het sluiten van de deadline een bod van maar liefst 150 miljoen euro naast zich neergelegd.

Afgelopen zomer was het behoorlijk rustig rondom Cristiano Ronaldo. Er deed wel eens een gerucht op dat zijn oude liefde Manchester United interesse had, maar dit werd echter nooit concreet. Het leek er lang op dat er geen andere ploegen waren die interesse zouden tonen, tot op de laatste dag van de transferperiode.

Paris Saint-Germain heeft 31 augustus een megabod van 150 miljoen euro geboden op de Portugese sterspeler van Real Madrid. Het moest een absoluut record opleveren in de transfergeschiedenis, maar de Spaanse topclub had totaal geen interesse om Ronaldo van de hand te doen.

PSG zou al hebben laten weten om volgend jaar weer een poging te willen wagen om de Portugees naar Parijs te halen. Hij is echter niet het enige doelwit van de Franse landskampioen. PSG speelt met het idee om naast Ronaldo ook Lionel Messi naar Parijs te willen halen.

Cruijff: "Verdedigen doe je niet zo"

Johan Cruijff weet wel waar het aan ligt bij het falende Nederlands elftal. "Hoe verdedig je en waar verdedig je?", schrijft de voormalig topvoetballer maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. "Ik snij het al een paar weken aan en het blijft actueel. Dat hebben we ook tijdens Nederland-IJsland en Turkije-Nederland kunnen zien."

Cruijff legt daarmee de vinger op de zere plek. Oranje ging donderdag in Amsterdam (0-1) en zondag in Konya (3-0) aan kinderlijke verdedigingsfouten ten onder. "Het positiespel is onvoldoende, zeker in verdedigend opzicht", aldus Cruijff. "Vooral binnen de zestien meter. De strafschop tegen IJsland is daar een goed voorbeeld van. Opnieuw een verdediger die onvoldoende positioneel denkt en zo de situatie beter kan inschatten."

Naast het slappe verdedigingswerk is ook het gebrek aan spelers met een goede inspeelpass een tekortkoming waar Cruijff zich kapot aan ergert. "Ik vind het onthutsend om te zien hoe weinig spelers van het Nederlands elftal dat beheersen." Volgens de oud-international zijn alle punten waarop Oranje een onvoldoende scoort trainbaar.

Willem van Hanegem neemt het in zijn column in het Algemeen Dagblad op voor Guus Hiddink. De 'Kromme' wijst erop dat Hiddink na tegenvallende prestaties zo nodig het veld moest ruimen voor Danny Blind, maar dat die Oranje ook niet aan de praat kreeg. "En maar schelden op Guus Hiddink", schrijft Van Hanegem. "Nu hebben we na hem twee belangrijke wedstrijden gespeeld, nul punten."

Van Hanegem hekelt daarnaast het individualisme dat de boventoon voert in het Nederlands elftal. "Bij Oranje loopt een aantal spelers dat alleen maar met zichzelf bezig is. Neem Memphis. Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem. Maar wat heeft het Nederlands elftal eraan? Hij heeft alleen maar op de grond gelegen."

Naast de mening van Van Hanegem, is ook het rapport van het AD keihard voor de internationals. Jeffrey Bruma krijgt met een 6 het hoogste cijfer en verder krijgt alleen Davy Klaassen nog een voldoende (5,5). De bondscoach moet het doen met een 4, net als Luciano Narsingh en Memphis Depay. De Telegraaf is milder in zijn rapport. Jairo Riedewald scoort daar het hoogste cijfer (6,5).

Cruijff: verdedigen doe je niet zo
Cruijff: "Verdedigen doe je niet zo" (Foto: ANP)

'Vuurbal boven Bangkok'

Een vuurbal gevolgd door een sliert rook is maandag in het spitsuur boven de Thaise hoofdstad Bangkok en ten westen van de stad waargenomen. Het gaat mogelijk om een meteoor of ruimteafval.

De Thaise autoriteiten hebben laten weten dat er geen vliegtuig of helikopter is neergestort en dat er ook geen meldingen zijn van een inslag van een meteoriet. De vuurbal is gefilmd door talrijke Thai.

Voorhoede tractoren bereikt centrum Brussel

De eerste tractoren die maandag in Brussel worden ingezet in het boerenprotest tegen lage prijzen voor veehouders, zijn maandag gearriveerd bij de Albert II-laan aan de noordkant van het centrum van de stad. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum zijn er vooralsnog geen grote problemen op de weg door betogende boeren. Het verkeer rond de Belgische hoofdstad is maandag in het spitsuur relatief rustig, doordat veel mensen vanwege de aangekondigde protesten hebben besloten de stad niet met particuliere auto's in te rijden.

In Wallonië is wel al enige verkeershinder door tractoren op hoofdwegen. Er worden er meer dan duizend verwacht in de Belgische en Europese hoofdstad, ook vanuit Nederland.

De boeren willen de politiek onder druk te zetten en eisen maatregelen die leiden tot productieverlaging en een stijging van hun prijzen. In de middag, vanaf 14.30 uur, vergaderen de Europese ministers van Landbouw. Zij zullen zich buigen over mogelijke maatregelen, maar de vraag is of ze tot een compromis kunnen komen.

Voorhoede tractoren bereikt Brussel centrum
Voorhoede tractoren bereikt Brussel centrum (Foto: ANP)

'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden'

Het elektriciteitsnet moet nog flink worden aangepast om Nederland klaar te maken voor de massale overstap op zonne- en windenergie. Gebeurt dit niet, dan kunnen er over pakweg vijftien jaar verstoringen optreden. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO dat maandag aan ministerie van Economische Zaken wordt aangeboden.

Bij het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens kan er soms een grote piek aan energietoevoer ontstaan, terwijl op andere momenten de toevoer juist kan stilvallen. Dit is afhankelijk van of de zon zich laat zien en van hoe hard het waait.

Om deze pieken en dalen beter te kunnen opvangen is het bijvoorbeeld nodig dat de opslagcapaciteit van het elektriciteitsnet wordt vergroot. Nu wordt nog ongeveer 15 procent van de stroom duurzaam opgewekt. In 2030 zal dat ongeveer 50 procent zijn.

'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden'
'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden' (Foto: ANP)

Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje

"Wat een blamage!", kopt De Telegraaf in de sportbijlage over het Nederlands elftal. Daarmee zet de krant de toon voor hoe de landelijke ochtendbladen maandag reageren op de pijnlijke nederlaag (3-0) die het Nederlands elftal zondag in Konya tegen Turkije leed. "Euro 2016 heel ver weg na afgang in Turkije", weet De Telegraaf.

Door de nederlaag zakte Oranje in kwalificatiegroep A terug naar de vierde plaats en zijn zelfs de play-offs voor een EK-ticket ver weg. Dat is een scenario waar vrijwel niemand op voorhand rekening mee hield, vindt De Telegraaf. "Bij de bekendmaking door de UEFA dat vanaf 2016 maar liefst 24 van de 53 landen zich voor het EK plaatsen, proestte ieder het uit", zo blikt de krant cynisch terug. "Zeker nadat Oranje voor de kwalificatiereeks in een poule met zwakke broeders werd geplaatst." IJsland, Tsjechië en Turkije bleken helemaal niet zo zwak.

Ook het Algemeen Dagblad is onverbiddelijk voor het falende Oranje. "Te slecht voor het EK", luidt het op de voorpagina van AD Sportwereld. De witte letters boven de teamfoto op een vrijwel volledig zwarte bladzijde geven het pijnlijke van de nederlaag aan. De kop van het hoofdartikel in het sportkatern laat evenzeer weinig twijfel toe: "Bij Oranje dondert nu alles in elkaar. Ploeg tekent voor een van de grootste wanprestaties uit het Nederlandse voetbal."

Ondergrens

Met een paginagrote foto van Robin van Persie die vol ongeloof met het shirt voor zijn mond de nederlaag overdenkt, opent De Volkskrant zijn sportbijlage. "Ondergrens bereikt. In Konya daalde Oranje na de 3-0 nederlaag nog dieper af in de krochten van het Europees voetbal. Robin van Persie cum suis verkeren nu in het gezelschap van Montenegro en Slovenië", is de veelzeggende inleiding. In het hoofdartikel wordt het niveau van het Nederlands elftal verder geduid: "Gibraltar, Malta, San Marino, Andorra... en Nederland?"

Trouw vindt het Nederlands elftal vooral naïef. "Tegen Turkije blijkt Nederland opnieuw niet doordrongen van de vereisten van het moderne voetbal", luidt het oordeel. De vermaarde 'Hollandse School' is wat Trouw betreft in Konya "ten grave gedragen".

Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje
Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje (Foto: ANP)

Hansen finisht na peloton, maar wint bizarre etappe

Wielrenner Lasse Norman Hansen heeft zondag op bizarre wijze de vijfde etappe van de Tour of Alberta gewonnen. De Deen kwam alleen over de streep na ruim 206 kilometer fietsen van Edson naar Spruce Grove. In de stromende regen sprong hij op een van de modderstroken met de finish in zich weg uit de kopgroep, waarna zich een vreemd scenario ontvouwde.

Hansen werd achtervolgd door de Noor Sven Erik Bystrom van Katusha, maar die nam een verkeerde afslag met nog enkele kilometers te gaan. Het peloton dat vlak achter de Noor zat nam diezelfde afslag, waarna een motorrijder ze moest vertellen dat ze verkeerd zaten en dat de hele groep rechtsomkeert moest maken. 

Het peloton kwam op die manier met nog meer achterstand op Hansen het lokale rondje op, dat twee keer moest worden gereden. De organisatie besloot echter om het peloton dan maar één rondje te laten rijden, maar Hansen moest wel de volledige route afleggen. Het gevolg was dat het peloton over de finish reed, met kort daarachter de winnende Hansen. Dit was Laurent Didier nog even ontgaan: de Luxemburger was weggesprongen uit het peloton, kwam als eerste over de finish en dacht - niet geheel onlogisch - dat hij gewonnen had.

Na zo'n 20:00 minuten is te zien dat het peloton verkeerd zit en om moet draaien (Bron: YouTube)

De leiding van de Ronde van Alberta besloot de race te neutraliseren, zodat Bauke Mollema maandag tijdens de zesde en laatste etappe de gele leiderstrui draagt en er geen verschillen in het klassement worden opgenomen na de vijfde rit.

Wielrenner Hansen boekt vreemde zege
Wielrenner Hansen boekt vreemde zege (Foto: ANP)

Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico

Mexico zal nieuw onderzoek doen naar de vermissing van 43 studenten die zouden zijn verbrand, nadat ze eerder slaags waren geraakt met de politie. Uit een onafhankelijk rapport is zondag gebleken dat de officiële lezing niet klopt.

Daarin stond dat de studenten vorig jaar in september zouden zijn gedood door een drugsbende en daarna verbrand op een vuilnisbelt in de stad Cocula. Het onafhankelijke onderzoek van mensenrechtenorganisatie IAHCR verwerpt die conclusie. "Er is geen bewijs, op basis van getuigenissen, dat de 43 lichamen zijn verbrand op de gemeentelijk stortplaats in Cocula", aldus de conclusie van de onderzoekers uit Chili, Colombia, Guatemala en Spanje.

"We zullen opnieuw onderzoek laten doen, door de beste forensische onderzoekers", aldus de procureur-generaal van Mexico.

Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico
Nieuw onderzoek vermiste studenten Mexico (Foto: ANP)

Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar

Na vier jaar daling is de koopkracht vorig jaar met 1,5 procent toegenomen. Met gemiddeld 2,7 procent gingen werknemers er het meest op vooruit. Maar over de hele linie profiteren bevolkingsgroepen van de langzaam aantrekkende economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat werknemers in 2014 meer te besteden hadden, komt mede doordat de pensioenpremies zijn verlaagd. Bij ambtenaren werkte deze premieverlaging het sterkst door.

Ook de koopkracht van mensen met een uitkering steeg, nadat deze groep er jaren op achteruit was gegaan. Bijstandsontvangers gingen er met 1,8 procent het meest op vooruit. Bij gepensioneerden was de stijging met gemiddeld 0,4 procent aan de magere kant.

Zelfstandigen

Zelfstandigen gingen er met 0,3 procent helemaal maar weinig op vooruit. Maar de verschillen binnen de groep zijn groot: terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht met ten minste 13 procent daalde, had een even groot aantal zo'n 14 procent meer te besteden.

Wanneer de koopkracht stijgt, wil dat volgens het CBS overigens niet zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. Zo nam de koopkracht vorig jaar bij 36 procent van de werknemers af.

Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar
Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar (Foto: ANP)

Gitarist Black Sabbath: ik kan niet meer

Black Sabbath gaat in 2016 nog één keer op tournee en dan is de Britse metalband er definitief klaar mee. De reden is simpel, vertelt gitarist Tony Iommi aan Birmingham Mail: "Ik kan dit niet meer."

Bij de 67-jarige Iommi werd in 2012 kanker geconstateerd en regelmatig wordt getest of de ziekte niet is teruggekeerd. Ook kampt hij met rugpijn. "Mijn lichaam kan niet veel meer aan. En het gereis dat bij een tournee van Black Sabbath komt kijken wordt steeds zwaarder." De muzikant is als de dood opnieuw kanker te krijgen, geeft hij toe. "Het is verschrikkelijk. Ik droom er zelfs over. Maar dat is mijn leven nu."

Eigenlijk zou de band van Iommi, Ozzy Osbourne en Geeze Butler na bijna vijftig jaar samen al in november een allerlaatste concert spelen tijdens de Japanse editie van Ozzfest, maar dit is afgezegd. In plaats daarvan gaat de afscheidstournee op 20 januari van start. Er zijn al concertdata aangekondigd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, en Iommi verzekert de krant dat er ook nog data in het Verenigd Koninkrijk worden gepland. "En natuurlijk gaan we in Birmingham spelen. Dit is waar het is begonnen voor ons, waar onze familie en vrienden wonen en waar onze oudste fans zijn."

Iommi verwacht een emotioneel afscheid in Birmingham. "Na een jaar samen onderweg, na al deze jaren samen muziek maken, na alles wat we samen hebben meegemaakt? Er zullen misschien wel tranen zijn..."

Gitarist Black Sabbath: ik kan niet meer
Gitarist Black Sabbath: ik kan niet meer (Foto: BuzzE)

'Medicijngebruik laaggeletterden kan beter'

Onder het motto 'Kunt u dat even uitleggen?' begint maandag een landelijke campagne die goed medicijngebruik onder laaggeletterde patiënten moet stimuleren.

De campagne maakt deel uit van de Week van de Alfabetisering. Daarin wordt stilgestaan bij het feit dat lezen en schrijven voor een op de negen Nederlanders niet vanzelfsprekend is. Het levert bijvoorbeeld ook problemen op bij reizen in het ov, het schrijven van een sollicitatiebrief en het lezen van ondertitels op televisie.

Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als 'driemaal daags' en 'op een lege maag innemen'. Ook zijn er dit soort tekens voor de werking van de medicijnen, meldde KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers maandag.

'Medicijngebruik laaggeletterden kan beter'
'Medicijngebruik laaggeletterden kan beter' (Foto: ANP)

Triatlete Klamer dertiende in Edmonton

Triatlete Rachel Klamer is zondag als dertiende geëindigd tijdens een wedstrijd in het Canadese Edmonton, meetellend voor de World Triathlon Series. Ze finishte na 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer lopen als dertiende in 1.00.22. "Geen toprace, maar ook geen slechte", concludeerde de Beuningse die graag naar de Spelen in Rio de Janeiro wil.

De Britse Vicky Holland won in Edmonton (58.55). Flora Duffy uit Bermuda eindigde als tweede (59.04). Gillian Backhouse uit Australië finishte als derde (59.10). De Nederlandse Maaike Caelers, weer fit na een blessure, moest genoegen nemen met de 43e positie.

Triatlete Klamer dertiende in Edmonton
Triatlete Klamer dertiende in Edmonton (Foto: ANP)

Verstappen: "Zonder straf kans op punten gehad"

Hoewel Max Verstappen zondag bij de Grote Prijs van Italië geen punten wist te scoren, heeft de jongeling van Toro Rosso zich wel vermaakt. "De snelheid was goed en ik heb een paar mooie inhaalmanoeuvres gemaakt", zei de Formule 1-coureur op Verstappen.nl.

Verstappen begon de wedstrijd als laatste en moest bovendien al na één ronde naar binnen voor een drive-through penalty, die hij kreeg omdat er tijdens de kwalificaties bodywork van zijn auto afvloog. "Daardoor kon ik vandaag niet echt potten breken. Ik zou graag wat meer naar voren zijn gestart, want we hadden vandaag zeker punten kunnen verdienen."

Over twee weken staat de Grote Prijs van Singapore op het programma. Verstappen denkt dat zijn team daar beter voor de dag gaat komen. "Ik zal daar wat tijd nemen om het circuit te leren kennen, maar we zullen er zeker competitief zijn. Ik verheug me er nu al op."

Verstappen: zonder straf kans op punten gehad
Verstappen: "Zonder straf kans op punten gehad" (Foto: ANP)

'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout'

In alle opzichten verkeert het Nederlandse voetbal in een diepe crisis. "Oranje is een doorsnee elftal dat leeft in een droomwereld", zegt Gaston Sporre, voormalig crisismanager in Zeist. Maar dat is niet het enige, vindt de oud-topbestuurder van Achmea. Ook in de directiekamer van de KNVB ziet hij vooral chaos.

Wie moet er nu eigenlijk opstappen?

Sporre: "Het is natuurlijk niet alleen mis op het veld. Ik moet Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal) nageven dat hij met de aanstelling van Louis van Gaal voor het WK in Brazilië een zeer goede zet heeft gedaan. Als ik nu een optelsom maak van zijn beslissingen is er reden tot bezorgdheid. De constructie met Guus Hiddink was al niet ideaal. Nu heeft hij met Danny Blind een coach aangesteld die altijd in de slipstream van Van Gaal is meegegaan en bijna nooit de eindverantwoordelijkheid heeft gehad. Die moet ineens het grote mannenwerk gaan doen. Dat is niet goed uitgepakt."

Wat zouden daarvan de consequenties moeten zijn?

Sporre: "Het zou de directie sieren nu eens niet de kleur van het behang aan te nemen en te doen alsof er niets aan de hand is. Wegkijken kan niet meer. Waar men in Zeist nu mee zit, dat is het FC Twente-syndroom. Een coach die nog voor jaren vastligt maar amper draagvlak heeft. Wat heb je aan een trainer die al zoveel blauwe plekken heeft opgelopen. Een eventuele afkoopsom is geen klein bier. Het langjarige karakter van het contract van Blind acht ik een bestuurlijke voetfout. De hamvraag is wie hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Ik kan je verzekeren dat het niet meneer Rutte is."

Is er nog een oplossing?

Sporre: "Het Duitse elftal was acht jaar geleden ook lachwekkend en is nu wereldkampioen. Maar wij zitten op een glijbaan naar beneden. Op het groene veld en achter de groene tafel van de bestuurskamer. We hebben een doorsnee elftal dat leeft van nostalgie. Maar Phillip Cocu, Frank de Boer en Jaap Stam doen niet meer mee. Deze jongens denken dat ze net zo goed zijn. Dat zijn ze niet. Memphis Depay komt met een grote hoed en een indrukwekkende sjaal het trainingskamp binnen. Alsof hij een popster is. We zijn allang van ons voetstuk gedonderd, maar vrijwel niemand heeft dat door."

Maar een jaar geleden op het WK waren we nog derde?

Sporre: "Kort voor dat evenement sprak ik Van Gaal en maakte ik een opmerking over de kwaliteit van de selectie. Hij zei: dit is wat we hebben. Daarop heeft hij geanticipeerd en het maximale eruit gehaald. Dat was zijn kwaliteit. Met de Hollandse voetbalschool had dat niets te maken. Die is er niet meer. Ons clubvoetbal stelt al jaren niets meer voor, nu is het met Oranje ook gedaan. Het enige wat we nog hebben is balbezit. Maar daar win je geen prijzen mee."

'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout'
'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout' (Foto: ANP)

Cast Divorce helpt vluchtelingen op Lesbos

De cast en crew van de serie Divorce heeft de afgelopen week op het Griekse eiland Lesbos geholpen vluchtelingen te vervoeren en van eten en drinken te voorzien. De actie ontstond spontaan toen de makers een paar dagen op het eiland waren om opnames te maken voor het nieuwe seizoen.

Onder anderen acteurs Waldemar Torenstra, Katja Herbers, Dirk Zeelenberg en Tibor Lukacs waren dinsdag naar het eiland afgereisd voor de opnames. "Je leest de verhalen wel, maar we hadden eigenlijk geen idee wat we echt konden verwachten", bekent Lukacs. "Op weg naar de set zagen we overal lange stromen vluchtelingen die naar de haven liepen. Mannen, vrouwen en kinderen, gezond en gewond, sjokken tientallen kilometers bij temperaturen van 36 graden langs een snelweg en ravijnen. Ze hebben op zee de hel doorstaan en hebben geen idee hoe ver het nog is naar landen als Noorwegen, Duitsland of Nederland, waar ze van dromen."

Elke dag komen er op Lesbos tussen de duizend en 1500 nieuwe vluchtelingen aan, voornamelijk uit Syrië en Afghanistan. "In de uren dat we vrij waren, zijn we met de auto's van productie mensen gaan vervoeren, van de ene naar de andere kant van het eiland", vertelt Lukacs. "We hebben ook water en koekjes gekocht in de winkeltjes langs de weg en dat gegeven aan iedereen die we tegenkwamen. De eigenaars van die winkels verkeren ook in tweespalt: ze willen dolgraag helpen, maar moeten ook hun inkomsten genereren uit het beetje toerisme dat er nog is op het eiland. Voor de dure hotels liggen drommen vluchtelingen te slapen."

Surrealistisch

Het was surrealistisch om ondertussen ook nog de scènes voor de serie te draaien. "Na drie dagen konden wij weer terug naar onze veilige huizen op drie uur vliegen van Lesbos", knikt de acteur. Hij beklemtoont dat Europa, en Nederland in het bijzonder, veel sneller moet gaan handelen om de vluchtelingen te helpen. "We moeten niet alleen koekjes en water gaan brengen. Maar er moeten professionele organisaties heen die die mensen helpen: op het eiland hebben wij maar één politiebusje gezien, verder zijn de vluchtelingen op zichzelf aangewezen." Verder is er vooral behoefte aan warme kleren en slaapzakken. "Die mensen hebben alleen slippers aan, terwijl de herfst voor de deur staat. En naarmate ze verder naar het noorden reizen, wordt het ook kouder. Daar zijn ze totaal niet op voorbereid."

Lukacs roept, na wat hij op Lesbos heeft meegemaakt, de Nederlandse politiek op tot actie over te gaan en mensen geld te storten of kleding te sturen. "Het is onze verantwoordelijkheid om te helpen en nu te handelen. Deze mensen zijn niet anders dan jij en ik: het enige verschil is dat hun huis op de verkeerde plek stond en gebombardeerd is."

Cast Divorce helpt vluchtelingen op Lesbos
Cast Divorce helpt vluchtelingen op Lesbos (Foto: BuzzE)

Vernieuwd RTL Z start op eigen kanaal

RTL Z beschikt voortaan over een eigen televisiezender. RTL Nederland lanceert de nieuwe digitale zender maandag. RTL Z is te ontvangen bij KPN en Ziggo. De komende maanden blijft de zender overdag, als vanouds, ook nog op RTL 7 te zien.

RTL Nederland zet RTL Z neer als de 24-uurs nieuwszender van Nederland. Bij RTL Z ligt de focus 's ochtends en 's middags op algemeen en financieel-economisch nieuws. Nieuw is de avondprogrammering, die te vinden is op de kanalen 11 bij KPN en 12 bij Ziggo. In de avonduren is ruimte voor 'verdieping, achtergronden en ontspanning'.

Talkshow
Peter van Zadelhoff presenteert op werkdagen om 18.00 uur het programma Z Today, gevolgd door documentaires uit binnen- en buitenland in Z Doc om 20.30 uur. Het paradepaardje van de zender is de dagelijkse journalistieke talkshow Van Liempt Live, waarin presentator Paul van Liempt het interview centraal stelt. Om 22.30 wisselt de zender programma's als Bright TV en Money Talks af met Toekomstmakers, Dunk! (opinie) en Z in Zaken.

RTL Z introduceert maandag ook een vernieuwde website en de Z-app.

Vernieuwd RTL Z begint met avondprogrammering
Vernieuwd RTL Z begint met avondprogrammering (Foto: ANP)

Extra geld voor Duitse opvang vluchtelingen

De regering van Duitsland heeft drie miljard euro extra vrijgemaakt in de begroting van 2016 voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee is in totaal zes miljard euro beschikbaar voor vluchtelingenhulp in het land. Dat is de uitkomst van een spoedberaad van de Duitse regering, naar aanleiding van de massale vluchtelingenstroom.

Voor 2015 is een miljard euro extra beschikbaar voor de verzorging en opvang van vluchtelingen. Daarnaast krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks 400 miljoen euro erbij voor crisisbeheersing en -preventie. Ook heeft de Duitse regering extra banen beschikbaar gesteld. De federale politie wordt de komende drie jaar met 3000 banen uitgebreid en het federale vrijwilligerswerk kan op tienduizend nieuwe banen rekenen.

Bovendien wil de coalitie Kosovo, Albanië en Montenegro opnemen in de lijst met zogenoemde veilige landen van herkomst om asielzoekers uit deze landen sneller terug te kunnen sturen.

Op Europees niveau eist de regering een eensgezinde en eerlijke verdeling en opvang van het aantal vluchtelingen door leden van de EU. Ook wil Duitsland samenwerken in de bestrijding van illegale mensensmokkel en in het oplossen van problemen in de belangrijkste landen van herkomst.

De beslissingen van de regering worden 24 september definitief gemaakt. De Duitse Tweede Kamer zal er dan in oktober over stemmen.

De maatregelen zijn nodig om het enorme aantal vluchtelingen in Duitsland op te kunnen vangen. Alleen al dit weekeinde zijn bijna twintigduizend mensen in het land aangekomen.

Extra geld voor Duitse opvang vluchtelingen
Extra geld voor Duitse opvang vluchtelingen (Foto: ANP)

Lessig zesde democratische presidentskandidaat

Democraat Lawrence Lessig wil president van de Verenigde Staten worden. Hij maakte zijn kandidatuur voor de verkiezingen in 2016 zondag bekend in een talkshow op de tv-zender ABC. Dat meldt de politieke website Politico.

De 54-jarige Lessig is professor in de rechten aan de Universiteit van Stanford, in de staat Californië. Hij staat bekend als voorvechter van vrijheid op internet en een soepeler beleid op het gebied van het auteursrecht. Lessig is ook mede-oprichter van Creative Commons; een project dat open inhoud (vrij van auteursrecht) bevordert.

Fondsenwerving
Ooit is Lessig van plan geweest om binnen de Republikeinse Partij carrière te gaan maken, maar zijn conservatieve standpunten heeft hij ingeruild voor liberale opvattingen. Vorige maand maakte Lessig zijn voornemen bekend om presidentskandidaat te worden, onder de voorwaarde dat er 1 miljoen dollar aan fondsen beschikbaar zou zijn op Labor Day (7 september). Dat is gelukt.

Lessig wil de invloed van het grote geld (de rijkste 1 procent) op de politiek aanpakken door de financiering van politieke campagnes te hervormen. Ook maakt hij zich hard voor de gelijkheid van alle burgers. Mocht hij president worden, dan neemt hij ontslag zo gauw de genoemde hervormingen per wet zijn geregeld. Zijn vice-president moet dan het roer overnemen, zo zet Lessig op zijn website uiteen.

Kandidaten
Lessig is de zesde democraat namens de Democratische Partij; hij moet de komende tijd genoeg steun in de peilingen genereren om aan de Democratische verkiezingsdebatten te mogen deelnemen. Eerder stelden Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee zich al kandidaat; mogelijk mengt ook de huidige vice-president Joe Biden zich in de strijd. Bij de Republikeinen doen 17 kandidaten een gooi naar het Witte Huis.

Twee doden na botsing met spookrijder op A7

Op de A7 zijn in de nacht van zondag op maandag twee doden gevallen bij een aanrijding waarbij een spookrijder betrokken was. Het gaat om de spookrijder en de bestuurder van de auto die werd aangereden, meldt de politie. De woordvoerder kon nog niks zeggen over de identiteit van de slachtoffers.

De aanrijding op de A7 vond plaats in noordelijke richting tussen Abbekerk en Middenmeer. Getuigen hebben het ongeluk zien gebeuren. Zij zijn opgevangen op het politiebureau in Hoorn.

De ravage ter plaatse was groot, meldt RTL Nieuws. Ook op de andere rijbaan lagen brokstukken, zo meldt de VerkeersInformatie Dienst (VID). De politie doet onderzoek naar het ongeval. De rijbaan ter hoogte van Middenmeer was enige uren in beide richtingen afgesloten.

Twee doden na botsing met spookrijder op A7
Twee doden na botsing met spookrijder op A7 (Foto: ANP)

Faces-reünie na veertig jaar

Voor het eerst in veertig jaar stonden zanger Rod Stewart, gitarist Ron Wood en drummer Kenney Jones zaterdagavond weer samen op een podium onder hun oude groepsnaam The Faces. De reünie vond plaats in de Hurtwood Park Polo Club in het Engelse Horsham als onderdeel van een door Jones georganiseerd benefietconcert om geld op te halen voor de strijd tegen prostaatkanker.

The Faces was in de vroege jaren zeventig een succesvolle rockgroep die ook in Nederland grote hits scoorde met nummers als Stay With Me, (I Know) I'm Losing You en Cindy Incidentally. De band viel uit elkaar toen gitarist Wood in 1975 een vaste aanstelling kreeg bij The Rolling Stones als vervanger van Mick Taylor. Rod Stewart, die naast The Faces al een solocarrière had, stortte zich daar vervolgens helemaal op en Kenney Jones werd drummer bij The Who. The Faces bestond verder uit bassist Ronnie Lane en klavierspeler Ian McLagan.

Al meer dan tien jaar is er gespeculeerd over een eventuele reünie. De afgelopen jaren is er enkele keren onder de naam The Faces gespeeld, maar met Simply Red-zanger Mick Hucknal in de plaats van Stewart. Maar dit weekend vond de eerste werkelijke hereniging inclusief de oude zanger plaats, al zijn nu Lane en McLagan er niet meer bij. De bassist overleed in 1997, de klavierspeler afgelopen jaar.

Tijdens het reünie-optreden werd het herenigde trio bijgestaan door negen andere muzikanten, onder wie drie achtergrondzangeressen en drie blazers. Voor een publiek van vijfduizend gelukkige fans speelde de groep zeven songs, waaronder de oude successen Ooh La La, (I Know) I'm Losing You, Stay With Me en Sweet Little Rock & Roller.

Faces-reünie na veertig jaar
Faces-reünie na veertig jaar (Foto: BuzzE)

Twintigduizend vluchtelingen naar Duitsland

Aanzienlijk meer vluchtelingen zijn dit weekeinde in München aangekomen nadat zij Duitsland via Oostenrijk vanuit Hongarije hadden bereikt. Bijna twintigduizend mensen zijn binnen 48 uur de grens overgestoken nadat de regeringsleiders van de drie landen het vrijdag eens werden over het (tijdelijk) openstellen van de grenzen.

Zaterdag kwamen 6900 mensen in Duitsland aan. Zondag alleen al werden er dertienduizend vluchtelingen geteld.

De vluchtelingen worden deels in München en Beieren opgevangen en deels in andere deelstaten.

Twintigduizend vluchtelingen naar Duitsland
Twintigduizend vluchtelingen naar Duitsland (Foto: ANP)

Dodental rally Spanje loopt op naar zeven

Met de dood van een meisje loopt het dodental van het ernstige rally-ongeluk in de Spaanse provincie Galicië op tot zeven. Tijdens een rally verloor een bestuurder van een auto de macht over het stuur en reed op een twintigtal toeschouwers in. De Spaanse politie heeft laten weten dat een onderzoeksteam uit Madrid onderzoek gaat doen.

Spaanse media meldden zondag dat twee mensen, onder wie een kind, met zware verwondingen in het ziekenhuis liggen. Vijf anderen zijn met verschillende soorten verwondingen opgenomen. Tien lichtgewonden hebben het ziekenhuis zondag verlaten. De zes doden die eerder gemeld waren, onder wie twee zwangere vrouwen, zullen maandag begraven worden.

Het ongeluk gebeurde bij de plaats Carral in Noordwest-Spanje, even ten zuiden van de provinciehoofdstad A Coruña.

Dodental autorace Spanje loopt op naar zeven
Dodental autorace Spanje loopt op naar zeven (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.