Whiting: Beschermde cockpits zullen er komen

Technisch directeur van de FIA Charlie Whiting is ervan overtuigd dat beschermde cockpits ooit in de toekomst zullen worden geïntroduceerd in de Formule 1 en vergelijkbare sporten, nu het motorsportorgaan van plan is om verdere tests uit te voeren. De dood van IndyCar-coureur Jusstin Wilson na geraakt te zijn door puin van een net gecrashte wagen heeft het de discussie opnieuw aangewakkerd.

Sinds de dood van Henry Surtees in 2009, als gevolg van een losgekomen wiel in een F2-race, een week voor het ongeluk van Felipe Massa in Hongarije, onderzoekt de FIA de mogelijkheden om de hoofden van de coureurs beter te beschermen. De eerste ontwerpen leken op die van straaljagers, maar het idee was afgewezen nadat er zorgen werden gemaakt over de stevigheid van het scherm en de veiligheid van de coureur als hij vast komt te zitten.

Een tweede idee was om een rolkooi in te voeren, maar werd ook snel afgewezen omdat ze het zicht van de rijder zouden belemmeren. Toch lijkt de FIA dit idee nu opnieuw verder te onderzoeken. Er zouden twee ontwerpen gemaakt zijn waar naar wordt gekeken.