De Boer: "Leuk als Johan komt"

De relatie tussen Johan Cruijff en Ajax stond deze week ter discussie. Volgens geruchten zouden er te veel meningsverschillen zijn over het te voeren beleid bij de Amsterdammers.

In de media verschenen deze week verhalen over een vertroebelde relatie tussen Johan Cruijff en Ajax. Kort gezegd zou de technische staf van de club het aantrekken van spelers van buitenaf prevaleren boven de doorstroom van eigen jeugd. Frank de Boer geeft op een persconferentie duidelijkheid.

"Wij proberen als staf mee te denken met De Toekomst. Dat is onze levensader, daar stoppen we veel geld en energie in", aldus de Ajax-coach. "We hebben bewezen dat we genoeg aandacht aan de jeugd schenken. Maar dat moeten we aanvullen met andere spelers als er vacatures open staan. Je kan zien aan het aantal jeugdspelers dat ik heb opgesteld, dat ik heus wel voorstander ben van een goede doorstroming."

Van een verslechterde relatie tussen Ajax en adviseur Cruijff wil De Boer dan ook niets weten. "Ik vind het altijd leuk als Johan komt, dan kunnen we over voetbal praten", zegt hij. "Ik voel me wel gesteund door Johan. We hebben hetzelfde doel, dat is stappen maken met Ajax. Als hij daarin een bijdrage aan kan leveren, dan staan wij daar open voor natuurlijk."

Volgens De Boer is Ajax constant bezig met het vinden van een goede mix tussen ervaring en jeugd. "Natuurlijk heb ik het met hem over het terughalen van een oud-speler. Maar dan is het de vraag of hij een talent niet in de weg staat. Daar ben je continu mee aan het worstelen."

"Stel dat het een concurrent van Davy Klaassen is, dan haal je hem natuurlijk niet. Toevallig moet de juiste speler op de juiste plek beschikbaar zijn. En op 30- of 31-jarige leeftijd komen spelers nog niet naar Ajax, dan ben je nog in de bloei van je leven."

Volgens De Boer is het voetbal inmiddels dusdanig veranderd dat een periode zoals in de jaren '90 onmogelijk is. "Het moeilijke in de huidige tijd is dat we verplicht zijn naar de jeugd te kijken. In mijn tijd hadden we veertien jongens in de vaste kern, waarvan vier jeugdspelers. Dan een paar van 25, 26 jaar en nog twee heel ervaren spelers als Blind en Rijkaard. Nu moeten jongens van 18 worden geholpen door spelers van 21, dat is bijna niet te doen."