FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 april 2015

New Yorkse trouwt tien mannen

Een nu 38-jarige vrouw uit New York is de afgelopen jaren met tien mannen getrouwd. Hoewel ze steeds in een ander district trouwde, begon haar polygamie toch op te vallen. Ze is opgepakt toen ze verklaarde dat ze nooit eerder getrouwd was geweest, hoewel een detective al haar huwelijksdocumenten had opgedoken.

Het eerste huwelijk vond plaats in 1999 en daarna volgden de bruiloften elkaar rap op, soms zelfs nog in dezelfde maand, meldde de nieuwszender CBS vrijdag. In 2002 stapte ze zelfs zes keer in het huwelijksbootje.

Of echte liefde een grote rol heeft gespeeld bij de huwelijken is zeer de vraag. De bruidegommen kwamen allemaal uit andere landen, zoals Egypte, Turkije en Georgië. Zodra de bruidstaart was verorberd, vroegen die direct een verblijfsvergunning aan. De mannen die geen vergunning kregen, lieten zich prompt van de vrouw scheiden. Formeel is ze nu nog met vier mannen getrouwd.

New Yorkse trouwt tien mannen
New Yorkse trouwt tien mannen (Foto: ANP)

Landa wint vijfde etappe Baskenland, Mollema stapt af

Mikel Landa heeft de vijfde etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam gebracht. De Spaanse wielrenner van Astana kwam vrijdag na een lastige rit over 155,5 kilometer van Eibar naar Aia als eerste over de eindstreep met drie seconden voorsprong op de Belg Tim Wellens. De Amerikaan Thomas Danielson eindigde op zestien seconden als derde. Tom-Jelte Slagter werd negende.

De Colombiaan Sergio Luis Henao behield de leiderstrui. De Spanjaard Joaquim Rodriguez is met dezelfde tijd tweede vóór de Brit Simon Yates en de Colombiaan Nairo Quintana, die in de voorlaatste etappe wat tijd verloor.

Bauke Mollema gaat zaterdag niet meer van start in de afsluitende tijdrit. Dat maakte de Nederlandse wielrenner van Trek vrijdagavond op de website van zijn ploeg bekend. Mollema ging vrijdag in de etappe in een afdaling hard onderuit en liep hierbij schaafwonden op. Hij laat de slotrit schieten om zo snel mogelijk te herstellen voor de Amstel Gold Race, die op 19 april wordt verreden.

Engeland naar EK na overspelen 18 seconden

Engeland heeft zich bij de vrouwen geplaatst voor het Europees Kampioenschap onder 19 jaar. Leah Williamson zorgde vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker tegen Noorwegen (2-2), waardoor plaatsing een feit werd.

Het duel van Noorwegen tegen Engeland was een bijzondere omdat de Europese voetbalbond UEFA een klacht van Engeland gegrond verklaarde en de laatste achttien seconden van de wedstrijd over liet spelen.

Engeland scoorde via Williamson een strafschop, maar de arbiter keurde vorige week de goal af omdat een Engelse speelster te vroeg in kwam lopen. In plaats van de penalty over te laten nemen mocht Noorwegen een vrije trap nemen en won het zo de wedstrijd. Gisteravond, vijf uren na het kwalificatieduel tegen Zwitserland mocht Williamson opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Ze faalde niet, waardoor Engeland groepswinnaar werd.

MVV haalt uit tegen Volendam, Telstar wint van Oss

MVV heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de vierde periodetitel. De Maastrichtenaren haalden op eigen veld uit tegen FC Volendam: 6-2. De thuisploeg nam pas in het laatste half uur afstand van de ploeg uit het vissersdorp.

Bryan Smeets zette MVV na zeventien minuten op 1-0, maar twee minuten later was het alweer gelijk door een treffer van Guyon Philips. Het duurde tot de 65e minuut voor MVV weer op voorsprong kwam. Leroy Labylle maakte de bevrijdende 2-1. Via Stef Peeters, Pascal Huser, Davy Brouwers en nogmaals Peeters liepen de Limburgers vervolgens uit naar 6-1. Tom Overtoom verlichtte in blessuretijd de nederlaag nog enigszins: 6-2.

Door de zege heeft MVV in de vierde periode veertien punten na zeven wedstrijden. Dat is er één minder dan FC Eindhoven, dat met 2-1 onderuit ging bij VVV. De club uit Venlo werd in de eerste helft nadrukkelijk geholpen door Eindhoven-doelman Tom Muyters. De Belg schoot na vier minuten de bal zomaar in de voeten van Melvin Platje. Die wist daar wel raad mee en schoot beheerst de 1-0 binnen. Na een half uur spelen maakte Vito van Crooy er 2-0 van. Diëgo Karg bracht Eindhoven nog wel terug in de wedstrijd, maar verder dan 2-1 kwamen de Brabanders niet.

FC Oss ging onderuit in Velsen-Zuid. Telstar won met 2-1. Istvan Bakx zette Oss vlak voor rust op 0-1. Kevin van Essen trok de stand een kwartier voor tijd gelijk, waarna Tim Keurntjes er 2-1 van maakte. Snel daarna leek Seuntjens de wedstrijd te beslissen. De topscorer van de Velsenaren mocht aanleggen voor een strafschop, maar reservedoelman Nick Hengelman stopte zijn inzet. Het was de eerste actie van de doelman, omdat zijn collega Luuk Koopmans de penalty veroorzaakte en met rood mocht inrukken.

RKC Waalwijk won op bezoek bij Achilles'29 met 1-0, dankzij een rake strafschop van Sandro Calabro. FC Den Bosch en Jong PSV hielden het op 1-1.

Plannen extra Formule 1-motor nog niet rond

Het blijft nog onzeker of de Formule 1-coureurs dit seizoen toch de beschikking krijgen over vijf motoren. Volgens de reglementen hebben ze in 2015 recht op vier krachtbronnen voordat er een straf volgt, maar tot nu toe zijn de plannen nog niet rondgekomen.

Volgens Force India-vice-teambaas Bob Fernley hebben de teams in Maleisië al ingestemd met het plan dat er een speciale motor voor de vrijdagen beschikbaar zou moeten komen. Hierdoor zullen de teams op die dag meer gaan rijden. Het is de verwachting dat de motorenfabrikanten binnenkort een voorstel aan autosportfederatie FIA voor gaan leggen. Daarna zou het in mei door de vergadering van de Formule 1 Strategy Group bekrachtigd kunnen worden.

Een nadeel ziet Fernley echter ook. Een extra krachtbron drijft de kosten voor de teams op, waardoor in het voorstel zou moeten staan dat renstallen niet verplicht zouden moeten zijn om de vijfde motor af te nemen.

Achtergrondinfo Mortal Kombat X

Ed Boon geeft via Twitter info over Mortal Kombat X. Er is veel goed nieuws te melden.

Als je de tweede Première Tower, genaamd de ‘MK1 Tower’ hebt afgerond, dan krijg je de volgende beloning:

Deze omlijsting (border), icoon en achtergrond (background) geven extra xp bij je gevechten:

In de torens kunnen DLC-personages zitten. Daar kun je tegen vechten en in sommige gevallen zelfs mét hen, ook al heb je de DLC niet aangeschaft. Dus stel je voor dat er een Jason (Voorhees)-toren zou zijn, dan kun je dus als Jason vechten in die toren, ook al heb je hem niet gekocht.

Jason Voorhees

Mortal Kombat X komt 17 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Record voor golfer Spieth op Masters

Jordan Spieth heeft op de tweede dag van de Masters op de befaamde golfbaan van Augusta een record gevestigd. De 21-jarige Amerikaan had vrijdag 66 slagen nodig voor de achttien holes. Daarmee bracht hij zijn totaal op 130, veertien onder par. Nooit eerder stond een speler er na twee ronden zo goed voor in het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Raymond Floyd stond in 1976 op -13 na 36 holes. Hij mocht twee dagen later het beroemde groene jasje aantrekken als winnaar, met acht slagen voorsprong op Ben Crenshaw. Spieth opende het evenement donderdag met 64. Slechts twee spelers hadden in de 79-jarige geschiedenis van de Masters een betere start: de Zimbabwaan Nick Price (1986) en de Australiër Greg Norman (1996). Zij begonnen met een score van 63.

Jordan Spieth kijkt hoe hij een bal moet putten. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Jordan Spieth onderzoekt hoe hij een bal moet putten. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Trofee voor marathonschaatsster Huisman

Mariska Huisman is na haar laatste actieve seizoen uitgeroepen tot marathonschaatsster van het jaar. Ze kreeg vrijdagavond op het slotfeest bij de Ankeveense IJsclub de bijbehorende Dick van Gangelentrofee.

De Andijkse veroverde afgelopen winter onder meer de Nederlandse titel op kunstijs en ook de KPN Marathon Cup. Ze ontving de prijs vorig jaar ook al. De uitslag was dit jaar duidelijk. Driekwart van haar collega-schaatsers brachten hun stem uit op Huisman.

Bij de mannen werd Bob de Vries gekozen tot marathonschaatser van het jaar. Hij bleef in de verkiezing Frank Vreugdenhil nipt voor.

Trofee voor marathonschaatsster Huisman
Trofee voor marathonschaatsster Huisman (Foto: ANP)

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV heeft de 22e landstitel uit de clubhistorie binnen handbereik. De Eindhovenaren wonnen vrijdag in eigen huis met 3-1 van PEC Zwolle en zijn voor het eerst sinds 2008 kampioen als Ajax zaterdag verliest bij Heracles Almelo. Anders is de titel een feit wanneer PSV volgende week zaterdag thuis wint van sc Heerenveen.

PSV viert feest na de wedstrijd. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV viert feest na de wedstrijd. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

3 - 1

PEC Zwolle

 12' Wijnaldum
 50' Brenet
 90+4' L.de Jong
   34' v.d.Werff
 
 Gele kaart: v.Polen, Necid, Nijland, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Hendrix/69)
Narsingh (Isimat-Mirin/90)
L.de Jong
Depay
  Hahn
v.Polen
v.d.Werff (Broerse/70)
Sainsbury
v.Hintum (Nijland/78)
Lam
Drost
Rienstra
Lukoki
Necid
Saymak (Thomas/68)

Darter Lewis wint Player Championship in Barnsley

Darter Adrian Lewis heeft Player Championship 3 op zijn naam geschreven. Jackpot won het vloertoernooi in Barnsley door Robert Thornton in de finale met 6-3 te verslaan. Het was voor Lewis zijn tweede toernooizege van het jaar.

Lewis won het vloertoernooi door eerder David Ladley, Kevin Thomas, Lee Palfreyman, Justin Pipe, Michael Smith en in de halve finale Dave Chisnall te verslaan. Thornton was in de eerste ronde te sterk voor Jan Dekker (6-5) en won daarna van William O'Connor. In de derde ronde won hij met 6-5 van Raymond van Barneveld. Ook volgden nog zeges op Steve West, Gerwyn Price en Kyle Anderson.

Vincent van der Voort was de beste Nederlander. Hij werd in de achtste finales met 6-3 uitgeschakeld door Simon Whitlock. Michael van Gerwen werd verrassend in de derde ronde verslagen door de Spanjaard Cristo Reyes met 6-3. Benito van de Pas verloor in dezelfde ronde met 6-2 van Terry Jenkins.

Zaterdag en zondag worden het vierde en vijfde Player Championship van de Pro Tour gespeeld. De dagwinnaar gaat naar huis met 10.000 Britse pond (13.800 euro). De verliezend finalist pakt de helft. 

Uitslagen Player Championship 3 

Achtste finales
Kyle Anderson 6-5 Cristo Reyes
Simon Whitlock 6-3 Vincent van der Voort
Robert Thornton 6-1 Steve West
Gerwyn Price 6-3 Terry Jenkins
Dave Chisnall 6-5 Johnny Haines
Mensur Suljovic 6-5 Dimitri van den Bergh
Adrian Lewis 6-0 Justin Pipe
Michael Smith 6-3 Daryl Gurney

Kwartfinales
Kyle Anderson 6-4 Simon Whitlock
Robert Thornton 6-1 Gerwyn Price
Dave Chisnall 6-5 Mensur Suljovic
Adrian Lewis 6-4 Michael Smith

Halve finales
Robert Thornton 6-2 Kyle Anderson
Adrian Lewis 6-3 Dave Chisnall

Finale
Adrian Lewis 6-3 Robert Thornton

Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de PDC

Terpstra: evenveel kans als in 2014

Niki Terpstra heeft er alle vertrouwen in dat hij zondag mee kan doen om de winst in Parijs-Roubaix. De Nederlandse wielrenner van Etixx-QuickStep won de klassieker verleden jaar en hoopt op titelprolongatie. "Ik denk dat mijn kansen op de overwinning even groot zijn als vorig jaar", blikte Terpstra vrijdag vooruit.

Zijn zegetocht van vorig jaar staat de Nederlander nog helder voor de geest. "Het moment dat ik als eerste over de finish kwam heb ik nog vers in het geheugen", dacht Terpstra vrijdag nog eens terug. "Ik voelde me vandaag erg goed tijdens de verkenning. Het was lekker om de kasseien te voelen en ik heb veel vertrouwen voor zondag."

Terpstra werd afgelopen zondag tweede in de Ronde van Vlaanderen, achter Alexander Kristoff. Die Noor is de laatste weken bijzonder goed op dreef en wordt voor komende zondag dan ook gezien als de grote favoriet. "Maar hij is echt niet de enige die de koers kan winnen", aldus Terpstra. "Er zijn heel veel kanshebbers."

Justitie niet in hoger beroep om bewaarplicht

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat niet in hoger beroep tegen de rechtelijke uitspraak die begin vorige maand de bewaarplicht voor telecommunicatiebedrijven en internetproviders buiten werking stelde. Hij heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De bewindsman komt zo "zo spoedig mogelijk'' met een nieuw wetsvoorstel om het opslaan van de bel- en emailgegevens van alle Nederlanders weer mogelijk te maken. De bewaarplicht is volgens hem van groot belang voor de opsporing en vervolging van ernstige delicten.

Van der Steur wil voorkomen "dat het instellen van hoger beroep de behandeling van het conceptwetsvoorstel zou kunnen vertragen''. Daarbij speelt mee dat de rechter op 11 maart de bewaarplicht als zodanig niet ter discussie heeft gesteld, aldus de minister.

Van Persie moet derby laten schieten

Robin van Persie moet zijn rentree bij Manchester United nog even uitstellen. De Oranje-international hoopte vorig weekeinde tegen Aston Villa (3-1-winst) al terug te keren bij United, maar manager Louis van Gaal deed toen nog geen beroep op hem. Ook voor de derby van zondag tegen Manchester City heeft Van Gaal zijn Nederlandse spits buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Van Persie staat al sinds 21 februari aan de kant. Vorige week hervatte hij de training en afgelopen woensdag leek hij helemaal klaar voor zijn terugkeer. "Het was een heerlijke sessie", liet hij toen na de training via Twitter weten. "Ik ben blij dat ik weer fit ben en dat ik weer kan spelen."

De ploeg van Van Gaal ontvangt stadgenoot City zondag op Old Trafford. United hoopt dan de voorsprong van één punt op City te vergroten.

Kassa viert 25-jarig bestaan met quiz

VARA's consumentenprogramma Kassa bestaat 25 jaar. Presentatrice Brecht van Hulten viert dit zaterdag 30 mei met een jubileumprogramma en een quiz, kondigde de VARA vrijdag aan.

In de Kassa-quiz komen 25 vragen over consumentenproblemen langs, zoals 'heb ik recht op garantie als mijn stofzuiger na drie jaar kapotgaat?' en 'Is de woningcorporatie aansprakelijk voor lekkage in mijn huurhuis?'. Kijkers kunnen de komende weken zelf consumentenvragen insturen waaruit de redactie een keuze maakt.

De allereerste aflevering van Kassa was te zien op 1 oktober 1989. Brecht presenteert Kassa sinds 2011. "Al 25 jaar lang weet Kassa consumenten te helpen in hun strijd tegen onrechtvaardigheid, gesjoemel en oplichting. Zo hebben we heel wat voor elkaar gekregen, en dat is iets om trots op te zijn", zegt de presentatrice. "Dat we na 25 jaar nog steeds elke week misstanden aankaarten en tijd tekortkomen om alle problemen te behandelen, is tegelijkertijd natuurlijk minder goed nieuws. Er zijn nog veel zaken waarin de consument de dupe is, en dat is nu niet anders dan vroeger."

'Nieuw massagraf ontdekt in Bergen-Belsen'

Zeventig jaar na de bevrijding hebben Nederlandse onderzoekers een nieuw massagraf ontdekt in het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen (Duitsland). Het graf, met een oppervlakte van ongeveer 4 meter bij 16 meter, is gevonden op basis van getuigenverklaringen van ex-gevangenen. Dat heeft het tv-programma Nieuwsuur vrijdag gemeld.

De onderzoekers zijn gaan zoeken op aanwijzingen van Paul Verschure, een kleinzoon van de in Bergen-Belsen overleden Jan Verschure. Hij sprak met ex-gevangenen die met zijn grootvader in het kamp hebben gezeten. Een van hen kwam met een kaart met daarop de locatie waar Jan Verschure waarschijnlijk is begraven. Daar is nu alleen een grasveld.

Na diverse metingen op de aangewezen plek heeft de Nederlandse oorlogsarcheoloog Ivar Schute vastgesteld dat zich daar vrijwel zeker een massagraf bevindt.

Dijksma wil bijengif mogelijk verbieden

Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt, worden er meer 'groene' bestrijdingsmiddelen gebruikt en steeds minder, of zelfs helemaal geen middelen meer die schadelijk zijn voor de natuur, zoals de zogeheten neonicotinoïden. Dijksma (Economische Zaken) meldt dat naar aanleiding van een Europees rapport dat haar 'grote zorgen' baart, schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

Uit de Europese studie blijkt dat neonicotinoïden, ook bekend als bijengif, niet alleen plaaginsecten aantasten of doden, maar ook bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders.

Dijksma heeft de toezichthouder, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), gevraagd zo snel mogelijk te bekijken of de omstreden nicotinoïden moeten worden verboden. De Kamer liet vorige maand al weten van het bijengif af te willen, na een motie van de Partij voor de Dieren.

Milieuorganisaties Natuur en Milieu en Greenpeace dagen het Ctgb voor de rechter, zo werd vrijdag bekend. Ze vinden dat het college een beslissing om het omstreden middel voor zich uit schuift.

5462 lopers mogen niet meedoen aan de Vierdaagse

Voor 5462 wandelaars is er dit jaar geen Vierdaagse. Zij zijn vrijdagmiddag uitgeloot, zo maakte stichting De 4Daagse bekend. In totaal schreven 51.462 deelnemers zich in, maar er zijn maximaal 46.000 plaatsen.

Elk jaar verschijnt ongeveer 10 procent van de inschrijvers uiteindelijk toch niet aan de start, zodat er ruim 41.000 wandelaars over de parcoursen rond Nijmegen gaan. Voor meer lopers is op veel plekken geen ruimte.

De Vierdaagse is dit jaar van 21 tot en met 24 juli. Het is de 99e editie. Voor de honderdste editie, in 2016, geldt onder andere dat lopers die tussen 2010 en 2015 viermaal de Vierdaagse hebben uitgelopen, automatisch een startbewijs krijgen.

Geen Vierdaagse voor 5462 lopers
Geen Vierdaagse voor 5462 lopers (Foto: ANP)

IS doodt Europese weigerachtige jihadisten

Europese jihadisten in het kalifaat die teleurgesteld raken in Islamitische Staat (IS) en weigeren mee te vechten, worden zonder pardon gedood. Dat heeft een ontsnapte gevangene van IS vrijdag tegen de Britse krant The Times gezegd.

Europese jihadisten die zich aansluiten bij de extremistische moslims raken vaak snel teleurgesteld omdat zij onderaan de hiërarchie staan. Saudi's en Irakezen heersen in het kalifaat en de Europeanen horen tot de mindere goden, zei de ex-gevangene. "Er zijn twee manieren om je trouw aan IS te tonen: door te trouwen of door de straffen uit te voeren. Ze zijn genadeloos."

De verschillende nationaliteiten mengen amper in het kalifaat. De Britten werken vaak als technicus of arts, de Tunesiërs zijn strijders en de Saudi's beschouwen zichzelf als de geestelijken van het gebied. De Europeanen voelen zich vaak geïsoleerd en moeten hun loyaliteit bewijzen.

Naar schatting 20.000 buitenlandse strijders hebben zich aangesloten bij IS, volgens Amerikaanse cijfers.

IS doodt Europese weigerachtige jihadisten
IS doodt Europese weigerachtige jihadisten (Foto: ANP)

Bezetters moeten Maagdenhuis snel verlaten

De bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam moeten het gebouw op korte termijn verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag.

Dat besliste de rechtbank in Amsterdam vrijdag in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. De UvA eiste dat de demonstrerende studenten het pand binnen vier uur zouden verlaten. De universiteit kan tot ontruiming overgaan na dagtekening van het vonnis.

De studenten wilden zaterdag en zondag nog een festival houden, maar daar ging de rechter niet in mee.

Bezetters moeten Maagdenhuis snel verlaten
Bezetters moeten Maagdenhuis snel verlaten (Foto: ANP)

Verdrietigste vissenbegrafenis ooit

De kleine Kowen Geherman uit Canada geeft zijn net overleden vis een waardig zeemansgraf.

Na twee kusjes is het tijd om de vis door het urinoir te halen. Als de vis na zijn tewaterlating nog een paar rondjes het toilet van binnen bekijkt, lijkt alles volgens plan te verlopen. Kowen houdt zich op het eerste oog nog sterk, maar het besef dat zijn lieftallige watervriend dan toch echt voorgoed weg is komt ook bij hem hard aan.

De Boer: "Leuk als Johan komt"

De relatie tussen Johan Cruijff en Ajax stond deze week ter discussie. Volgens geruchten zouden er te veel meningsverschillen zijn over het te voeren beleid bij de Amsterdammers.

In de media verschenen deze week verhalen over een vertroebelde relatie tussen Johan Cruijff en Ajax. Kort gezegd zou de technische staf van de club het aantrekken van spelers van buitenaf prevaleren boven de doorstroom van eigen jeugd. Frank de Boer geeft op een persconferentie duidelijkheid.

"Wij proberen als staf mee te denken met De Toekomst. Dat is onze levensader, daar stoppen we veel geld en energie in", aldus de Ajax-coach. "We hebben bewezen dat we genoeg aandacht aan de jeugd schenken. Maar dat moeten we aanvullen met andere spelers als er vacatures open staan. Je kan zien aan het aantal jeugdspelers dat ik heb opgesteld, dat ik heus wel voorstander ben van een goede doorstroming."

Van een verslechterde relatie tussen Ajax en adviseur Cruijff wil De Boer dan ook niets weten. "Ik vind het altijd leuk als Johan komt, dan kunnen we over voetbal praten", zegt hij. "Ik voel me wel gesteund door Johan. We hebben hetzelfde doel, dat is stappen maken met Ajax. Als hij daarin een bijdrage aan kan leveren, dan staan wij daar open voor natuurlijk."

Volgens De Boer is Ajax constant bezig met het vinden van een goede mix tussen ervaring en jeugd. "Natuurlijk heb ik het met hem over het terughalen van een oud-speler. Maar dan is het de vraag of hij een talent niet in de weg staat. Daar ben je continu mee aan het worstelen."

"Stel dat het een concurrent van Davy Klaassen is, dan haal je hem natuurlijk niet. Toevallig moet de juiste speler op de juiste plek beschikbaar zijn. En op 30- of 31-jarige leeftijd komen spelers nog niet naar Ajax, dan ben je nog in de bloei van je leven."

Volgens De Boer is het voetbal inmiddels dusdanig veranderd dat een periode zoals in de jaren '90 onmogelijk is. "Het moeilijke in de huidige tijd is dat we verplicht zijn naar de jeugd te kijken. In mijn tijd hadden we veertien jongens in de vaste kern, waarvan vier jeugdspelers. Dan een paar van 25, 26 jaar en nog twee heel ervaren spelers als Blind en Rijkaard. Nu moeten jongens van 18 worden geholpen door spelers van 21, dat is bijna niet te doen."

The Witcher 3: Wild Hunt gameplay-trailer

Het Poolse CD Projekt RED heeft de officiele gameplay-trailer online gezet van The Witcher 3: Wild Hunt. Het derde deel van The Witcher-serie die is gebaseerd op boekenserie van Andrzej Sapkowski. De trailer is bedoeld als een soort introductie tot de game. 

Wij moeten nog meer dan een maand wachten op The Witcher 3: Wild Hunt. Want het spel komt 19 mei uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

 

Hockeymannen tegen Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea in HWL

De hockeymannen spelen tijdens de derde ronde van de Hockey World League in Argentinië in de groepsfase tegen Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Japan en Egypte. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Poule B bestaat uit gastland Argentinië, Duitsland, Spanje, Canada en Oostenrijk. De beste vier landen per poule gaan naar de kwartfinale. Voor de beste drie landen ligt er een ticket klaar voor de Olympische Spelen. Het toernooi wordt van 3 tot en met 14 juni afgewerkt in Buenos Aires. 

De Oranjevrouwen spelen van 20 juni tot en met 5 juli de derde ronde van de HWL in het Belgische in Brasschaat. De dames treffen in de groepsfase Zuid-Korea, Japan, Italië en Azerbaijan. 

'Seinen nog niet op groen voor ABN AMRO'

De seinen voor een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN AMRO staan nog niet op groen. Minister Dijsselbloem van Financiën wil eerst van de ABN-top nog horen hoe die de komende tijd precies omgaat met kwesties die door toezichthouder DNB aan de orde zijn gesteld.

Dijsselbloem zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Dat het Kamerdebat donderdag goed is verlopen en de ABN-top de omstreden salarisverhoging terugstort, wil nog niet zeggen dat alles nu klaar is voor een kabinetsbesluit. "Nee, want dan had ik het vandaag aan de ministerraad voorgelegd. Maar we kijken wel wanneer het kan. Eerst eventjes de stand opnemen na het debat. Ik heb geen splijtende haast. Ook nooit gehad. Het gaat gebeuren, we zoeken het goede moment."

Baas Red Bull waarschuwt Renault

Red Bull zal wel degelijk de Formule 1 verlaten als de renstallen geen betere motor krijgen van Renault. Eigenaar Dietrich Mateschitz van de energiedrank heeft persoonlijk deze waarschuwing afgegeven. "We zullen alleen in de Formule 1 blijven als we een competitief team zijn. Om die reden hebben we een competitieve motor nodig", zei de miljardair tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Red Bull is met het eliteteam en het opleidingsteam Toro Rosso actief in de koningsklasse en de enige die de krachtbron afneemt van de Franse leverancier. De renstal, die tussen 2010 en 2013 vier jaar achtereen de wereldtitel veroverde met Sebastian Vettel, is zwaar gefrustreerd over de matige prestaties van de motor van Renault in dit seizoen. In de openingsrace in Melbourne vielen de Rus Daniil Kviat (Red Bull) en Max Verstappen (Toro Rosso) uit met motorpech.

Ploumen uit in VS zorgen over handelsverdrag

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel zal volgende week in de Verenigde Staten de Nederlandse zorgen overbrengen over het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met de VS wil sluiten. Ze spreekt er onder anderen met de hoofdonderhandelaar van de Amerikanen.

Ploumen zal in dat gesprek ook de 'rode lijnen' aangeven die het kabinet heeft getrokken. Zo is Nederland ontevreden over het voorgestelde arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Ook op het punt van voedselveiligheid heeft ons land de nodige kritiek.

De regering is wel voorstander van de komst van het vrijhandelsverdrag, dat officieel het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heet.

Lilianne Ploumen (Foto: Novum)
Lilianne Ploumen (Foto: Novum)

Arrow/Flash spin-off heeft een werktitel

Alsof DC iets wilde als tegenwicht tegen het Marvel-geweld dat vandaag op Netflix is losgebarsten werd vandaag bekend dat de derde tv-serie van de makers van Arrow en The Flash een voorlopige titel heeft gekregen.

We kunnen niet zeggen dat het enorm spectaculair of origineel is, want de werktitel is The Atom. Dit ligt in lijn met de andere twee series, maar het suggereert wel dat Brandon Rouths Ray Palmer niet slechts één van de personages is, maar de kar juist moet trekken. Routh speelt in het derde seizoen van Arrow een terugkerende rol als Palmer, oftewel the Atom, en zal volgende week verschijnen in The Flash.

Andere acteurs in The Atom zijn Wentworth Miller, die Leonard 'Captain Cold' Snart speelt in The Flash, Caity Lotz, die Sara 'Canary' Lance speelt (of speelde) in Arrow, Victor Garber, de helft van Firestorm in The Flash en Dominic Purcell (Mick 'Heat Wave' Rory in The Flash). Naast deze reeds bestaande rollen is Doctor Who-ster Arthur Darvill gestrikt om de rol van tijdreiziger Rip Hunter te spelen en zal Broadway-ster Ciara Renée de rol van Hawkgirl op zich nemen. Een volle bak, dus.

Informatie over eerste opnames en slagingskansen om het verder te schoppen dan een pilot, zijn er voor The Atom nog niet.

Arrow: Brandon Routh als Ray Palmer/The Atom
Brandon Routh als Ray Palmer/The Atom

Familieruzie Le Pen bijna compleet

De ruzie binnen de familie Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) lijkt bijna compleet. Partijpresidente Marine Le Pen rolt over straat met haar vader en wil dat ere-voorzitter Jean-Marie Le Pen zijn politieke carrière beëindigt. Ze stuit daarbij echter ook op haar echtgenoot Louis Aliot.

De partijleidster is een disciplinaire procedure tegen Jean-Marie Le Pen gestart en hij moet voor het partijbureau verschijnen. Marine's echtgenoot en vicepresident van het FN, Louis Aliot, ziet evenwel niets in het royeren van zijn schoonvader. "Ik ben niet voor uitsluiting, gezien hetgeen hij heeft gedaan voor het Front National", aldus Louis Aliot volgens Franse media. "Jean-Marie Le Pen heeft zijn leven in dienst gesteld van dit land."

Jean-Marie Le Pen moet eind deze maand voor het partijbureau verschijnen. Welke zijde het vierde Le Pen-familielid in het FN kiest, is volgens Franse media nog onduidelijk. Marion Maréchal-Le Pen is kleindochter van Jean-Marie en het nichtje van Marine, houdt zich angstvallig afzijdig en hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

In politiek opzicht staat ze dichterbij haar grootvader dan haar tante. Maar ze zag zich wel gedwongen afstand te nemen van zijn recente uitspraak dat de gaskamers in de Duitse vernietigingskampen 'een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog'. "Ik ben het daar hartgrondig mee oneens en kan dat niet steunen", zei ze.

Familieruzie Le Pen bijna compleet
Familieruzie Le Pen bijna compleet (Foto: ANP)

Obama belt met Cubaanse president Castro

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag gebeld met zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro. Dat meldt de Cubaanse staatspers. Het telefoongesprek was pas het tweede onderhoud tussen een Amerikaans en een Cubaans staatshoofd in meer dan een halve eeuw.

De beide presidenten spraken elkaar in december voor het eerst. Dit weekeinde nemen ze deel aan een topconferentie voor Noord- en Latijns-Amerikaanse landen. Donderdagavond sprak de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry al met zijn Cubaanse evenknie Bruno Rodriguez.

Na tientallen jaren van koude oorlog tussen Cuba en de Verenigde Staten is onlangs de dooi ingevallen in hun onderlinge betrekkingen. Toch was het nog de vraag of Obama en Castro elkaar zouden spreken. Ze hadden geen afspraak gemaakt, maar zouden elkaar mogelijk in de wandelgangen wel treffen.

Bespieden staatstelecom nekt Sloveense minister

Een spionageschandaal heeft de Sloveense minister van defensie donderdagavond de kop gekost. Het parlement neemt minister Janko Veber kwalijk dat hij de militaire inlichtingendienst inzette om de gangen van het staatstelecombedrijf na te gaan in de aanloop naar de privatisering van Telekom Slovenije.

De parlementaire commissie die de affaire onderzocht concludeerde donderdag dat de inlichtingendienst niet bevoegd is om burgerbedrijven te bespioneren. Het parlement stemde vervolgens met 68 tegen elf stemmen voor een motie van wantrouwen tegen Veber. Ook premier Miro Cerar eiste Vebers ontslag, omdat die de wet op de inlichtingendiensten met voeten zou hebben getreden.

Veber wilde naar eigen zeggen de gevolgen van de privatisering van het telecombedrijf voor de veiligheid van zijn land nagaan. De staatsonderneming heeft wel degelijk enkele taken die raken aan de landsverdediging, hield hij vol.

Telekom Slovenije gaat volgende week in de verkoop.

Man beroofd van dozen melkpoeder in Breda

Een 56-jarige man is donderdag in zijn woning in Breda beroofd van 58 dozen melkpoeder. De man werd belaagd door twee mannen met een Chinees uiterlijk die een fles op zijn hoofd kapot sloegen. Dat meldde de politie vrijdag.

De bewoner wilde zijn fiets uit het souterrain van het huis aan de Jan Darkennisstraat halen, toen hij oog in oog kwam te staan met zijn belagers. Door de klap met de fles was hij even buiten bewustzijn en raakte hij gewond aan zijn hoofd. In elk van de 58 weggenomen dozen, zaten zes pakken melkpoeder.

Vanuit China is grote vraag naar Nederlands melkpoeder vanwege verschillende voedselschandalen in het land. Veel mensen daar vertrouwen het Chinese babymelkpoeder niet meer.

Asscher: goed dat VVD en PvdA zich profileren

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ziet er geen been in dat de fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA zich de laatste tijd duidelijker profileren met een eigen geluid. Dat hoort erbij, zei Asscher na afloop van de wekelijkse ministerraad. Intussen is het aan het kabinet om het land goed te besturen.

"Het is in mijn ogen heel normaal dat partijen laten zien wat het eigen geluid is. Het zou heel treurig zijn als de PvdA en de VVD alleen maar hetzelfde zouden zeggen. Dat zou wat mij betreft heel verwarrend zijn en niet gezond", aldus Asscher. Dat de regeringsfracties strijdvaardiger zijn is geen punt. "Strijdlust is altijd goed."

Asscher: goed dat VVD en PvdA zich profileren (Foto: Novum)
Asscher: goed dat VVD en PvdA zich profileren (Foto: Novum)

Zware knieblessure Twentedoelman Stevens

FC Twente kan de rest van het seizoen geen beroep meer doen op Sonny Stevens. De doelman blijkt de achterste kruisband in zijn rechterknie te hebben afgescheurd. Dat meldde de financieel geplaagde club vrijdag. Voor een gescheurde kruisband staat doorgaans een herstelperiode van zes tot negen maanden.

Stevens viel dinsdag uit in de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle (verlies na strafschoppen). Zijn plek werd toen ingenomen door Nick Marsman, die het seizoen nog was begonnen als eerste keus. Die maakt normaal gesproken het seizoen af onder de lat bij de Tukkers, die zondag op bezoek gaan bij Go Ahead Eagles.

De geblesseerde Stevens tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De geblesseerde Stevens tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Teaser voor True Detective 2

Na het succesvolle eerste seizoen van True Detective zijn de verwachtingen voor een vervolg hooggespannen, maar lange tijd was onzeker wat we konden verwachten van het tweede seizoen. Tot nu, want HBO heeft een teaser vrijgegeven.

True Detective is een 'anthology series', wat zoveel betekent als dat elk seizoen een eigen verhaal vertelt, met eigen personages en een eigen setting. Na Matthew McConaughey en Woody Harrelson in Louisiana in het eerste seizoen, zal het tweede seizoen een verhaal vertellen met Vince Vaughn, Colin Farrel, Rachel McAdams en Taylor Kitsch. Het speelt zich af in Californië en kent deze officiële synopsis:

Een bizarre moord brengt drie wetshandhavers en een beroepscrimineel bij elkaar. Elk van hen moet een web van samenzweringen en verraad doorkruisen in Californië. Colin Farrel is Ray Velcoro, een rechercheur op de rand van de wet in de stad Vinci, in de regio van Los Angeles. Vince Vaughn speelt Frank Semyon, een crimineel en ondernemer die dreigt zijn levenswerk te verliezen, terwijl zijn vrouw en trouwste bondgenoot (Kelly Reilly) worstelt met zijn keuzes en die van haarzelf. Rachel McAdams is Ani Bezzerides, een rechercheur van de Ventura County Sherrif die zich vaak lijnrecht tegenover het wetsysteem vindt. Taylor Kitsch speelt Paul Woodrugh, een oorlogsveteraan een motoragent voor de Highway Patrol die een misdaad ontdekt wat drie groepen wetsdienaars bij elkaar brengt, samen met meerdere criminele samenzweringen en miljarden dollars.

True Detective 2 is, net als de eerste serie, geschreven door Nic Pizzolatto. In tegenstelling tot vorig jaar kent dit seizoen echter meerdere regisseurs. Justin Lin, bekend van de Fast & Furious-filmserie en executive producer van de tv-serie Scorpion, regisseert de eerste twee afleveringen. Cary Fukunaga, regisseur van het eerste seizoen, is nog wel betrokken als producer. De achtdelige serie zal starten in de tweede helft van juni.

Engeland geplaagd door smog

Grote delen van Engeland worden vrijdag geplaagd door smog. In vrijwel het hele land is sprake van ernstige luchtvervuiling, in het zuidoosten oplopend tot zeer ernstig, zei het ministerie voor milieu. Mensen met hart- en longkwalen of astma is aangeraden zich niet bovenmatig in te spannen.

Saharastof uit Noord-Afrika is de grote boosdoener, zegt geograaf Steven Godby van Nottingham Trent University. Dat stof wordt opgetild door een noordelijke luchtstroom en kan enorme afstanden overbruggen. Uiteindelijk dalen de stofdeeltjes onder andere op de Britse eilanden weer neer. Gecombineerd met uitlaatgassen ontstaat vervolgens op heiige dagen smog.

In Londen gingen gezichtsbepalende gebouwen als de Tower Bridge en de Houses of Parliament schuil achter een waas. Weervoorspellers verwachten dat de smog zaterdag door de aanvoer van schone lucht vanaf de Atlantische Oceaan afneemt.

Duitsland wil 100 extra tanks paraat hebben

Het aantal tanks dat de Duitse strijdkrachten onmiddellijk kunnen inzetten, moet fors omhoog met het oog op de crisis in Oekraïne. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. Er worden daarom honderd tweedehands tanks van het type Leopard 2 aangeschaft die vanaf 2017 zullen worden gemoderniseerd.

Dan zijn er 328 tanks van dit type paraat. In de plannen voor de Bundeswehr was eerder sprake van 225 onmiddellijk inzetbare Leopard 2-tanks. Het zijn gevaartes tot 65.000 kilo zwaar die en snelheid van 70 kilometer per uur kunnen halen.

Nederland heeft geen Leopard 2-tanks meer. Die zijn enkele jaren geleden aan Finland verkocht.

Duitsland wil 100 extra tanks paraat hebben
Duitsland wil 100 extra tanks paraat hebben (Foto: ANP)

Toeschouwer wilde Ferrari besturen

De toeschouwer die vrijdag met gevaar voor eigen leven het racecircuit van Shanghai overstak tijdens de trainingen van de Formule 1, wilde graag zelf in een Ferrari rijden. De Chinese man zwaaide met zijn toegangsbewijs en liep linea recta naar de garagebox van de Italiaanse renstal. Daar wisten stewards de 'indringer' te overmeesteren.

De man rende op het rechte stuk bij start en finish de baan over, terwijl de auto's al op volle snelheid bezig waren aan de tweede training voor de Grand Prix van China, die zondag wordt verreden. Kort nadat hij over het muurtje bij de pitstraat was geklauterd, kwam een bolide met 260 kilometer per uur voorbij geraasd.

Het circuit heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt om nieuwe incidenten te voorkomen.

De man steekt over terwijl de vrije training in volle gang was (Bron: YouTube)

Oefenduel hockeyers op verzoek geschrapt

Op verzoek van een aantal clubs heeft de hockeybond de oefenwedstrijd van de nationale mannenploeg dinsdag tegen België vanwege het drukke programma geschrapt. Oranje zou het bij Upward in Arnhem opnemen tegen de Belgen.

De hoofdklasse nadert zijn slot en er zijn nog zes clubs in de race voor de vier tickets voor de play-offs. De oefenwedstrijd zou worden gevolgd door twee competitiewedstrijden op vrijdag 17 april en zondag 19 april. Na overleg met de Belgische hockeybond is het oefenduel uit het programma gehaald.

Weer paar spullen slachtoffers MH17 gevonden

Nederlandse experts hebben vrijdag in Oost-Oekraïne weer enkele persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de ramp met de MH17 gevonden, waaronder een fototoestel en een ketting. Dat gebeurde tijdens een bezoek dat de Nederlanders aan de crashsite brachten.

De brandweer in Torez heeft bovendien een paspoort aan hen overhandigd dat op de rampplek was gevonden en daarna was ingeleverd, zei een woordvoerster van Defensie.

Het is volgens haar nog niet bekend op welke dag het bergingsteam volgende week weer naar het rampgebied gaat om de laatste menselijke resten, persoonlijke bezittingen en brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines te verzamelen. Dat is mede afhankelijk van de veiligheidssituatie. Een klein Nederlands team van Defensie en politie heeft vrijdag in Donetsk al wel voorbereidingen getroffen voor de missie en gesproken met de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

V&D zegt huurcontract voor pand Den Helder op

V&D zegt het huurcontract voor zijn warenhuis in Den Helder op. De keten hoopt op deze manier druk te zetten op de dwarsliggende verhuurder Komen Vastgoed, om deze te bewegen in te stemmen met minder huur. Dat heeft een woordvoerder van V&D bevestigd, na berichtgeving van RTL Z.

V&D ligt al langer overhoop met het vastgoedbedrijf, dat onlangs ook al tevergeefs faillissement aanvroeg voor V&D om de huurkorting van het warenhuis te dwarsbomen. De zegsman benadrukt dat het gaat om een stap in het onderhandelingsproces. "We hebben helemaal niet de intentie om weg te gaan uit Den Helder."

Het opzeggen van het contract betekent overigens dat V&D pas over een kleine twee jaar weg is uit het gebouw. Er geldt een lange opzegtermijn. Mogelijk slagen beide partijen erin om voor het zover is nieuwe afspraken te maken. Anders gaat V&D volgens de woordvoerder op zoek naar een andere locatie in de stad.

Komen Vastgoed is één van de pandbazen die niet meedeed aan de overeenkomst die V&D eerder dit jaar met het merendeel van zijn verhuurders sloot over het verlagen van de huur.

Kabinet: niet meer openheid over naheffing EU

Het kabinet weigert documenten vrij te geven over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland vorig najaar van de Europese Commissie kreeg en vervolgens voor het einde van het jaar betaalde. Dat blijkt uit een brief van de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Vooral het CDA eiste dat het kabinet vertrouwelijke correspondentie met de Europese Commissie openbaar zou maken. Maar het kabinet vindt dat onwenselijk, de correspondentie tussen Den Haag en Brussel moet vertrouwelijk blijven.

'Snel plan voor steun van gemeente aan FC Twente'

De gemeente Enschede hoopt binnen een week met een concreet voorstel te komen voor (financiële) steun aan de noodlijdende eredivisieclub FC Twente. Dat heeft wethouder Eelco Eerenberg (financiën) vrijdag tegen het ANP gezegd.

Eerenberg laat weten dat het voorstel eerst goed wordt afgestemd met de leiding van FC Twente voordat de gemeente ermee naar buiten komt. Hij wilde niet kwijt hoe de steun aan de voetbalclub er kan uitzien.

"Als wij steun gaan geven aan FC Twente moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan", zegt Eeerenberg. "Het mag de gemeenschap geen geld kosten. En het plan moet ook aan de Europese regels voldoen. Ik heb geen zin om naar Brussel te reizen om daar een moeilijk uitlegverhaal te vertellen. En uiteraard moet ook de gemeenteraad ermee instemmen."

Angelina en Brad adopteren niet uit Syrië

Angelina Jolie en Brad Pitt zullen geen kind uit Syrië adopteren. Bronnen rond het beroemde paar zeggen tegen People dat geruchten hierover absoluut niet waar zijn.

Het koppel heeft zes kinderen. Op de vraag of ze in de toekomst meer kinderen wil, antwoordde Jolie in december nog ontkennend. "Maar alles kan morgen veranderen, dus ik weet het niet", zei de actrice destijds.

Angelina Jolie heeft onlangs haar eierstokken en eileiders operatief laten verwijderen. De 39-jarige actrice koos voor de ingreep toen artsen een beginstadium van kanker vermoedden.

Simon Cowell: Zayn Malik heeft tijd nodig

Platenbaas Simon Cowell weet nog niet of hij Zayn Malik een contract als soloartiest aanbiedt, nu hij vertrokken is bij One Direction. "Hij is een fantastische zanger, maar hij heeft wat tijd alleen nodig, om een normale jongen van 22 te zijn", zei Cowell tegen Sugar Scape.

Cowell ziet de toekomst van One Direction als viertal zonnig in. "We hebben altijd gehoopt dat One Direction lang samen zou blijven en volgens mijn gevoel is dat nog steeds zo. Ze zijn gewoon te goed om nu te stoppen."

De platenbaas ontkent verder geruchten dat er ruzie was tussen Zayn en de andere vier bandleden. "Je kunt niet zo lang samenwerken als je geen vrienden bent."

Prinses Viktória helpt Save the Children

Kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft prinses Viktória de Bourbon de Parme benoemd tot beschermvrouwe. Viktória volgt in die functie prinses Juliana op, de grootmoeder van haar echtgenoot prins Jaime. Juliana stond in 1980 aan de wieg van Save the Children in Nederland en was tot haar overlijden erevoorzitter van de kinderrechtenorganisatie.

Prinses Viktória zal zich in gaan zetten voor de rechten van kinderen wereldwijd, zo laat Save the Children weten. Prinses Viktória: "Ik ben zelf vorig jaar moeder geworden en realiseer me sindsdien nog meer hoe kwetsbaar kinderen zijn. Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, die zowel noodhulp als structurele hulp verleent in ruim 124 landen. Het is voor mij een grote eer dat ik dit werk mag ondersteunen."

Ter voorbereiding op haar nieuwe functie reisde de in Hongarije geboren prinses Viktória naar sloppenwijken in India. Prinses Viktória: "De reis naar India heeft mij diep geraakt. De leefomstandigheden in de sloppenwijken zijn zwaar. Kinderen zijn ondervoed, gaan niet naar school en worden geconfronteerd met bedreigende situaties. De projecten die we hebben bezocht, pakken al deze verschillende problemen aan. Het was mooi om te zien dat met aandacht voor gezondheid, scholing en veiligheid de ruimte ontstaat voor de kinderen om zichzelf te ontwikkelen."

Libanese politie doodt prominente moslimextremist

De prominente Libanese moslimextremist Osama Mansour is omgekomen in een vuurgevecht met de politie. Ook een kompaan van Mansour liet het leven. Twee agenten raakten bij de schotenwisseling gewond.

De politie was donderdagavond in de havenstad Tripoli op zoek naar sjeik Khaled Hoblos, een radicale geestelijke, maar stuitte op Mansour en een kornuit. Die probeerde te beletten dat de politie Hoblos zou arresteren. Daarop volgde een vuurgevecht, dat eindigde met de dood van het tweetal. Mansour droeg volgens de politie een bomgordel.

Mansour werd in Libanon gezocht voor onder meer enkele aanvallen op het Libanese leger. Hij is een naaste compagnon van de voortvluchtige Shadi Mawlawi, de meest gezochte terreurverdachte van het land.

Tekenaar hakenkruisen Amstelveen opgepakt

De politie heeft donderdag een 26-jarige man opgepakt voor het aanbrengen van hakenkruisen in liften in Amstelveen. Bij zijn aanhouding had hij de viltstift nog in zijn zak, liet de politie vrijdag weten.

De gemeente Amstelveen reageerde eerder in de week geschokt na het nieuws dat de lift en de hal van een verzorgingshuis met hakenkruisen waren beklad. Ook andere liften in de stad waren de afgelopen tijd besmeurd met het nazisymbool. Enkele weken geleden werden in Amstelveen 'anti-Jodenstickers' op winkelruiten geplakt.

De aangehouden man uit Nieuw-Vennep werd getraceerd 'na intensief speurwerk'. Hij heeft bekend dat hij op zes plekken in liften hakenkruisen heeft getekend. Zijn motief is niet bekend. De gemeente nam de zaak hoog op omdat de stad een grote Joodse gemeenschap heeft.

Van Gelder laat zich nooit ontmoedigen

Zes jaar nadat hij in Lausanne zijn laatste Europese titel veroverde gaat Yuri van Gelder komende week in Montpellier een nieuwe poging doen zijn erelijst verder uit te breiden. De ringenturner zat er vaak dichtbij, de verschillen waren soms minimaal, maar hij liet zich nooit ontmoedigen. Zelfs niet toen bondscoach Mitch Fenner hem afgelopen najaar passeerde voor de wereldtitelstrijd in het Chinese Nanning.

"Het was slikken en doorgaan", vertelt Van Gelder in Beekbergen tijdens een persmoment. De Brabander, in 2005 in Melbourne de beste van de wereld was aan de ringen, werd het slachtoffer van blessureleed binnen de nationale selectie. Het teamresultaat stond voorop en met het ontbreken van Bart Deurloo en de twijfelachtige inzetbaarheid van Boudewijn de Vries was er geen plaats voor de beperkt inzetbare ringenspecialist. Van Gelder leek destijds zijn tong af te moeten bijten. "Ik heb dat besluit met respect behandeld", zegt hij een half jaar later. "We zijn bezig de droom om met een team naar de Spelen te gaan te realiseren."

Maar toch, het was weer een gemiste kans op internationaal succes. "Ik had een heel traject afgestemd op dat toernooi. Ik had aan alle kwalificatie-eisen voldaan en dan hoor je twee weken van tevoren dat je niet mag." Het deed zeer maar Van Gelder kwam van diepere dalen terug. Al werd hij nooit meer de succesvolle turner van voor zijn dopingschorsing met een wereldtitel, drie Europese titels en meer dan 25 zeges in wereldbekerwedstrijden op zak.

Van Gelder laat zich nooit ontmoedigen (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Van Gelder laat zich nooit ontmoedigen (PRO SHOTS/Jan Kanning)

De laatste jaren ging het op beslissende momenten net mis of waren de verschillen miniem. Bij de EK van 2013 was de marge tussen nummer 7 Van Gelder en de gedeeld kampioenen Igor Radivilov uit Oekraïne en de Fransman Samir Ait Said een tiende punt. Bij de WK in Antwerpen (2013) hielden twee minuscule pasjes na de afsprong hem van het podium. In Sofia gokte hij vorig jaar door te kiezen voor zijn moeilijke afsprong, een dubbelstrek salto met schroef. Een val bracht hem op de achtste plaats.

Samen met coach Bram van Bokhoven bedacht hij een nieuwe oefening. Met een combinatie van twee zwaaielementen halverwege die hem aan het einde van zijn oefening wat meer lucht moet geven. En met een afsprong die minder kans op puntenaftrek bij juryleden moet geven. "Het moet geen discussiepunt meer zijn. Het is een oefening met een uitgangswaarde van 6,8. De toppers zitten allemaal tussen de 6,6 en 6,9. Het gaat nu om de perfectie in de uitvoering."

Voor het eerst dit jaar 20 graden in het land

Voor het eerst dit jaar zijn in ons land temperaturen van 20 graden gehaald. Dat gebeurde vrijdagmiddag om 13.30 uur in Eindhoven en Maastricht, meldden Weerplaza en Weeronline.

Als ook in De Bilt de 20 graden wordt bereikt, is de eerste officiële warme landelijke dag van 2015 een feit. "Het is daar nu 17 graden. De temperatuur kan de komende paar uur nog wat oplopen, maar eerlijk gezegd betwijfel ik of we dat gaan halen", aldus een woordvoerder van Weerplaza.

De hoogste temperatuur van dit jaar was tot dusver op 9 maart. Toen haalde het kwik in het zuiden 18,6 graden.

Het koelst is het tot nu toe op de Wadden. Op Vlieland is het kwik nog niet hoger uitgekomen dan ruim 11 graden.

Geen scheepvaart op Linge wegens oliespoor

De binnenvaart kan zeker tot zaterdagmorgen niet over de Linge varen. Ook vissen en varen in particuliere bootjes wordt afgeraden door waterschap Rivierenland. Reden is dat donderdag tussen Gellicum en Heukelum uit een baggerschip dieselolie is gelekt over een lengte van ruim honderd meter.

Het schap is vrijdag samen met brandweer, politie, Rijkswaterstaat en verschillende gemeenten bezig om de dieselolie op te ruimen. Daarvoor zijn de Linge en de zijriviertjes tussen Heukelum en Asperen afgesloten. Er is geen doorgaande beroepsscheepvaart mogelijk.

Het olielek werd van donderdag op vrijdag ontdekt doordat omwonenden een sterke diesellucht roken. Er zijn vrijdag nog steeds klachten over stank. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid volgens de gemeente Geldermalsen. Over de schade kan het waterschap nog niets zeggen.

Tientallen dolfijnen aangespoeld op strand Japan

Ongeveer honderdvijftig dolfijnen zijn vrijdag aangespoeld op een strand bij de Japanse stad Hokota. De dolfijnen zijn gestrand over een afstand van zo'n tien kilometer en vrijwilligers proberen uit alle macht de dieren te redden.

Sommige dolfijnen waren nog in leven toen ze aanspoelden, maar stierven korte tijd later. Op televisiebeelden is te zien dat mensen emmers water over de dieren gieten en zelfs bedekken met natte handdoeken om de dieren voor uitdroging te behoeden. Niet alleen vrijwilligers helpen de dieren naar de zee, ook de kustwacht en de gemeente hebben mensen ingezet. Drie dieren werden door de kustwacht terug naar zee gebracht.

Miami Heat verspeelt voorsprong tegen Bulls

De basketballers van Miami Heat hebben donderdag (lokale tijd) een kostbare nederlaag geleden in de strijd om een plek in de play-offs. De ploeg verspeelde tegen Chicago Bulls een voorsprong van negentien punten en en ging voor eigen publiek met 89-78 onderuit.

De Heat heeft nog één overwinning minder dan Brooklyn Nets en Boston Celtics, de nummer zeven en acht in de tussenstand. Het team uit Miami heeft in het reguliere seizoen nog drie wedstrijden op het programma. De beste acht teams kwalificeren zich. De Bulls zijn al zeker van de play-offs.

Stephen Curry was de uitblinker bij de wedstrijd tussen Golden State Warriors en Portland Trail Blazers. Met 45 punten had hij een groot aandeel in de winst van de Warriors. Hij bracht zijn aantal driepunters in een seizoen op 273 en verbeterde het record dat hij twee jaar geleden op 272 had gebracht. Golden State won de wedstrijd met 116 -105.

'Een derde huishoudens bouwt te weinig op'

Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens (30 procent) heeft na pensionering een inkomen van minder dan 70 procent van het huidige inkomen. Deze groep bestaat vooral uit zelfstandigen en gescheiden mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, een kenniscentrum op het gebied van pensioenen.

Dat 30 procent een 'ontoereikend pensioen' zal hebben, betekent volgens de onderzoekers niet dat de armoede onder ouderen toeneemt. Die is in Nederland laag en zal laag blijven, omdat de AOW op zich voldoende is om in de belangrijkste levensbehoeften te voorzien. Nederland steekt wat dat betreft gunstig af tegenover landen als Frankrijk en de Verenigde Staten.

Tegenover de groep die te weinig spaart of kan sparen, staat een kwart van de huishoudens dat 'te veel' spaart. Deze mensen hebben straks als gepensioneerden een hoger netto-inkomen dan hun huidige inkomen.

Resident Evil 5 heeft weer splitscreen

Veel fans hebben geklaagd dat er geen splitscreen meer is in de Steam-versie van Resident Evil 5. Na alle klachten heeft Capcom besloten de fans tegemoet te komen.

Resident Evil 5

Fans hebben voor de pc-versie van Resident Evil 5 een mod gemaakt waarmee je op de bank met een vriend of vriendin kon gamen. Deze versie draaide onder Games for Windows Live, maar deze dienst dreigde weg te vallen. Capcom besloot toen Resident Evil 5 over te zetten (port) naar Steam. Bij de heruitgave van het spel is er code verwijderd waar de mod op was gebaseerd. Volgens Capcom was dit niet te vermijden omdat Resident Evil 5 naast de port naar Steam ook de extra DLC genaamd Untold Stories kreeg.

Capcom heeft nu de ‘originele’ Games for Windows Live versie weer beschikbaar gemaakt voor degenen die dat willen. Het wordt niet officieel ondersteund dus als er iets mis gaat met je game dan is dat allemaal op eigen risico.

Stappenplan, op eigen risico te volgen:

  1. Maak een backup van je savegame. Deze is hier te vinden: C:\Gebruikers\{JeNaam}\Documenten\CAPCOM\RESIDENT EVIL 5 of onder Mijn documenten\CAPCOM\RESIDENT EVIL 5\.
  2. Ga naar je Steam Bibliotheek en zoek Resident Evil 5.
  3. Rechtermuisklik op de titel in de linkerkolom en selecteer “Eigenschappen”.
  4. Ga naar het tabblad “Bèta’s”.
  5. Bij het eerste menu waar staat “Kies de beta waaraan je mee wilt doen” selecteer je"original - Original GFWL version".
  6. Steam gaat nu de vorige versie downloaden en installeren. Geef het wat tijd.
  7. Je kunt nu je mods weer installeren, zoals je dat eerder deed.
  8. Start Resident Evil 5.

VN dringen aan op politieke oplossing Syrië

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft donderdag de speciale gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, opdracht gegeven nieuw leven te blazen in een politiek proces dat een einde moet maken aan de crisis in Syrië. De opdracht aan De Mistura is een duidelijk teken dat een eerder plan om de strijd in enkele belangrijke steden te 'bevriezen', is mislukt. De Mistura is al derde gezant die zich buigt over de oorlog in Syrië, die al bijna een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost.

Vorige maand kreeg De Mistura van Ban opdracht om met de leden van de Veiligheidsraad, regeringen in de regio en Syrische partijen in overleg te gaan. De bedoeling was dat hij enkele elementen zou uitwerken uit de routekaart voor Syrië die in 2012 werd opgesteld in Genève. Een van de elementen is het oprichten van een overgangsregering. Er is echter nog altijd geen overeenstemming over de manier waarop dit vorm moet krijgen, omdat een van de vereisten is dat de Syrische president Bashar Assad aftreedt.

De Mistura is volgens een bron bij de VN van plan om nieuwe gesprekken te gaan voeren die voortborduren op eerder gespreksrondes in Moskou en Caïro. Vooralsnog lijkt De Mistura niet van plan te zijn een nieuwe vredesconferentie in Genève te organiseren. Op 24 april brengt De Mistura verslag uit in de Veiligheidsraad.

Friesland: 10 miljoen voor schade muizenplaag

De provincie Friesland wil 10 miljoen euro vrijmaken voor veehouders die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag en niet meer bij hun bank kunnen aankloppen. Ongeveer 750 boeren zijn getroffen door de knaagdiertjes die de afgelopen winter duizenden hectares grasland hebben kapot gevreten.

De veehouders moeten vaak forse investeringen doen om het grasland weer productief te krijgen en ook moeten ze extra voer bijkopen voor hun vee. Vaak gaat het om tienduizenden euro's per boer. Mogelijk honderden van hen kunnen dat niet betalen en ook niet rekenen op extra krediet van de bank.

Om te voorkomen dat die bedrijven failliet gaan, wil de provincie de veehouders een lening tegen gunstige voorwaarden geven tot een maximum van 120.000 euro per boer. Het geld komt pas echt vrij als 'Brussel' heeft bepaald dat het dan niet gaat om ongeoorloofde staatssteun.

Rodman viert verjaardag met pornosterren

Dennis Rodman is van plan zijn 54e verjaardag groots te vieren. De voormalige basketballer heeft een aantal pornosterren uitgenodigd voor een feest in een stripclub in Las Vegas.

Volgens TMZ zullen de bekende pornoactrices Katie Morgan, Tasha Reign en Teadan Presley van de partij zijn. Rodman heeft een privégedeelte van de club Sapphire afgehuurd. Kaarten voor zijn feest zijn te koop voor 250 dollar (234 euro) per persoon.

Scholen moeten zittenblijven voorkomen

Scholen moeten meer doen om het aantal zittenblijvers te verminderen. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs in een vrijdag uitgebracht rapport over het voortgezet onderwijs. Volgens de inspectie is in Nederland het aantal zittenblijvers (5,8 procent) vergeleken met andere landen hoog.

Scholen kunnen meer maatwerk bieden, zoals een speciaal lesaanbod voor leerlingen die dreigen te blijven zitten, vindt de onderwijsorganisatie.

Het ligt volgens de meeste scholen in eerste instantie aan de leerling als hij of zij het schooljaar moet overdoen. 'Slechts' een derde van de scholen kijkt naar zichzelf en naar de kwaliteit van de eigen lessen als er leerlingen blijven zitten, constateert de inspectie.

Uit het rapport blijkt ook dat bijna de helft van de scholen twijfelt over het nut van zittenblijven.

Wisgerhof: "FC Twente komt erbovenop"

Peter Wisgerhof is de succesvolste aanvoerder die FC Twente ooit heeft gekend. Hij won de titel, de beker en de Johan Cruijff Schaal met de club, die nu in zware financiële nood verkeert. "Ik zie deze teloorgang natuurlijk met lede ogen aan. Ik ben nog steeds betrokken bij de club en het is dramatisch als je dan hoort dat mensen die er al jaren werken, die het gezicht zijn van de club, op straat komen te staan", zegt de oud-verdediger, die vijfenhalf jaar speelde bij Twente.

Maar de club komt erbovenop, dat gelooft Wisgerhof zeker: "FC Twente is een te mooie club om kapot te laten gaan. Het is nu duidelijk hoe het zit en het zal even duren, maar het komt weer goed. De achterban van de club is groot en goed, die loopt niet weg. Ik ben ook blij met de reacties van de supporters, die er blijk van geven dat ze de club blijven steunen. Ook nu nog, na al dat slechte nieuws en de twee recente pijnlijke nederlagen."

Peter Wisgerhof en Joop Munsterman in betere tijden (PRO SHOTS/Peter Lous)
Peter Wisgerhof en Joop Munsterman in betere tijden (PRO SHOTS/Peter Lous)

In zijn actieve periode had Wisgerhof geen notie van de financiële perikelen: "Je bent dan zo met het voetbal bezig, dan ontgaan de randzaken je toch vaak. Bovendien ging het natuurlijk in sportief opzicht geweldig met de club. We werden kampioen, speelden Champions League. Het geld rolde binnen."

Pas nadat hij eind vorig seizoen stopte en in een nieuwe rol bij Twente terecht kwam, kreeg hij door dat het financieel niet zo goed ging. "Geleidelijk aan werd duidelijk hoe groot de problemen zijn, maar ik zal me niet uiten over de schuldvraag. Daarvoor ken ik de cijfers niet en op basis van berichten uit de media maak ik geen verwijten. Ik heb voorzitter Joop Munsterman leren kennen als een plezierig mens met wie ik altijd goed contact heb gehad. Hij heeft ook de club het kampioenschap gebracht."

Wisgerhof blijft nu met opzet even op de achtergrond. "Ik weet niet precies wat er met mij gebeurt. Ik ben er nu op wedstrijddagen in een rol van ambassadeur die de sponsors ontvangt. Maar ik voel nu niet de behoefte de club lastig te vallen bij deze ellende. Ik heb mijn eigen bedrijf en ben niet afhankelijk van Twente. Voor mensen die al jaren bij de club werken is het veel vervelender. Ik heb ook medelijden met directeur Gerald van den Belt, die al die moeilijke beslissingen moet nemen."

Opmars roebel zet door

De Russische roebel is bezig aan stevige comeback. De munt werd dit jaar al bijna 20 procent meer waard en bereikte vrijdag de hoogste waarde ten opzichte van de dollar sinds december vorig jaar.

Dankzij de opmars van de afgelopen maanden is de roebel dit jaar wereldwijd de sterkst presterende munt ten opzichte van de dollar. Daarmee vormen de eerste maanden van 2015 het tegenovergestelde beeld van de tweede helft van 2014. Daarin verloor de munt razendsnel aan waarde, door de grote zorgen over de crisis in en rond Oekraïne en de daling van de olieprijs.

De recente opmars is mede te danken aan de ontwikkeling van de olieprijs, die de afgelopen tijd in rustiger vaarwater is gekomen. De zorgen over de Russische economie zijn echter nog niet verdwenen. Die krimpt dit jaar naar verwachting met circa 4 procent.

Wijnverkoop daalt opnieuw

Vorig jaar is er opnieuw minder wijn verkocht in Nederland, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). In totaal werd iets meer dan 368 miljoen liter verkocht, een daling met 1 procent ten opzichte van 2013. In dat jaar daalde de wijnverkoop voor het eerst in twintig jaar, en wel met 6 procent tot 372 miljoen liter.

Volgens de brancheorganisatie is de dalende trend grotendeels het gevolg van het accijnsbeleid van de Nederlandse overheid, waardoor consumenten steeds vaker de grens overgaan om wijn te kopen. Dat gebeurt vooral in Duitsland. De wijnhandelaren ageren al langer tegen de in hun hoge ogen te hoge accijnzen.

Wijnverkoop daalt (Foto: Novum)
Wijnverkoop daalt (Foto: Novum)

Bussemaker: nu geen extra geld voor cultuur

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft de komende twee jaar geen extra geld voor cultuur. "Ik heb niet meer geld dan in het regeerakkoord is bepaald", zei ze vrijdag voor de ministerraad.

Bussemaker reageerde op vragen over een advies van de Raad voor Cultuur eerder deze week. De raad adviseert het kabinet vanaf 2017 jaarlijks 30 miljoen extra te steken in cultuur. Bussemaker zal in juni uitgebreid reageren op het advies, maar wijst er wel op dat dat zich dus richt op een volgende kabinetsperiode. Zij heeft de komende jaren in elk geval geen geld om de budgetten structureel te verhogen.

Nieuw gemeentehuis Waalre toch op oude plek

Het nieuwe gemeentehuis van Waalre komt wellicht toch op de plek van het afgebrande gemeentehuis. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de locatiekeuze te heroverwegen en te kiezen voor de pittoreske plek van het oude monumentale gemeentehuis in de bossen tussen Aalst en Waalre.

Vanwege de emotionele waarde van het oude raadhuis wordt voorgesteld om resterende elementen in te passen in de nieuwbouw. Enkele gevels van het oude gemeentehuis staan nog overeind.

Het monumentale gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest door een aanslag. Er reden twee auto's naar binnen en het gemeentehuis brandde uit. De aanslag is nooit opgehelderd.

Nieuwbouw op de oude plek kost ten minste 9 miljoen euro, volgens het voorstel. De gemeenteraad vergadert op 21 april over het plan. De nieuwbouw kan nog wel even duren. Naar verwachting kan er pas volgend jaar een architect aan de slag.

Nieuw gemeentehuis Waalre toch op oude plek (Foto: Novum)
Nieuw gemeentehuis Waalre toch op oude plek (Foto: Novum)

League of Legends Worlds dit keer in Europa

League of Legends World Championship is later dit jaar weer en dit keer is het de beurt aan Europa. De vier plaatsen zijn Berlijn, Brussel, London en Parijs. Het gaat om de groepswedstrijden, kwartfinales, halve finales en de finale. Dus mocht je er heen willen met vrienden wees er snel bij want die kaarten zijn meestal snel uitverkocht.

Group Stages: October 1-4 and October 8-11 - Le Dock Pullman, Paris
Quarterfinals: October 15-18 - SSE Arena Wembley, London
Semifinals: October 24-25 - Brussels Expo, Brussels
Finals: October 31 - Mercedes-Benz Arena (currently O2 World - Berlin)

lol
lol

'Ahold moet verantwoordelijkheid nemen in VS'

Ahold moet zijn verantwoordelijkheid als groot winkelbedrijf nemen en zich aansluiten bij het Amerikaanse Fair Food-programma (FFP), dat al door veel grote Amerikaanse bedrijven wordt gesteund. Dat stellen vakbond FNV en enkele andere organisaties in een open brief aan het supermarktconcern, die vrijdag is gepubliceerd.

Binnen het FFP werken telers, landarbeiders en winkelbedrijven samen aan een fatsoenlijke beloning en bejegening van veldarbeiders, stellen de organisaties. Daarmee biedt het volgens hen een 'garantie' tegen structurele uitbuiting bij toeleveranciers aan de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie. Grote bedrijven als McDonalds, Burger King en Wal-Mart werken inmiddels mee aan het FFP.

Ahold, dat ook in de VS veel supermarkten bezit, doet nog niet mee. Het bedrijf liet vrijdag wel weten in gesprek te zijn over eventuele deelname. Over de inhoud van die gesprekken kon een woordvoerder echter niets melden.

CNV: akkoord over cao voor grondpersoneel KLM

De vakbonden en KLM hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor grondpersoneel. Dat maakte CNV Vakmensen bekend.

"Het CNV heeft afgedwongen dat er tot 2020 geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden bij de gronddivisies van de luchtvaartmaatschappij", liet de bond weten. Toch spreekt een CNV-woordvoerder over een 'cao van inleveren'. Zo wordt onder meer afgezien van structurele loonsverhoging.

Het akkoord is nog niet definitief. Zo mogen de leden van CNV zich later deze maand nog uitspreken over het onderhandelingsresultaat. Ook moet er nog een akkoord komen tussen KLM en het cockpit- en cabinepersoneel, die ook cao-onderhandelingen voeren. "Daarom roepen wij hen op ook snel tot een akkoord te komen zodat de cao definitief kan worden", aldus de bond.

CNV: akkoord over cao voor grondpersoneel KLM (Foto: Novum)
CNV: akkoord over cao voor grondpersoneel KLM (Foto: Novum)

Prinses Ariane jarig

De jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is jarig. Prinses Ariane wordt vrijdag acht.

Ariane Wilhelmina Máxima Ines kwam op 10 april 2007 ter wereld in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Ze woont met haar zussen en ouders in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze gaat naar de Openbare Bloemcampschool.

Ze is de derde in de lijn van troonopvolging. Haar oudste zus Amalia is in december elf geworden, prinses Alexia wordt in juni tien.

De drie prinsesjes doen later deze maand mee met Koningsdag. De koninklijke familie bezoekt dan Dordrecht.

Werkstraf voor wapenbezit juwelier Deurne

Juwelier Willy S. uit Deurne is vrijdag veroordeeld voor wapenbezit. Het gaat onder andere om het pistool waarmee vorig jaar in zijn winkel twee overvallers werden doodgeschoten.

De rechtbank in Den Bosch legde honderd uur werkstraf op plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Er was tegen hem tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist.

De echtgenote van de juwelier opende het vuur op de overvallers toen haar man werd aangevallen. De vrouw wordt niet vervolgd voor de dood van de overvallers omdat ze haar man mocht verdedigen tegen de aanval, aldus het Openbaar Ministerie.

Eergisteren werd een handlanger van de twee omgekomen overvallers veroordeeld tot drie jaar cel voor zijn aandeel in de voorbereiding.

Mensen onwel door stank in tunnel Arnhem CS

Zes mensen zijn vrijdagmorgen onwel geworden door een vreemde lucht in een tunnel onder het centraal station in Arnhem. Ambulancepersoneel onderzoekt de slachtoffers, terwijl de brandweer een meetploeg heeft ingeschakeld om vast te stellen waar de stank vandaan komt. Mogelijk zijn bouwwerkzaamheden de oorzaak, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De tunnel onder de perrons is afgesloten door de brandweer. Ook een aantal winkels in de tunnel zijn even gesloten.

Artsen zijn nog altijd slecht bereikbaar

Het is nog altijd moeilijk om telefonisch in contact met een huisarts te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Van de gebelde artsen was 19 procent telefonisch niet bereikbaar. Bij 14 procent werd de telefoon niet binnen twee minuten beantwoord.

Bij een vergelijkbaar onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2010 was 58 procent van de huisartsen bereikbaar binnen twee minuten. In het vrijdag gepresenteerde onderzoek geldt dat voor 66 procent van de artsen. Volgens de normen van het ministerie van Volksgezondheid en de IGZ moet iemand die zijn huisarts belt binnen twee minuten iemand aan de lijn krijgen.

De Consumentenbond stond bij de 510 gepleegde telefoontjes in 3 procent van de gevallen zelfs vijf tot tien minuten in de wacht.

Eis 20 maanden cel en jeugd-tbs voor Anthony

De 16-jarige Anthony uit Rijswijk, die in oktober in Voorburg een klasgenoot doodstak na een ruzie, zou twintig maanden celstraf en jeugd-tbs moeten krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist.

Het slachtoffer, de 15-jarige Wesley, werd tijdens een middagpauze op het Corbulo College in Voorburg in zijn nek gestoken. Hij stierf in het schoolgebouw. Anthony werd jarenlang gepest.

De jongen kreeg het mes van een vriend, die ook terechtstaat. Hij hoort later op de dag zijn strafeis.

EU akkoord met subsidie duurzame energie

Brussel gaat akkoord met de gewijzigde Nederlandse regels voor subsidies voor duurzame energie. Zij druisen niet in tegen de Europese regelgeving over staatssteun.

Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Er komt steun voor het verstoken van biomassa en er komen nieuwe regels voor windenergie die op zee wordt opgewekt. Het gaat erom dat de economie kan draaien met minder uitstoot van kooldioxide.

Het beleid staat in de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Die voorziet in subsidie voor de productie van elektriciteit, gas en warmte uit hernieuwbare bronnen. SDE+ wordt gefinancierd door een belastingverhoging.

Hoger beroep tegen vrijlating doodrijder

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch gaat in beroep tegen vrijlating van een 22-jarige Bosschenaar die wordt verdacht aan het doodrijden van een 26-jarige bromfietser.

Volgens de politie is de 22-jarige automobilist zondagochtend in Den Bosch tijdens het inhalen met hoge snelheid frontaal op de bromfietser gebotst. De man uit Rosmalen kwam om het leven en de bestuurder van de auto reed na het ongeluk door. Hij werd later op de dag door de politie opgespoord en aangehouden.

Of hij had gedronken is niet meer vast te stellen. Een blaastest had geen zin meer en een bloedonderzoek weigerde de verdachte. De rechter-commissaris liet de man woensdag vrij. Het OM is het daar niet mee eens, aldus een woordvoerster vrijdag.

Marokkaanse bus vol jonge sporters verongelukt

Een bus vol jonge sporters is vrijdagochtend vroeg in Marokko frontaal op een vrachtwagen gebotst. Het ongeval in de buurt van de zuidelijke stad Tan-Tan kostte 31 mensen het leven, aldus staatspersbureau MAP. Er zouden negen gewonden zijn gevallen.

De bus vervoerde een groep sporters uit de noordelijke stad Bouznika en Laayoune, een stad in de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara.

Lastigste gevangene België op vrije voeten

De 'lastigste gevangene' van België komt weer op vrije voeten. Het is de jongste ontwikkeling in het juridisch steekspel rond Farid Bamouhammad, bijgenaamd Le Fou (De Gek).

Brusselse rechters besloten hem te laten gaan, meldden Vlaamse media vrijdag. In de cel kan de man niet worden behandeld voor zijn gezondheidsproblemen. Onlangs hadden rechters in Luik nog gesteld dat hij terug moest naar de gevangenis. Eind vorig jaar was Bamouhammad na een hongerstaking vrijgekomen omdat zijn gezondheid was verslechterd. De Belgische minister van Justitie vond die vrijlating maar niets en uitte ook twijfels over de procedures.

De spraakmakende Bamouhammad werd in 1985 veroordeeld voor doodslag, poging tot doodslag en poging tot ontvoering. Hij werd al ruim 160 keer overgeplaatst. Cipiers die met hem werkten, vinden hem de gevaarlijkste en moeilijkste gedetineerde van België.

1000 asielzoekers in oud hoofdkantoor NAM

In het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandse aardolie Maatschappij (NAM) in Assen komt een asielzoekerscentrum voor duizend vluchtelingen. Dat meldde de gemeente Assen vrijdag. De eerste asielzoekers worden aan het eind van het jaar verwacht.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wilde aanvankelijk 1500 asielzoekers in het kantorenpand huisvesten, maar dat vindt de gemeente Assen te veel. Er is nu een overeenkomst gesloten voor duizend mensen over een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid die met nog eens vijf jaar te verlengen.

De NAM liet eind jaren tachtig, naast het oude complex aan de Schepersmaat, een nieuw hoofdkantoor bouwen. Het voormalige hoofdkantoor stond al enige tijd leeg.

TV5 geeft wachtwoorden weg op tv

De hackers die donderdag de Franse zender TV5 aanvielen gingen vermoedelijk vrij geraffineerd te werk. Voor een vervolgaanval hoefden kwaadwillenden donderdag echter alleen maar de tv te kijken, zo meldden internationale media vrijdag.

In een nieuwsuitzending van de collega's van BFM TV en France Info passeerden items, geschoten op de redactie van TV5. Klaarblijkelijk hebben de medewerkers van de internationale zender moeite om hun wachtwoorden uit hun hoofd te leren, want prominent in de achtergrond sierden Post-its met de inlogcodes de computerschermen op de redacties.

Zo blijkt het password voor het YouTube-account van TV5 'lemotdepassedeyoutube' (het wachtwoord voor youtube) te zijn. En bij BFM TV verschenen twee tikkende handen op een toetsenbord, met daarboven op een briefje duidelijk leesbaar de inlognaam en het bijbehorende wachtwoord van een medewerker.

Happy Badger Studio kondigt nieuwe racegame SmuggleCraft aan

Happy Badger Studio heeft een nieuwe game aangekondigd genaamd SmuggleCraft, wat een nieuw soort racen naar PlayStation 4, Windows, Mac en Linux brengt.

SmuggleCraft is een op missies gebaseerde racegame. De spelers kiezen missies uit die gevuld zijn met illegale smokkelwaar, hoge snelheid achtervolgingen en waardevolle uitbetalingen. Met de beloningen die je krijgt na een missie kun je je schulden aflossen, je hovercraft upgraden of hulp bieden aan de kant van jouw keuze in het sociale conflict dat heerst in de wereld.

Happy Badger Studio verklaart dat geen twee spelers dezelfde ervaring zullen beleven met SmuggleCraft omdat elke racetrack willekeurig gegenereerd wordt, wat dus unieke tracks oplevert voor elke speler. SmuggleCraft komt in de lente van 2016 uit op PlayStation 4, Windows, Linux en Mac.

Ramkraak bij wapenhandel in Kaatsheuvel

Een winkel voor jacht- en schietsport in Kaatsheuvel is in de nacht van donderdag op vrijdag doelwit geweest van een ramkraak.

Een vrachtwagen is naar binnen gereden en daarna in brand gestoken. De winkel verkoopt onder andere vuurwapens. Wat er is meegenomen, wil en kon eigenaar Rob Boom vrijdagochtend nog niet zeggen.

Snookeraars Dott en Ebdon maken geen fout in kwalificatie WK

Over een week begint het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De zestien beste spelers van de wereld zijn gekwalificeerd voor het WK. 128 spelers doen een gooi naar de overige 16 plekken. Een blik op de kwalificatie tot dusver. 

Diverse wereldkampioenen hadden hun eerste partij gewonnen. wereldkampioen van 2006 Graeme Dott won met 10-4 van Scot Mark. Peter Ebon, de beste in 2002, won met 10-6 van Lu Ning. Tweevoudig halve finalist Alan McManus won met 10-5 van Marcus Wasley. 

De meest uitsprekende partij in de eerste ronde tot dus ver is Ken Doherty tegen Reanne Evans. De wereldkampioen van 1997 tegen de huidig en tienvoudig wereldkampioen bij de vrouwen. Evans kreeg een wildcard voor het kwalificatietoernooi en liet zien dat ze goed bij kon blijven. Het was Doherty die uiteindelijk met 10-8 won. Evans probeert de laatste jaren ook mee te doen bij de heren. Tot dusver nog zonder al te veel succes. 

"Ik ben blij dat ik goed tegenstand heb gegeven aan een wereldkampioen en zeer ervaren speler", aldus Evans achteraf. "Het was een moeilijke wedstrijd en ze zorgde ervoor dat ik de hele wedstrijd gefocused heb moeten spelen. Evans is een goede speelster en verdient meer kansen op de tour", aldus een opgeluchte Doherty.

De eerste ronde van de kwalificatie gaat vandaag verder met onder andere snookerlegende Steve Davis tegen Jamie Cope. Jimmy White zal het zaterdag opnemen tegen James Wattana. De snookeraars die in de kwalificatie drie partijen winnen mogen naar het Crucible Theatre, waar het WK wordt gespeeld. Alle uitslagen en het programma van de kwalificatie is hier te vinden. 

Weer puntenaftrek FC Twente

Bij FC Twente moet de gifbeker helemaal leeg. Waren ze vijf jaar geleden nog de beste van Nederland, nu krijgen ze voor de tweede keer in een maand drie punten in mindering.

Technisch directeur Gerard van der Belt zei na de verloren halve finale in de beker al dat hij een nieuwe puntenstraf reeel achtte voor de Tukkers. De ploeg is nog bezig met een nieuw plan van aanpak, het huidige plan van aanpak is te optimistisch. Het nieuwe plan is echter nog niet rond.

Het is de zoveelste tegenslag voor de club. In de competitie staan ze nu elfde met 34 punten. Daarnaast lijken er steeds meer grote problemen aan het licht te komen, zoals het contract van trainer Alfred Schreuder dat tot 2019 zou lopen voor een hoog salaris. Mocht het zover komen dat de club nog een keer gestraft wordt, komt de licentie zelfs in gevaar.

Simpele boer legt uit waarom fraccen een slecht idee is

De man in deze video woont in de staat Nebraska in de Verenigde Staten. Voor die staat zijn vergaande plannen om te gaan fraccen. Dat is het boren naar schaliegas door eerst onder hoge druk water en chemicalien de grond in te spuiten zodat er scheurtjes ontstaan waaruit schaliegas gewonnen kan worden. Uiteraard zal dat ook gepaard gaan met enige verontreiniging. Het probleem zit hem echter in het feit dat bedrijven niet bekend maken welke chemicalieen ze gebruiken bij dit proces. De man in de video, James Osborne, toont aan waarom het niet fijn is om niet te weten wat er in het water komt te zitten.

Tesla Model S - Insane Mode reacties

De Tesla Model S was al een van de anelst accelererende personenauto's op de markt, maar met de komst van de 691PK sterke dual-electric motor van de P85D trekt dit monster de 2000 kilo zware bak in 3.17 seconde naar 100km per uur in een lineaire acceleratie, zoals we die ook wel kennen uit powered-launch rollercoasters.

Tesla Model SJe kunt in deze bak kiezen voor de sportmode, waarin je auto er nog een paupere 4 seconde over doet om 100 te bereiken, maar schakel over naar INSANE MODE (ja, zo heet-ie echt) en je trekt de meeste sportwagens eruit.

De auto is helaas wel begrensd op 250km/uur. Zonder begrenzing wordt de max-snelheid geschat op ongeveer 350km/uur. Of Tesla die ooit gaat vrijgeven in de firmware weten we niet, maar voor een vanafprijs van € 107.800 euro is deze auto van jou.

HEBBUH!

(shitlading filmpjes starting.... now!)

Age of Empires II HD krijgt patch en uitbreiding

Microsoft heeft te kennen gegeven met een nieuwe update te komen voor Age of Empires II: HD. De update bestaat uit een patch en een nieuwe uitbreiding, zo maakte Microsoft bekend op de Age of Empires II: HD development blog.

De uitbreiding bestaat uit nieuwe civilizations, campaigns, gamemodi, nieuwe units en meer. Specifieke details bleven achterwege. De uitbreiding is een vervolg op de The Forgotten-uitbreiding die in 2013 uitkwam. Die uitbreiding bracht twee nieuwe gamemodi genaamd Treaty en Capture the Relic, alsmede een spectator-modus, grotere maps, vijf nieuwe civilizations en vier nieuwe campaigns.

De patch moet onder andere gaan zorgen voor betere optimalisatie zodra er veel units gelijktijdig in beeld zijn. Ook is een verbetering van het multiplayer-lobbysysteem onderdeel van de patch.

Age of Empires II: HD kwam in 2013 uit op Steam. De remaster werd sterk bekritiseerd vanwege de minimale veranderingen ten opzichte van het origineel. Zo had de game helemaal geen HD textures, ondanks wat de naam doet vermoeden. Toch wordt de game nog steeds ontzettend veel gespeeld: sinds de release van de remaster in 2013, is er meer dan vijftig miljoen uur gespendeerd aan de game en zijn er tienduizend custom items gemaakt in de Steam-workshop.

Uitslag VT2 Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training de snelste neer gezet. De Brit reed op het Shanghai International Circuit een tijd van 1:37.219, en was daarmee een vier tienden sneller dan Kimi Räikkönen. Daniel Ricciardo eindigde als derde op een seconde van Hamilton. Max Verstappen reed 1:39.894 en was daarmee veertiende.

Morgen om 6:00 begint de derde vrije training.

Uitslag vrije training 2: 

Pos

Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.219   32
2 K. Räikkönen Ferrari 1:37.662 +0:00.443 35
3 D. Ricciardo Red Bull 1:38.311 +0:01.092 24
4 S. Vettel Ferrari 1:38.339 +0:01.120 30
5 N. Rosberg Mercedes 1:38.399 +0:01.180 35
6 D. Kvyat Red Bull 1:38.737 +0:01.518 10
7 V. Bottas Williams 1:38.850 +0:01.631 27
8 F. Nasr Sauber 1:39.032 +0:01.813 26
9 R. Grosjean Lotus 1:39.142 +0:01.923 32
10 J. Button McLaren 1:39.275 +0:02.056 29
11 P. Maldonado Lotus 1:39.444 +0:02.225 30
12 F. Alonso McLaren 1:39.743 +0:02.524 27
13 M. Ericsson Sauber 1:39.751 +0:02.532 33
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:39.894 +0:02.675 32
15 C. Sainz Toro Rosso 1:39.971 +0:02.752 28
16 N. Hülkenberg Force India 1:40.151 +0:02.932 28
17 F. Massa Williams 1:40.423 +0:03.204 7
18 S. Perez Force India 1:40.868 +0:03.649 24
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:42.973 +0:05.754 27
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:44.564 +0:07.345 8

Cipierster Nieuwegein neukt gevangene

De gevangenis in Nieuwegein is verwikkeld geraakt in een seksrel. Een bewaakster aldaar heeft namelijk geneukt met een bajesklant.

Een ex-gedetineerde van de Nieuwegeinse bajes is uit de school geklapt over het reilen en zeilen in de P.I. "Alles is mogelijk, als je bewakers maar geld geeft", verklaart de oud-gevangene. "Ik bedoel hiermee, dat als familieleden bewakers geld geven, telefoons, alcohol en drugs, van alles naar binnen kan komen."

Nog leuker: er zijn zelfs foto's gemaakt van de vrijpartij tussen de bajesklant en de cipierster. Maar deze zouden helaas alleen binnen de gevangenismuren circuleren.

De ex-gevangene moest voor de rechter verschijnen wegens een steekpartij in de keuken van de gevangenis. In 2013 werd gedetineerde Kamal Aammari overhoop gestoken. Het seksverhaal zou inmiddels door meerdere advocaten zijn bevestigd.

Van Barneveld opnieuw te sterk voor Taylor in Premier League

Raymond van Barneveld heeft een mooie avond gehad in Sheffield door in de Premier League te winnen van Phil Taylor. Het werd 7-2 voor de Hagenaar. Ook in Glasgow was Barney al te sterk voor Taylor, toen werd het 7-4. 

Taylor was niet in vorm. Hij wist slechts een gemiddelde te noteren van 86,8 tegenover 95,5 voor Barney. Door de zege doet Van Barneveld weer volop mee voor een plaats bij de eerste vier, goed voor een plek in de halve finale in de playoffs.

Michael van Gerwen blijft de Premier League aanvoeren. De Brabander won donderdagavond in Sheffield ook van de Engelsman Stephen Bunting (7-5).

Van Gerwen handhaafde zijn ongeslagen status van dit jaar in de prestigieuze competitie. Hij liet een gemiddelde van 103 noteren en gooide vijfmaal de maximale score van 180. "Ik speelde best redelijk", stelde Van Gerwen. "Maar ik miste wel te veel dubbels. Daar moet ik aan werken."

Voor James Wade was het een mindere avond. Hij verloor twee keer. Adrian Lewis was met 7-4 te sterk voor The Machine en Dave Chisnall won met 7-1. Dave Chisnall wist ook van Gary Anderson te winnen met 7-3. De Premier League is na de exit van Peter Wright en Kim Huybrechts de tweede fase in gegaan. De acht spelers de komende weken spelen nogmaals tegen elkaar. Het kan voorkomen dat een darter twee wedstrijden op één avond speelt. Volgende week gaat het dartscicus naar Aberdeen. Van Barneveld en Van Gerwen zullen dan tegen elkaar spelen. 

Nieuwe beelden van agent die zwarte man neerschiet

Er zijn nieuwe beelden openbaar gemaakt van het schietincident in de Amerikaanse stad North Charleston waarbij zaterdag een blanke agent een zwarte man doodschiet. De beelden zijn gemaakt door de camera in de dienstwagen van de agent.

Op beelden is te zien wat voorafging aan de schietpartij. Politieagent Michael Thomas Slager geeft een automobilist, de 50-jarige Walter Lamer Scott, een stopteken vanwege een niet werkend achterlicht. Slager vraagt hem om zijn rijbewijs en autopapieren en loopt vervolgens terug naar zijn auto. Vervolgens is te zien hoe Scott het portier opent en er vandoor gaat. Daar houdt de video op.

Dinsdag doken er beelden op van de daadwerkelijke schietpartij, die gemaakt zijn door een omstander. Te zien is dat Slager acht keer vuurt op de rennende Scott. Scott wordt in zijn rug getroffen. De agent is inmiddels ontslagen en aangeklaagd voor moord.

De advocaat van Slager, Andy Savage, zei donderdag dat hij zijn eigen onderzoek aan het doen is en dat het 'nog veel te vroeg is om te zeggen wat we denken'. Als Slager schuldig wordt bevonden aan moord dan kan hij een celstraf van dertig jaar tot levenslang krijgen.

De dood van Scott is het zoveelste incident in korte tijd waarbij een zwarte man door toedoen van een politieagent om het leven komt. Eerder leidden de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson en die van Eric Garner op Staten Island tot nationale ophef.

Polen herdenkt vliegramp bij Smolensk

Polen herdenkt vrijdag de vliegramp bij Smolensk vijf jaar geleden. Bij de crash kwamen de Poolse president Lech Kaczynski en 95 leden uit zijn entourage om het leven. Kaczynski was onderweg naar Rusland en de vliegramp zette de toch al gespannen betrekkingen tussen Moskou en Warschau verder onder druk.

De dochter van Kaczynski legde vrijdag bloemen bij het graf van haar vader in Krakau. In Warschau plaatsten voorzitter van het parlement Radek Sikorski en enkele parlementsleden kransen om de achttien omgekomen parlementariërs te herdenken. De hele dag worden op diverse plekken in het land herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Later op de dag is er een speciale militaire ceremonie in Warschau waarbij onder andere de president en de premier aanwezig zijn.

'Deutsche Bank nadert schikking in Liborzaak'

Deutsche Bank nadert een schikking voor omgerekend ruim 1,4 miljard euro met de Amerikaanse en Britse autoriteiten in het fraudeschandaal rond de Liborrente. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Handelaren van Deutsche Bank zouden zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatie van de Liborrente. Dat tarief wordt gebruikt in het betalingsverkeer tussen banken onderling, maar geldt daarnaast als een belangrijke maatstaf bij de vaststelling van andere tarieven, zoals spaar- en hypotheekrentes.

In diezelfde kwestie trof Rabobank anderhalf jaar geleden al schikkingen voor bijna 800 miljoen euro. Ook een groot aantal Britse en Amerikaanse banken werd al eerder door financiële toezichthouder op de vingers getikt.

Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt komend weekeinde dat het voormalige doorgangskamp van de nazi's zeventig jaar geleden, op 12 april 1945, door Canadese militairen werd bevrijd. Centraal staat de 'onthulling' zondag van twee originele goederenwagons die in de oorlogsjaren zeer waarschijnlijk zijn gebruikt voor de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen.

Het herinneringscentrum heeft eind vorig jaar in Duitsland vijf van zulke wagons aangekocht. Twee ervan zijn nu gerestaureerd en geplaatst op een nieuw aangelegd spoor bij de zogeheten Rampe, de plek waar de treinen naar het oosten vertrokken. Later dit jaar krijgen de overige drie wagons een plekje op het kampterrein.

Wilders: nieuwe aangifte ongelooflijk

'Ongelooflijk weer, deze legale jihad', zegt PVV-leider Geert Wilders over een aangifte die deze week tegen hem is gedaan in Oostenrijk, onder meer wegens ophitsing en belediging. Wilders hield er een rede over zijn visie op de islam.

De aangifte werd volgens verschillende Oostenrijkse media gedaan door Tarafa Baghajati, voorman van IMÖ, 'Initiative muslimischer Österreicherinnen und Österreicher'. Die wil nu laten uitzoeken of Wilders strafbaar is.

'De waarheid mag voor sommigen onaangenaam zijn, maar daardoor niet minder waar', aldus Wilders vrijdag tegen het ANP.

Golfer Spieth aan leiding op Masters

Jordan Spieth heeft donderdag de leiding genomen bij de prestigieuze Masters in Augusta. De Amerikaan had 64 slagen nodig voor de eerste ronde. Zijn landgenoot Charley Hoffman, de Brit Justin Rose, de Australiër Jason Day en de Zuid-Afrikaan Ernie Els volgen met 67 slagen.

Joost Luiten stelde teleur. De beste golfer van Nederland sloeg in zijn eerste omloop op de befaamde golfbaan vijf bogeys enéén birdie. De Bleiswijker staat met zijn score van 76 slagen (vier boven par) op de 77e positie.

Luiten had al op de tweede hole van de dag een slag te veel nodig. Later volgden ook op de zevende, elfde en veertiende hole bogeys. Pas op de vijftiende hole wist hij weer een slag in te lopen door een birdie te maken, maar op de laatste hole van de dag ging het wederom mis.

Hij was niet te spreken over zijn openingsdag. "Amateuristisch en domme 3-putts. Het putten was weer heel slecht, dat is al een paar weken zo", zei Luiten na afloop tegen golf.nl. Ook over het lange spel was Luiten ontevreden. "Het was niet heel slecht, maar zeker ook niet goed. Ik krijg de bal niet dicht genoeg bij de holes, in plaats van vier of vijf meter, op tien meter van de hole. Dan komt er extra druk op het putten."

Vorig jaar bij zijn debuut had Luiten op de eerste dag drie slagen meer nodig dan het baangemiddelde. Hij haalde wel de cut. Op de slotdag zette hij vervolgens zijn beste totaal van het toernooi neer. Hij kwam toen tot 67 slagen.

Dirk Kuijt keert terug bij Feyenoord

Dirk Kuijt keert definitief terug bij Feyenoord. De 34-jarige aanvaller tekent voor één seizoen bij de Rotterdamse club. "Maar mijn intentie is om nog vijf jaar het shirt van Feyenoord aan te hebben”, zegt de aanwinst van de Rotterdammers tegen de Telegraaf.

"Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden: misschien komt de dag ooit weer dat ik terugkeer. Die komt komend seizoen en dat maakt me echt heel trots. Het geloof dat we met de club echt iets kunnen bereiken, heeft me het laatste zetje gegeven om voor Feyenoord te kiezen”, aldus Kuijt. Zijn club Fenerbahçe is inmiddels op de hoogte van de transfervrije overgang.

Kuijt hoopt dat John Guidetti zijn voorbeeld volgt en ook terugkeert naar De Kuip. `Hij heeft aangetoond een echte Feyenoord-speler te zijn. Net als ik had hij heel snel een klik met de fans", aldus de aanvaller. "Om eerlijk te zijn, ben ik hem na Feyenoord een beetje uit het oog verloren, omdat hij bij Manchester City niet veel speelde en de Schotse competitie met Celtic in Turkije moeilijk was te volgen. Maar als hij de fitheid en kwaliteit kan leveren die hij destijds had, dan is hij een enorme aanwinst", zegt de Nederlander.

Ook in het Algemeen Dagblad gaat Kuijt in op zijn transfer. "Ik wil de uitdaging in de eredivisie nog eenmaal aan gaan. Ik heb het al vaker geroepen, Feyenoord is altijd blijven trekken. Ruim tweeënhalf jaar geleden toen ik vertrok bij Liverpool hebben we al eens gesproken over een terugkeer. Dat is toen niet gelukt, maar nu staat niets meer in de weg."

Hij vervolgt: "Ik kom na de zomer weer thuis, daar kan niets meer tussen komen. En ik hoef niet uit te leggen dat ik er enorm naar uitkijk om weer in de Kuip te spelen. Financieel is de achterstand er natuurlijk gewoon op PSV en vooral Ajax. Maar op het veld hoeft dat verschil niet zo voelbaar te zijn, als je het mij vraagt. Aan ons om dat straks te bewijzen."

Dirk Kuijt keert terug naar Rotterdam-Zuid. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Dirk Kuijt keert terug naar Rotterdam-Zuid. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Opnames Rokjesdag in Vondelpark

De opnames van Rokjesdag, de nieuwe romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis, gaan vrijdag van start. De regisseur zal op deze zomerse dag met verborgen camera's sfeerbeelden schieten in het Vondelpark en op het Museumpark. Dat heeft distributeur Entertainment One vrijdag bekendgemaakt.

Rokjesdag gaat over diverse singles die op de eerste mooie lentedag samenkomen tijdens een kookworkshop in Amsterdam. De film telt vijf verschillende verhaallijnen waarvan er vier op 'rokjesdag' tot een hoogtepunt komen.

Op dit moment is de regisseur bezig met de casting. Maar hij wil de échte 'rokjesdag' vrijdag niet zomaar voorbij laten gaan. "Het is werkelijk een feestje om met Rokjesdag aan de slag te gaan", stelt Nijenhuis. "Het is de dag waarop zelfs Nederlanders durven te flirten en een dag met een zwoele sfeer die 's avonds nog lang in de stad blijft hangen."

De regisseur was eerder verantwoordelijk voor kaskrakers als Costa, Verliefd op Ibiza en Toscaanse Bruiloft. Rokjesdag wordt voorjaar 2016 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Square Enix Japan teaset Star Ocean 5

Square Enix vindt het blijkbaar altijd leuk om te teasen en deze week mochten ze niet alleen los met Deus Ex: Mankind Divided. Er is een Japanse site geopend met daarop het woord 'star', een plaatje van een oceaan en de getallen 0101, wat het binaire getal is voor 5. Het lijkt er dus op dat de JRPG Star Ocean 5 eraan zit te komen.

Het vierde deel, Star Ocean: Last Hope, is alweer van 2009, en sindsdien is het heel erg stil rondom de franchise geweest. Fans hopen al tijden op een vervolg, maar wie weet zetten ze ons weer op het verkeerde been en is het heel iets anders of een game voor mobieltjes, iets teleurstellends waarin Square Enix Japan uitblinkt. De tijd zal het leren, we weten alleen niet wanneer de teasersite onthult wat het is.

Star Ocean 5-teaser

Alyssa Milano boos om afgepakte moedermelk

Alyssa Milano is niet blij met de beveiligingsmaatregelen op het Londense vliegveld Heathrow. De moedermelk van de actrice werd daar donderdag in beslag genomen. "Niet okay", schreef ze in reactie op Twitter.

Alyssa, die bijna 300 milliliter van haar melk verloren zag gaan, vindt de regels onlogisch. "Ze zeiden dat de melk mee had gemogen als ik de baby bij me had gehad. Maar waarom zou ik melk afkolven als ik de baby bij me had gehad???", twitterde ze. "Waarom kun je mijn toiletspullen testen om te zien of ze veilig zijn maar moet je mijn moedermelk weggooien?"

Heathrow liet in reactie weten dat wanneer er geen baby aanwezig is, alle vloeistoffen nu eenmaal in flesjes van minder dan 100 milliliter gedragen moet worden. Alyssa twitterde daarop dat ze de melk best alsnog had willen overgieten, maar dat het zonder discussie werd weggegooid. Bovendien moest ze eenmaal voorbij de beveiliging opnieuw kolven. "Dus ik heb alsnog 150 milliliter moedermelk meegenomen."

De 42-jarige Charmed-actrice heeft een 3-jarig zoontje, Milo, en een dochtertje van 7 maanden, Elizabeth.

Natuurclubs naar rechter om 'bijengif'

Milieuorganisaties Natuur & Milieu en Greenpeace stappen naar de rechter. Ze willen dat een bestrijdingsmiddel in de landbouw, imidacloprid, wordt verboden. De insecticide is schadelijk voor bijen, zweefvliegen en vlinders en die zijn belangrijk voor ons voedsel, aldus de milieuorganisaties vrijdag.

Natuur & Milieu en Greenpeace hadden al eerder om een verbod op het 'bijengif' gevraagd. Die zaak ligt bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, dat bepaalt welke bestrijdingsmiddelen in Nederland mogen worden gebruikt. Volgens de milieuorganisaties schuift het college een besluit steeds weer voor zich uit. Daarom gaan ze nu naar het College voor beroep van het bedrijfsleven (Cbb), de hoogste economische rechter in Nederland. Dat zou een ultimatum moeten opleggen.

De diepte in met Trine 3

In de onderstaande gameplayvideo zie je hoe 3D een rol gaat spelen in het derde deel van Trine. In Trine 3: The Artifacts of Power zijn alledrie de klassen uit het vorige deel weer terug.

In de negen minuten durende video zien we Pontius de ridder, Zoya de dief en Amadeus de tovenaar bezig in de 3D-wereld. De diepte speelt dit keer ook een rol, zoals in het filmpje getoond wordt.

Trine 3: The Artifacts of Power moet dit jaar uitkomen op pc. Andere platformen volgen na die release.

Brand in gemeentehuis Hilvarenbeek

In het gemeentehuis van Hilvarenbeek heeft vrijdagochtend brand gewoed. De brand was ontstaan in een technische ruimte op zolder. Het dak van het gemeentehuis raakte beschadigd. Niemand raakte gewond.

Op verschillende foto's die op social media staan, is te zien dat de vlammen uit het dak slaan. De brandweer rukte in groten getale uit nadat de brand om 07:00 uur was ontdekt. Het gemeentehuis werd ontruimd. Een uur later werd het sein brand meester gegeven.

Brandweerlieden blussen de hele ochtend na en houden ook omwonende woningen nat.

Tony Hawk Pro Skater 5 heeft catering in een halfpipe

Een cateraar is wel erg blij met zijn laatste project en besluit er een foto van te maken. Alleen moeten ze dat niet doen in een halfpipe met op de achtergrond een wallpaper of presentatie met daarop de skateboardgame Tony Hawk Pro Skater 5, want dan gaat de geruchtenmolen weer enthousiast draaien.

Het is geen verrassing dat de game eraan zit te komen, want Tony Hawk zelf is er niet bepaald stil over geweest. Nu er blijkbaar presentaties gegeven worden, lijkt de game dichterbij een release te komen. We verwachten een onthulling op de E3-beurs in juni.

Tony Hawk 5 goof up

Uitslag VT1 Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Brit reed een tijd van 1:39.033 en was daarmee vijf tienden sneller dan Nico Rosberg. Op de derde positie eindigde Sebastian Vettel. de Ferrari-coureur moest ruim een seconde toegeven op de wereldkampioen. Max Verstappen eindigde deze vrije training als twaalfde.

Om 8:00 begint de tweede vrije training.

Uitslag vrije training 1: 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:39.033   21
2 N. Rosberg Mercedes 1:39.574 +0:00.541 21
3 S. Vettel Ferrari 1:40.157 +0:01.124 18
4 K. Räikkönen Ferrari 1:40.661 +0:01.628 27
5 F. Nasr Sauber 1:41.012 +0:01.979 18
6 D. Ricciardo Red Bull 1:41.029 +0:01.996 21
7 D. Kvyat Red Bull 1:41.097 +0:02.064 24
8 C. Sainz Toro Rosso 1:41.112 +0:02.079 23
9 V. Bottas Williams 1:41.303 +0:02.270 23
10 F. Massa Williams 1:41.304 +0:02.271 17
11 P. Maldonado Lotus 1:41.335 +0:02.302 23
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:41.575 +0:02.542 28
13 J. Button McLaren 1:41.845 +0:02.812 19
14 M. Ericsson Sauber 1:41.918 +0:02.885 24
15 J. Palmer Lotus 1:41.967 +0:02.934 25
16 S. Perez Force India 1:42.141 +0:03.108 22
17 F. Alonso McLaren 1:42.161 +0:03.128 20
18 N. Hülkenberg Force India 1:42.184 +0:03.151 19
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:45.379 +0:06.346 18
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:46.443 +0:07.410 20

Politie Gaza neemt kunstwerk Banksy in beslag

De politie in Gaza heeft een deur in beslag genomen waar een kunstwerk van straatkunstenaar Banksy op staat. De eigenaar had de deur verkocht, maar wist naar eigen zeggen niet hoeveel het kunstwerk waard was.

Vermoed wordt dat Banksy eerder dit jaar een bezoek bracht aan Gaza en daar vier muurschilderingen achterliet. Een daarvan, van een Griekse godin, werd op een metalen deur geschilderd. De deur was het enige wat na de oorlog van vorig jaar in Gaza overbleef van het huis van de familie Dardouna. Rabie Dardouna verkocht de deur aan een lokale artiest, maar wist niet dat het om een kunstwerk van de beroemde en geheimzinnige Banksy ging.

Een rechter moet nu bepalen aan wie de deur toekomt.

Kim en Khloé spreken met premier Armenië

Kim en Khloé Kardashian hebben donderdag de premier van Armenië, Hovik Abrahamyan, ontmoet. De premier prees de bijdrage van hun familie aan de internationale erkenning van de Armeense Genocide, die honderd jaar geleden plaatsvond.

De zussen waren onder de indruk van de vriendelijke ontvangst in het land waar hun overleden vader Robert Kardashian zijn wortels had. Ook boden ze volgens een nieuwsbericht op de website van de Armeense overheid hun excuses aan voor het feit dat ze de taal niet spreken.

Khloé en Kim werden tijdens hun bezoek aan de premier vergezeld door twee andere jonge brunettes, volgens Gossip Cop nichten van hun vaders kant.

De realitysterren bezochten donderdag verder het standbeeld van Moeder Armenië. Bij een foto op Instagram schreef Khloé dat het beeld "vrede door kracht" symboliseert.

Amerikaan genezen van ebola

Een Amerikaan die vorige maand met ebola was opgenomen in het ziekenhuis, mag weer naar huis. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst, de National Institutes of Health (NIH), donderdag gemeld.

Volgens de NIH is de gezondheidswerker niet langer besmettelijk. "Op verzoek van de patiënt wordt verder geen informatie vrijgegeven", aldus de dienst, die nog wel kon melden dat de persoon "in goede gezondheid" is ontslagen uit het ziekenhuis.

Over de identiteit van de patiënt is niets bekend. De persoon werkte als vrijwilliger bij een ebolakliniek in Sierra Leone. Met een speciaal vliegtuig werd de patiënt drie weken geleden naar de VS gebracht. Daar werd hij of zij opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Washington.

Amerikaan genezen van ebola
Amerikaan genezen van ebola (Foto: ANP)

Chinees met 17 vriendinnen ontmaskerd

Een Chinees met de achternaam Yuan scoort een 10 op de Schaal van Djeez. De eindbaas hield er zeventien vriendinnen tegelijkertijd op na. Hij viel door de mand na een auto-ongeluk. Een heel legertje vrouwen kwam hem in het ziekenhuis opzoeken.

De meervoudig casanova woont in de stad Changsha, in het zuiden van China. Daar sloeg het noodlot toe toen Yuan door een auto-ongeluk in het ziekenhuis belandde. Op zich al vervelend, maar toen ziekenhuismedewerkers de familie in kennis stelden, was het hek van de dam. Een compleet legertje vrouwen tussen de 20 en 40 jaar meldde zich aan het ziekbed.

Huilen
Bij het ziekenhuis waren ze met stomheid geslagen. Met (slechts) één vrouw heeft Yuan een kind, met een andere vriendin was hij al negen jaar samen. Weer een andere vrouw stond aan de vooravond van een huwelijk met Yuan. Ene Xiao Li had al anderhalf jaar een relatie met de multi-tasker: 'Toen ik zag dat er meer en meer mooie meisjes in het ziekenhuis kwamen opdagen, kon ik niet stoppen met huilen.'

Het schijnt dat Yuan ook erg bedreven was in het lospeuteren van geld; meerdere vriendinnen steunden hem financieel. En Yuan blijkt niet alleen vrouwen te bedriegen. Hij vervalste ook een universiteitsdiploma om aan werk te komen. In werkelijkheid heeft de fantast alleen een middelbare-schooldiploma. Het lachen zal hem wel vergaan, want hij kan gerechtelijke stappen wegens fraude tegemoet zien. 

Pics
Voor wie gehoopt had op foto's van de 17 vriendinnen: de verwachtingen die de tussenkop wekt, kunnen we helaas niet inlossen. Er zijn alleen wat interviewbeelden met wazig gemaakte gezichten. Je zult het moeten doen met onderstaande foto van Yuan. Sterkte...

Ibrahimovic vier duels geschorst

De Franse voetbalbond heeft Zlatan Ibrahimovic voor vier duels geschorst voor zijn aanmerkingen op de scheidsrechter na afloop van het duel tussen Paris Saint-Germain en Bordeaux (2-3).

"In vijftien jaar heb ik niet zo'n slechte scheidsrechter gezien in dit kloteland", foeterde Ibrahimovic vorige maand na de nederlaag van zijn ploeg. "Dit land verdient PSG niet."

Ibrahimovic zorgde met zijn uitlatingen voor grote opschudding in Frankrijk. Zelfs de Franse minister van Sport bemoeide zich met de uitlatingen van de Zweed en eiste excuses.

Ibrahimovic reageerde schuldbewust. "Mijn commentaar was niet gericht tegen Frankrijk of het Franse volk", zei hij. "Het ging over voetbal. De nederlaag accepteer ik, maar ik accepteer het niet als de scheidsrechter de regels niet volgt. Dit is niet de eerste keer. En daar ben ik ziek van. Maar mijn excuses aan de mensen die zich aangesproken voelden of het verkeerd hebben opgevat."

Moeizame start Luiten op Masters

Joost Luiten is de Masters in Augusta donderdag niet al te best begonnen. De beste golfer van Nederland sloeg in zijn eerste omloop op de befaamde golfbaan vijf bogeys en één birdie. De Bleiswijker staat met zijn score van 76 slagen (vier boven par) in de onderste helft van de stand.

Luiten had al op de tweede hole van de dag een slag te veel nodig. Later volgden ook op de zevende, elfde en veertiende hole bogeys. Pas op de vijftiende hole wist hij weer een slag in te lopen door een birdie te maken, maar op de laatste hole van de dag ging het wederom mis.

Vorig jaar bij zijn debuut had Luiten op zijn eerste dag drie slagen meer nodig dan het baangemiddelde. Hij haalde uiteindelijk wel de cut. Op de slotdag zette hij vervolgens zijn beste totaal van het toernooi neer. Hij kwam toen tot 67 slagen.

Belgische prins vergelijkt familie met Stasi

De Belgische prins Laurent maakt vrienden. De jongere broer van koning Filip vergelijkt zijn vader Albert en oom Boudewijn met de Stasi; de inlichtingen- en veiligheidsdienst van de toenmalige DDR. Ook heeft Laurent vandaag geroepen dat vader Albert zijn werk heeft gesaboteerd.

De 51-jarige Laurent staat te boek als het enfant terrible van het Belgische koningshuis. Die reputatie maakt hij regelmatig waar; ook vandaag weer. In een interview met de krant La Libre zei Laurent dat zijn bedrijven zwaar verlies lijden. 'Mijn vader saboteerde me jarenlang. Wanneer ik iets onderneem, steekt men mij stokken in de wielen.'

In een telefonisch interview met Waalse publieke omroep RTBF deed Laurent er nog een schepje bovenop. 'Mijn familie heeft me nooit gesteund. Het is begonnen met mijn oom, koning Boudewijn. Daarna ging het verder mijn vader. Met hen was het als met de Stasi. Vandaag heb ik de indruk dat het dezelfde weg opgaat met mijn broer. Ze hebben een entourage aangenomen die me wil beschadigen en me wil verhinderen om te werken.'

In de tijd dat Albert koning van België was, groeide zoonlief Laurent uit tot persona non grata. Zijn broer Filip, sinds 2013 koning, laat zijn broer juist weer het koningshuis vertegenwoordigen. De nieuwste uitlatingen van Laurent worden op het paleis dan ook betreurd. Toch volgen er geen maatregelen.

Jeremy Clarkson ziet af van gastoptreden

Jeremy Clarkson ziet af van zijn eerdere voornemen om eind april als gastpresentator in het BBC-programma Have I Got News For You te verschijnen. Dit meldt de Britse publieke omroep.

Jeremy Clarkson zou op 24 april de Britse versie van Dit was het nieuws presenteren. Het zou zijn eerste tv-optreden zijn sinds de BBC vorige maand besloot om het contract van de Top Gear-presentator niet te verlengen. Clarkson had een producer van het populaire autoprogramma aangevallen en uitgescholden.

De producent van Have I Got News For You verwacht dat Jeremy Clarkson later dit jaar alsnog zijn opwachting maakt in de komische show. 'Bij nader inzien heeft Jeremy Clarkson besloten de show niet te presenteren. We accepteren zijn besluit om later dit jaar zijn verplichtingen na te komen', zegt producent Jimmy Mulville op de website van de BBC. De nieuwe serie van Have I Got News For You begint vrijdag met acteur Daniel Radcliffe als gastpresentator.

De omroep wil doorgaan met Top Gear zonder Clarkson, maar het is niet duidelijk wat de mede-presentatoren James May en Richard Hammond zullen besluiten.

Ritzege D'Hoore in Energiewacht Tour

De Belgische wielrenster Jolien D'Hoore heeft donderdag de eerste etappe van de Energiewacht Tour gewonnen. De Belgisch kampioene was na 105 kilometer de snelste in de sprint. Ze liet in Westerwolde Barbara Guarischi uit Italië en de Duitse Trixi Worrack achter zich.

Anna van der Breggen blijft aan de leiding van het klassement van de etappekoers in Noord-Nederland. De renster van Rabo-Liv was woensdag de snelste in de proloog. De Overijsselse kwam in Westerwolde als vijfde over de meet, nog net achter haar ploeggenote Lucinda Brand, de winnares van vorig jaar.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.