Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne

Zeker zeventien mijnwerkers zijn woensdag door een gasexplosie in een kolenmijn bij het Oost-Oekraïense Donetsk om het leven gekomen. Tientallen anderen zijn ingesloten in de mijn, aldus de plaatselijke autoriteiten. De mijn ligt in een gebied dat wordt beheerst door pro-Russische rebellen. Regering en rebellen hebben woensdag tegenstrijdige berichten over de explosie en het aantal slachtoffers verspreid.

Bij de ingang van de mijn wachten wanhopige familieleden op nieuws. Op het moment van de explosie zouden tweehonderd mensen aan het werk zijn geweest. De meesten konden ontkomen, maar tientallen worden vermist en zijn waarschijnlijk nog onder de grond.

De explosie was ongeveer 1,5 kilometer beneden de oppervlakte in de kolenmijn van Zasjadko, volgens het persbureau van de rebellen. De mijn ligt vlakbij de rebellenhoofdstad Donetsk en wordt gerund door een pro-Russisch lid van het Oekraïense parlement. De Oekraïense president Petro Porosjenko eiste van de rebellen dat die reddingsploegen van de regering toelieten. Rusland zou ook hulp hebben aangeboden.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne
Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne (Foto: ANP)