FOX brengt X-Men naar televisie

De oorlog tussen op comics gebaseerde franchises, die sinds enkele jaren in bioscopen woedt, krijgt langzaam meer voet aan de grond op televisie. Na de vele series van DC Comics en het pakket aan series dat Marvel op tv en via Netflix uitbrengt, breidt ook FOX zijn universum uit door X-Men naar televisie te brengen.

Volgens FOX-topmensen Gary Newman en Dana Walden zijn de onderhandelingen voor een live-action X-Men-televisieserie in volle gang. FOX kan namelijk niet zomaar de X-Men-franchise van film naar tv brengen; de tv-rechten voor de Marvel comic liggen namelijk gewoon nog bij Marvel zelf. "We zijn voorzichtig optimistisch," meldt Newman tegen TV Insider. "We hebben goede gesprekken met ze. Creatief gezien versnellen we dit niet. Dit is slechts de deal, de creatieve geesten moeten we nog vinden." Met dat laatste bedoelt Newman dat de tv- en filmstudio graag een X-Men-serie wil maken maar nog schrijvers en producers moet zoeken om de kar te trekken. Ook moet een serieconcept nog worden ontwikkeld.

Omdat de onderhandelingen eerst over de deal tussen FOX en Marvel gaan - over de rechten dus - is er nog geen zicht op een daadwerkelijk verschijnen van de serie. Newman denkt daarom niet dat een X-Men-tv-serie gereed kan zijn vóór het seizoen 2016-2017.

De onderhandelingen kunnen voor FOX moeilijk zijn omdat Marvel zelf flink aan het uitbreiden is op televisie. Naast de twee Agent-series bij zusterpartij ABC (net als Marvel onderdeel van Disney) verschijnen dit jaar de series Daredevil en AKA Jessica Jones bij Netflix. Een drietal andere series is in ontwikkeling voor een Netflix-première in een later stadium.