Flink spektakel op Damrak

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag in stijl afscheid genomen van de handelsweek. De AEX steeg 1,9 procent op 411,32 punten en werd op weekbasis bijna vier procent meer waard. De hele maand oktober werd evenwel afgesloten met een verlies van meer dan twee procent.

Ook elders in Europa deden de beurzen het goed. Zowel de Duitse als de Franse beurs wonnen 2,2 procent. Aanjager van de mondiale beurzen was de Bank of Japan die aankondigde nog meer te gaan stimuleren.

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Tot de grootste stijgers behoorden ASML en ING Groep met dagwinsten van iets meer dan drie procent.

OCI leverde 0,3 procent in en opnieuw was Fugro de gebeten hond. De bodemonderzoeker leverde 7,7 procent, nadat het fonds de afgelopen dagen al tientallen procenten aan beurswaarde zag verdampen. Grootaandeelhouder Gert-Jan Kramer meldde op te stappen na discussie over zijn recente verkopen van stukken Fugro.

In de AMX was een negatieve hoofdrol weggelegd voor USG People, dat 10,7 procent lager werd verhandeld. De uitzender boekte een teleurstellende omzetgroei van 5 procent in het derde kwartaal.

Verder leverde Imtech 5,4 procent in en werd Arseus 2,6 procent minder waard. Sinds Kempen & Co eerder deze week een verkoopadvies afgaf op Arseus, staat de koers van het fonds onder flinke druk. De grootste stijgers in de AMX waren Accell Group en Aalberts Industries met dagwinsten van respectievelijk 4,3 en 3,1 procent.

Bij de smallcaps was het opnieuw Besi dat het goed deed. Het fonds werd 8,6 procent meer waard. De grootste daler was Ordina met een verlies van 4,1 procent.