Fugro onderuit op vlak Damrak

Fugro is hard onderuitgegaan op een vrijwel vlak Damrak, dat in afwachting was van het rentebesluit van de Federal Reserve. De AEX sloot vlak op 401,10 punten. Ook andere Europese beurzen sloten rondom het slot van dinsdag.

In de AEX werd Fugro met een verlies van ruimschoots 26 procent genadeloos afgestraft. De bodemonderzoeker temperde bij de kwartaalrapportage de verwachtingen voor de komende jaren flink, vanwege een in hoog tempo verslechterende olie- en gasmarkt.

Het merendeel van fondsen handelde evenwel in het groen, waarbij OCI aan kop ging met een plus van 1,8 procent. Gemalto steeg 1,3 procent na een opdracht van Limmex om mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuw horloge voor het beveiligen van bijvoorbeeld kinderen en vips. Financiële details ontbraken evenwel. Verder hadden ook de zwaargewichten in de index een goede dag. Shell won, in aanloop naar de kwartaalcijfers donderdag, 1,4 procent en Unilever dikte 0,7 procent in waarde aan.

In een vlakke Midkap nam uitzender USG People de leiding met een koerswinst van 2,9 procent, op de voet gevolgd door Aalberts Industries, dat kon profiteren van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs naar 34,00 euro. Het aandeel steeg 2,6 procent naar 20,66 euro en staat inmiddels ook op de favoriete lijst van de Amerikaanse zakenbank.

Het aandeel Arseus, dat ruim 12 procent kelderde, kwam onder druk te staan nadat zakenbank Kempen een verkoopadvies voor het fonds had afgegeven. Tomtom en Air France-KLM werden na de bekendmaking van hun kwartaalcijfers eveneens lager verhandeld. De luchtvaartmaatschappij, die meer dan een procent verloor, zag de winst over het derde kwartaal onder druk staan door de pilotenstaking in Frankrijk in september.

Daarentegen zag Tomtom in het derde kwartaal de winst juist hoger uitkomen dan verwacht. Het bedrijf stelde de omzetoutlook voor 2014 opwaarts bij. Desalniettemin werd de navigatiespecialist 4,5 procent goedkoper op het Damrak.

Verder leverde BinckBank 0,8 procent in nadat Koen Beentjes liet weten op te stappen als bestuursvoorzitter van de online broker en vermogensbeheerder, zonder een expliciete reden voor het vertrek te geven.

In de AScX dikte Ballast Nedam ruim twee procent aan nadat het de verkoop van de offshoreactiviteiten had aangekondigd. Sectorgenoten BAM Groep en Heijmans leverden daarentegen 5,8 en 1,7 procent in. Net als Ballast Nedam deed ook Ordina goede zaken. Het fonds won zelfs acht procent. Verder verloor Besi in aanloop naar de kwartaalcijfers van morgen 2,1 procent. Sopheon was in de lokale markt een opvallende daler met een koersverlies van maar liefst ruim twintig procent.