Zaak 'verkrachter' in Spanje snel opnieuw bekeken

De zaak van de Nederlander Romano van der Dussen, die mogelijk al elf jaar onterecht vast zit in een Spaanse cel, wordt zo snel mogelijk opnieuw onder de loep genomen. Dat heeft een rechter in Spanje laten weten, schrijft persbureau EFE.

Rechter Carlos Lesmes zegt dat hij alles in het werk zal stellen om zaken van gedetineerden die onterecht vastzitten te corrigeren. Vorige maand werd hij ter verantwoording geroepen over een aantal van deze zaken, waaronder die van Van der Dussen.

De Nederlander werd in 2005 tot vijftien jaar cel veroordeeld voor een reeks gewelddadige verkrachtingen en pogingen daartoe. Hij werd veroordeeld op basis van getuigenverklaringen, maar dna-sporen en vingerafdrukken kwamen niet overeen.

Twee jaar later werd al duidelijk dat het gevonden dna wel gelijkenis vertoonde met dat van een Britse serieverkrachter en moordenaar die tot levenslang is veroordeeld. Hij was ten tijde van de verkrachtingen woonachtig in de buurt van Fuengirola waar de misdrijven plaatshadden.