Bergsma en Ensing winnen eerste schaatsmarathon

Jorrit Bergsma en Janneke Ensing hebben in Amsterdam de eerste schaatsmarathon van de Marathon Cup gewonnen. Vanwege de hoge temperaturen was het nog maar de vraag of de marathon op de Jaap Edenbaan wel door kon gaan. Met name de ijsvloer in de bochten was bijna weggesmolten. 

De wedstrijd kon toch doorgaan. Binnen het peloton leken de verhoudingen niet veel veranderd. Waar vorig seizoen BAM de grote overheerser was, is dat nu A-ware/Fonterra. De ploeg van coach Jillert Anema was vandaag heer en meester. Bergsma nam zelfs twee ronden voorsprong op het peloton.

"We wilden heel graag vandaag", vertelde de olympisch kampioen op de tien kilometer. "De hele ploeg stond op scherp." Ook de plekken twee en drie gingen naar A-ware. Arjan Stroetinga en Ingmar Berga beslag op de plaatsen twee en drie. "We wilden spektakel bieden voor het publiek en dat is gelukt", stelde Bergsma.

Bij de vrouwen ging Ensing (team Schaats Hart) ook solo over de finish. De 28-jarige rijdster uit Gieten nam in het laatste deel van de koers de benen en slaagde er met behulp van haar ploeggenotes in een ronde voorsprong te pakken. Mariska Huisman won de sprint om plek twee vlak voor Francesca Lollobrigida die genoegen moest nemen met plek drie. Volgende week is de tweede wedstrijd om de Marathon Cup in Heerenveen.