KNVB wil zo snel mogelijk met Hiddink om de tafel

De KNVB wil het zo snel mogelijk met bondscoach Guus Hiddink hebben over de slechte prestaties van Oranje. Dat bevestigt een woordvoerder van de voetbalbond dinsdag. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal in IJsland. Oranje verloor maandag voor de derde keer in vier wedstrijden onder Hiddink.

"Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen", zei Van Oostveen in IJsland tegen diverse media voor vertrek naar Amsterdam. "Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer."

Hiddink begon zijn tweede dienstverband bij Oranje met een oefennederlaag tegen Italië en startte vervolgens de EK-kwalificatiecampagne met een nederlaag in Tsjechië. Vrijdag werd, weliswaar moeizaam, gewonnen van Kazachstan.

Maandagavond maakte Nederland een zwakke indruk in IJsland. Dat land wist met 2-0 van Oranje te winnen, waardoor het EK voor Nederland ver uit zicht is. De achterstand op koplopers Tsjechië en IJsland bedraagt zes punten.

Het Nederlands elftal eindigde deze zomer onder Louis van Gaal als derde op het WK in Brazilië. Daarbij werd het verdedigende 5-3-2-systeem gehanteerd. Onder Hiddink werd teruggegrepen op het vertrouwde 4-3-3, maar het kwam de prestaties niet ten goede.