Hiddink: opleiding is de schuldige

Guus Hiddink ziet na de 2-0 nederlaag tegen IJsland vooral langetermijnproblemen. "We moeten de korte emotie in bedwang houden en kijken waar het Nederlandse voetbal is", zei de bondscoach na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de NOS. "We moeten ons beraden over de opleiding." Die kampt volgens de bondscoach met fysieke mankementen.

De nummer drie van het afgelopen WK kon geen vuist maken in Reykjavik. "Het was te traag, er was een gebrek aan tempo", zei Hiddink, die creatieve middenvelders Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay wisselde. "Er kwam weinig uit."

Robin van Persie sprak van een pijnlijke nederlaag. "We speelden het laatste kwartier alleen maar lange ballen", zei de aanvoerder. "Eigenlijk zijn we nooit echt gevaarlijk geweest vandaag. De uitvoering was gewoon niet goed." Hiddink moet volgens Van Persie aanblijven. "Hij is een fantastische trainer. Wij werken er aan zo goed mogelijk voor de dag te komen."

Oranje verloor eerder al van Tsjechië, maar Van Persie wanhoopt niet. "Er is altijd hoop in deze groep. We gaan er alles voor doen." Doordat er in 2016 voor het eerst 24 landen meedoen aan het EK zou de derde plaats in de groep goed zijn voor een plek in de play-offs.