R. de Boer: "In mijn ogen is Hiddink klaar"

Ronald de Boer denkt dat Guus Hiddink de boel niet meer op de rit krijgt bij het Nederlands elftal. Hij had liever Ronald Koeman als bondscoach gezien. Nederland eindigde op het WK in Brazilië nog knap derde, maar ging vervolgens de boot in tegen Italië, Tsjechië en IJsland. Volgens De Boer is dat geen verrassing. "Je ziet dat Duitsland het ook moeilijk heeft. Als je een goed WK hebt gespeeld verwacht iedereen dat je deze wedstrijden wel even wint, maar dat is niet zo."

Volgens de voormalige international gaf Oranje tegen IJsland niet honderd procent. "Ik heb altijd gezegd dat wanneer je vijf procent minder geeft dan je tegenstander, het gat onoverbrugbaar is", aldus De Boer tegen Sky Sports. "Als je normaal gesproken alles geeft dan ben je de betere ploeg en maak je het verschil. Maar als je ook maar vijf procent minder geeft, of drie procent, dan heb je het al moeilijk. En ik denk dat dat is gebeurd bij dit team."

De Boer heeft weinig vertrouwen in bondscoach Hiddink. "De focus is er niet voor de volle honderd procent. Ik mis ook een stukje sturing. Ik denk dat Guus Hiddink in mijn ogen niet echt een wedstrijdplan heeft. Hij laat niet aan de jongens zien welke kant hij op wil. Ik zou bijvoorbeeld graag een lopende middenvelder zien om Van Persie te ondersteunen. Daar zie ik niets van terug."

De dagen van Hiddink zijn volgens De Boer geteld. Hij had liever Ronald Koeman voor de groep zien staan. "Er zijn nog genoeg wedstrijden te gaan om het goed te maken. Maar de druk op de schouders van Guus wordt gigantisch, want de kritiek was er al toen hij werd aangesteld. Met alle respect voor Hiddink, hij is 67 jaar oud. In mijn ogen is hij klaar. Ronald Koeman stond klaar om het over te nemen, daar was hij heel uitgesproken over. Hij wilde de baan graag hebben. Natuurlijk heeft Hiddink een mooie loopbaan gehad, maar zijn ideeën zijn ouderwets en achterhaald. Koeman heeft bij Feyenoord laten zien een team te kunnen bouwen. Hij kent de mentaliteit van de jonge jongens. Guus is meer een people manager die graag een arm om iemand heen slaat. Maar deze jongens hebben meer sturing nodig."