Jan Jaap van der Wal is 'beetje mensenschuw'

Jan Jaap van der Wal staat voor de zoveelste keer op Lowlands, maar zal zich niet snel op het feestgedruis storten. "Dat is toch niet aan mij besteed, daar word ik een beetje onrustig van", zegt hij in Biddinghuizen tegen Novum Nieuws. "Ik ben toch een beetje mensenschuw."

"Daarom ben ik op het podium gaan staan, dat ik toch een beetje de ruimte heb", gaat hij verder. "Dat je denkt ik sta hier en ik heb drie à vier meter om me heen, minstens. Dit is goed." Hij vindt het soms dan een beetje vermoeiend om herkend te worden.

Toch heeft hij nog geen nare ervaringen gehad. "Nee, mensen kennen me van iets leuks, dus het is altijd grappig. Mensen schreeuwen het er soms al uit voordat ze doorhebben dat het misschien een beetje gênant was," gaat hij verder. "En dan niet meer weten hoe ik heet, dus alleen maar een paar kreten uitslaan. Dat gebeurt ook."

Optreden voor Lowlands-publiek is voor veel cabaretiers best eng volgens de 34-jarige Van der Wal. "Iedereen denkt dat er alleen dronken mensen in het publiek zitten te schreeuwen en mensen zijn bang voor het lawaai, maar je moet gewoon doorspelen", adviseert de Fries. "Als je erop gaat letten, dan gaan mensen met jou mee luisteren."

Hoewel Van der Wal houdt van optreden op Lowlands, is hij blij dat hij zich af en toe kan terugtrekken. "Ik zie het als een soort stormloop van zo'n kudde beesten die rennen, met dat opwaaiende stof. Als je vanaf backstage opgaat, dan heb je het gevoel ik moet meerennen, meerennen."

Het publiek is volgens Van der Wal erg gewillig. "Mensen komen naar de tent toe om jou te zien spelen." De cabaretier laat in zijn programma altijd ruimte voor improvisatie. "In minuut een kan er al iets gebeuren waardoor je alles helemaal om moet gooien."

Van der Wal stond afgelopen seizoen met de voorstelling Dystopia in tal van clubs in Nederland. Zo stond hij in Paradiso in Amsterdam en de Effenaar in Eindhoven. In november gaat hij in België optreden in clubs.