'Overnames meer dan 2 biljoen dollar waard'

De waarde van fusies en overnames in het wereldwijde bedrijfsleven ligt sinds het begin van dit jaar boven de 2 biljoen dollar (1478 miljard euro), wat neerkomt op een stijging met 53 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van cijfers van de zakelijke marktonderzoeker Dealogic.

Vrijdag werd nog bekend dat de in Dublin gevestigde farmaceut Shire heeft ingestemd met een overname door het Amerikaanse AbbVie ter waarde van circa 54 miljard dollar en dinsdag werd gemeld dat tabaksproducent Reynolds American zijn branchegenoot Lorillard koopt voor meer dan 27 miljard dollar.

Bedrijven profiteren van de lage financieringskosten en sterke kapitaalposities om door middel van overnames verder te groeien. Verder zou de relatief lage volatiliteit op de aandelenmarkten het makkelijker maken om een overnameprijs overeen te komen. Ook willen bedrijven, vooral farmaceuten, door een buitenlandse acquisitie profiteren van gunstige belastingklimaten.