Rode koersen op Damrak

De Amsterdamse beurs is dinsdag in het rood gesloten na een koersdip aan het einde van de handelsdag door hernieuwde zorgen om Oekraïne. De AEX leverde 0,7 procent in en sloot op 392,66 punten. Ook de omringende beurzen eindigden in het rood. De Franse beurs sloot 0,9 procent lager, de Duitse beurs 1,8 procent.

In de AEX werden twintig fondsen lager verhandeld tegenover vijf fondsen hoger. Het grootste verlies kwam voor rekening van ArcelorMittal. De staalreus leverde 3,5 procent in. Andere dalers waren Aegon, KPN en OCI met elk meer dan twee procent.

Onder het handjevol stijgers ging Royal Dutch Shell aan kop met een dagwinst van 0,8 procent, gevolgd door bierbrouwer Heineken, dat 0,7 procent aandikte.

In de Midkap was het beeld niet anders dan in de hoofdindex. De AMX leverde 0,7 procent in, waarbij Aperam met vijf procent het grootste verlies optekende, gevolgd door PostNL met 3,6 procent.

De grootste stijger was USG People met 4,2 procent na een koersdoelverhoging door ING. Sligro profiteerde eveneens van een koersdoelverhoging door SNS Securities, en sloot 2,4 procent hoger.

De koers van bouwbedrijf BAM steeg door de bekendmaking van een nieuwe opdracht in Duitsland. De bouwer sloot 1,3 procent hoger.